Digitální učební materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÉ ZEMĚ V DRUHÉ POLOVINĚ 19. STOLETÍ
Advertisements

České země v Rakousku - Uhersku
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
REVOLUCE 1848.
Svět po 1. sv. válce.
Rakousko-Uhersko Do teď jsme se vždy bavili o Habsburské monarchii.
Rakousko-Uhersko před 1. světovou válkou
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Doba Jaroslava Vrchlického
Období „klidného“ vývoje
České země v 2. polovině 19. století
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Revoluce 1848 v českých zemích
Habsburská monarchie 1848 – 1914
Rakousko - Uhersko Česká politika.
Revoluce 1848/1849 v Evropě Jaro národů
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
EVROPA VE 2.POL. 19.STOLETÍ.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ A HABSBURSKÉ MONARCHIE
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
České země 50. a 60. léta 19. století. Absolutismus Tvůrcem diktatury min. předseda Felix Schwarzenberg a ministr vnitra Alexander Bach 1852 – Bach min.
České země v první polovině 19. století
Téma: Revoluce 1848 Předmět: Dějepis Ročník: 8.ročník
Bachovský absolutismus Habsburská monarchie před rakousko–uherským vyrovnáním.
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Revoluce
Habsburská monarchie v letech přestavby
Revoluce 1848 v Evropě.
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
Dějiny českých zemí a habsburské monarchie, Bachův absolutismus
České země v Rakousku-Uhersku
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
SITUACE V ČESKÝCH ZEMÍCH V 1.POLOVINĚ 19.STOLETÍ A.
Téma: Dualismus Číslo projektu: 02.  Materiál je ur č en pro ž áky 5. ro č níku 1. st. ZŠ  Téma: Dualismus  Vyu ž ití na interaktivní tabuli  Materiál.
Habsburská monarchie – bouřlivé události, revoluční jaro 1848
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.
Vznik Československa 28.říjen Nástup Karla I. roku 1916 zemřel František Josef I. a nastoupil Karel I. začíná provádět změny (cíl: zachránit monarchii)
VY_32_INOVACE_017_České země na přelomu 19. a 20. století Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 8.
Dualismus v habsburské monarchii
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Revoluce 1848/1849 v Habsburské monarchii.
Habsburská monarchie a české země – porážka revoluce
Dějiny veřejné správy Ladislav Vojáček
RAKOUSKO – UHERSKO vznik
Politický vývoj v Rakousku-Uhersku po roce 1867
VZNIK ČSR Autor. Lenka Mulačová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Bouřlivý rok 1848.
3. Fáze Národního obrození
Revoluce 1848/1849 v Habsburské monarchii. Revoluce 1848/1849 v Habsburské monarchii.
Digitální učební materiál
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Právní dějiny na území Slovenska Ladislav Vojáček
Evropské právní dějiny
Revoluce
Cesta k rakousko-uherskému vyrovnání
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Digitální učební materiál
DĚJEPIS – 8. ROČNÍK Číslo DUM: VY_32_INOVACE_05
Češi za první světové války
Rakouská monarchie ve 2. polovině 19. století
REVOLUCE 1848.
Revoluční rok 1848 – 1849 v Čechách
Alexander Bach 1813 – 1893 Fraňková Kateřina 4.B.
Transkript prezentace:

Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0029 Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-08 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice Autor Mgr. Jolana Strejčková Tematický celek Společenské vzdělávání Ročník 1. ročník Datum tvorby 9.3.2013 Anotace Výklad nové látky (názornější a přehlednější způsob vysvětlení učiva) Metodický pokyn Určeno jako podpora výkladu do hodiny i k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Bachovský absolutismus a vznik Rakouska - Uherska

