Spojené nádoby Když hadicí nebo trubičkou spojíme dvě jiné nádoby, dostáváme zařízení, kterému se říká spojené nádoby. Na následujícím obrázku uvidíme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tlak plynu v uzavřené nádobě. Manometr
Advertisements

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Vznik podtlaku je základem činnosti nejrůznějších pump, které mohou čerpat např. vodu ze studně, ale také vývěv, kterými můžeme z určitého prostoru odčerpávat.
Změna objemu kapalin a plynů při zahřívání nebo při ochlazování
typologie obytné stavby 1.roč.APS FAST 4. Přednáška ČLÁNKY NORMY
Evangelista Torricelli
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Hydrostatický tlak h Fh S
Izolace proti přenosu tepla
Spojené nádoby.
TEPELNÁ VÝMĚNA PROUDĚNÍM
Tepelná výměna prouděním
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
HYDROSTATICKÝ TLAK Autor: RNDr. Kateřina Kopečná
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _653 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Jak se přenáší tlak v kapalině?
Tato prezentace byla vytvořena
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Zdravotechnika Příprava teplé vody II (STA56) Ing. Vladimíra Straková STAVEBNICTVÍ.
Integrovaná střední škola, Slaný
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Plyny.
Integrovaná střední škola, Slaný
Jak pracovat s vodováhou
STAVEBNICTVÍ Zdravotechnika Příprava teplé vody I (STA56)
Mechanika kapalin a plynů
Integrovaná střední škola, Slaný
Elektrický ohřev vody Teplo 1 Elektrický ohřev vody Ing. Jaroslav Bernkopf.
Kapaliny.
P ŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 4: Hydrostatická nivelace.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Pascalův zákon a jeho užití
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: LIBOR VOSÁHLO Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_ARMATURY.
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_GEODETICKÉ PRÁCE NA STAVBÁCH 2_Z1
Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/ /
Tekutiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
VY_32_INOVACE_03_30_ Spojené nádoby. Spojené nádoby Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Anotace: Prezentace může sloužit.
Kapaliny.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Ivana Nováková NÁZEV: Využití znalosti hydrostatického tlaku TÉMATICKÝ.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
SPOJENÉ NÁDOBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková Dostupné z Metodického portálu ISSN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
NÁZEV PROJEKTU:INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ AUTOR:ING. ZUZANA KERNDLOVÁ TEMATICKÁ SADA:ELEKTROENERGETIKA.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Spojené nádoby.
Plování nestejnorodých těles
Tepelná výměna prouděním
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_24_FYZIKA
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
VY_32_INOVACE_19_08_hospodaření domácnosti, příjmy a výdaje
Co už víme o kapalinách? částice v kapalinách na sebe nepůsobí tak velkými silami jako částice v pevných látkách, proto se mohou volněji přemísťovat a.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Spojené nádoby. Spojené nádoby ? Umíš odpovědět Co jsou to spojené nádoby Najdeš příklady spojených nádob Kde se dají využít.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: LIBOR VOSÁHLO Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_VNITŘNÍ.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_30_ Spojené nádoby.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Transkript prezentace:

Spojené nádoby Když hadicí nebo trubičkou spojíme dvě jiné nádoby, dostáváme zařízení, kterému se říká spojené nádoby. Na následujícím obrázku uvidíme několik spojených nádob, v nádobách je obarvená voda.

Obr.1 – foto autor Kapalina, která má všude stejnou hustotu, má ve všech spojených nádobách hladinu stejně vysoko.

Využití spojených nádob Neprůhledné nádrže, např. cisterny, kotle, rychlovarné konvice, na sobě mívají skleněnou trubici, tzv. vodoznak. V této trubici pak kapalina ukazuje, jak vysoko je hladina kapaliny v nádrži nebo nádobě. Stavebníci nebo zeměměřiči používají hadicovou libelu, aby vytyčili vodorovnou rovinu např. u řady cihel ve zdi, u podlah, u okenních překladů a podobně.

Využití spojených nádob Aby zápach z kanalizace nevnikal do bytu, je u výtoků z umyvadel sifon. Sifon jsou vlastně dvě spojené nádoby, ve kterých stále zůstává trochu vody, která brání průniku zapáchajícího vzduchu z potrubí. Podobné sifony mají také odpady ze záchodové mísy nebo z vany.

Využití spojených nádob Ve městech a obcích, kde je veřejný vodovod, se na nejvyšším místě postaví nádrž, často umístěná na vysoké konstrukci. Lidově jí říkáme glóbus. Do této nádrže se čerpá voda ze studní nebo z jiného zdroje. Z nádrže pak proudí voda do kohoutků v našich domácnostech.