Situace po potlačené revoluci 1848/49 Rakousko je opět politicky konzervativní zemí , návrat k absolutismu nová vláda v čele s Alexandrem Bachem – důsledně potlačuje projevy demokracie a svobodomyslnosti, doba jeho politiky je označována jako bachovský absolutismus (1851-1859), opírá se o armádu, policii a četnictvo kontroluje se veřejný život, tvrdě se postupuje proti národním a demokratickým silám (např. K. Havlíček Borovský za kritiku režimu deportován do vyhnanství, František Palacký zbaven všech funkcí, J. K. Tyl nucen opustit Prahu – kočovný herec; omezení výuky českého jazyka na školách; zákaz politických spolků)

v čele Habsburské říše František Josef I. (1848-1916) 1851 byla zrušena ústava, všechny reformy se prováděly shora, bez účasti volených orgánů z dosažených svobod z roku 1848 zachována pouze rovnost před zákonem, náboženská svoboda, zrušení poddanství hospodářství ovlivněno další vlnou průmyslové revoluce (elektřina, telefon, telegraf, strojová tovární velkovýroba, zakládají se cukrovary, lihovary, pivovary) české země se stávají jednou z nejvyspělejších průmyslových oblastí monarchie (Praha – Č. Daněk, Plzeň – E. Škoda) v zahraniční politice zažívá monarchie neúspěchy, prohrává válku s Itálií 1859, Rakousko stojí na pokraji finanční krize odvolán A. Bach – konec absolutismu

Obnovení ústavnosti v Rakousku císař vydává 1860 tzv. říjnový diplom, kterým se zříká absolutismu nová ústava 1861 zachovává centralistický model; počátek parlamentního zřízení: celorakouským zákonodárným orgánem je říšská rada; přijetí zákone pouze se souhlasem rady a panovníka; hlavní slovo má Vídeň po pádu bachovského absolutismu dochází k posílení českého politického a kulturního života – založen politický deník českých liberálů Národní listy, ve kterém byl zveřejněn český politický program – požadavek národní rovnoprávnosti česká politická scéna se dělí na staročechy (F. L. Rieger) a mladočechy (Julius Grégr), oba proudy měly společný program dosažení samostatnosti Čech, případně federalizace říše na národnostně spravedlivém základě

probouzí se i kulturní život, vzniká Prozatimní divadlo (1862), pěvecký spolek Hlahol, tělovýchovný spolek Sokol, Umělecká beseda sdružovala umělce všech oborů v malířství se prosazuje J. Mánes, K. Purkyně významným architektem této doby a mecenášem umění je Josef Hlávka

Dualismus v Rakousku 1866 – porážka v prusko-rakouské válce, ztráta vlivu v Itálii a Německu, vnitřní slabost Habsburské monarchie si vyžádala nutnost stabilizace, tj. vyřešení uherské otázky (důrazný odpor proti rakouské monarchii vyvíjeli Maďaři) požadavky Čechů (federalizace) nepřijaty, větší obavy z Uher (maďarská opozice žádá dualismus) 1867 – vyhlášení rakousko-uherského vyrovnání: říše rozdělena na dva celky (vedené Němci a Maďary) – 1. Předlitavsko – české země, rakouské země, Halič, Bukovina, jadranské země; 2. Zalitavsko – země Uherského království obě části měly společného panovníka, finance, zahraniční politiku a armádu

Odpor Čechů k dualismu pocit národní křivdy (historická práva Uher uznána, Koruny české ne) masové vlastenecké demonstrace k posílení národního sebevědomí = 1867 - pouť do Moskvy na všeslovanský kongres – podpora slovanství (první pokus samostatné české zahraniční politiky); převoz českých korunovačních klenotů z Vídně do Prahy; 1868 - položení základního kamene Národního divadla ; tábory lidu na památných místech (Říp, Vítkov, Blaník aj.) snaha jednat o česko-rakouské vyrovnání (o autonomní postavení českých zemí v monarchii, Čechy byly hospodářsky nejvyspělejší částí Předlitavska) pro odpor Němců a Maďarů veškerá jednání ztroskotala porážka české státoprávní politiky

česká politická scéna se rozšiřuje, vedle mladočechů a staročechů vznikají další politické strany – česká sociální demokracie, křesťansko-sociální strana, národně sociální strana, realistická strana: v čele T.G. Masaryk, agrární strana znovu se obnovuje národnostní boj českých politiků krize vzniklá anexí Bosny a Hercegoviny v roce 1908 a otevřené přípravy k válce však způsobily, že rakouská vláda zavádí v zemi vojensko-úřednickou diktaturu s cílem udržet celistvost země: uzavřena říšská rada i sněmy jednotlivých zemí čeští politici jsou názorově nejednotní k další existenci Rakousko-Uherska; vytváří se ale i česká politická opozice v čele s T.G. Masarykem; otevírá se cesta ke splnění dávného snu – samostatnosti

Zdroje AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.org [online]. [cit. 8.9.2013]. Dostupný na WWW: http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Soubor:Alexander_Bach.jpg AUTOR NEUVEDEN. hotel-kaiserfranzjosef.com [online]. [cit. 8.9.2013]. Dostupný na WWW: http://www.hotel-kaiserfranzjosef.com/ AUTOR NEUVEDEN. private-prague-guide.com [online]. [cit. 8.9.2013]. Dostupný na WWW: http://www.private-prague-guide.com/article/emil-skoda-czech-entrepreneur-during-habsburg-rule/ AUTOR NEUVEDEN. prasident.stylove.com [online]. [cit. 8.9.2013]. Dostupný na WWW: http://prasident.stylove.com/ AUTOR NEUVEDEN. velmont.wz.cz [online]. [cit. 8.9.2013]. Dostupný na WWW: http://www.velmont.wz.cz/ctenarskydenik/dila/htm/TyrolskeElegie.htm ARCHIV ŠECHTL A VOSEČEK. sechtl-vosecek.ucw.cz [online]. [cit. 8.9.2013]. Dostupný na WWW: http://sechtl-vosecek.ucw.cz/cml/desky/deska3315.html AUTOR NEUVEDEN. radio.cz [online]. [cit. 8.9.2013]. Dostupný na WWW: http://www.radio.cz/cz/rubrika/krajane/sokolske-jednoty-jsou-i-v-polsku-luzici-nebo-ve-svedsku AUTOR NEUVEDEN. http://www.antiknarynku.cz/ [online]. [cit. 8.9.2013]. Dostupný na WWW: http://www.antiknarynku.cz/detail.php?itemid=19391 AUTOR NEUVEDEN. http://www.svornost.com/ [online]. [cit. 8.9.2013]. Dostupný na WWW: http://www.svornost.com/2012/12/9-prosince-zemrel-cesky-malir-a-vlastenec-josef-manes-1871/ STANISLAV MARUŠÁK. orloj.eu [online]. [cit. 14.9.2013]. Dostupný na WWW: http://www.orloj.eu/cs/danek.htm

Dějepis pro střední odborné školy, Petr Čornej a kol., Praha 2002 AUTOR NEUVEDEN. leccos.com [online]. [cit. 14.9.2013]. Dostupný na WWW: http://leccos.com/index.php/clanky/rakouskouhersko AUTOR NEUVEDEN. prostor-ad.cz [online]. [cit. 14.9.2013]. Dostupný na WWW: http://www.prostor-ad.cz/pruvodce/okolobrd/trnova/danek.htm AUTOR NEUVEDEN. geocaching.com [online]. [cit. 14.9.2013]. Dostupný na WWW: http://www.geocaching.com/geocache/GC1ACB7_narodni-divadlo?guid=a93d5907-125f-4139-87fe-20e22740d068 AUTOR NEUVEDEN. svornost.com [online]. [cit. 14.9.2013]. Dostupný na WWW: http://www.svornost.com/2013/05/kalendarium-10-kvetna-1868-zacatek-taboroveho-hnuti/ Dějepis pro střední odborné školy, Petr Čornej a kol., Praha 2002