Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Plování nestejnorodých těles

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Plování nestejnorodých těles"— Transkript prezentace:

1

2 Plování nestejnorodých těles
stejný kousek plastelíny plove na hladině Obr.2 – foto autor kousek plastelíny klesl ke dnu Obr.1 – foto autor

3 Jak vysvětlit následující jevy?
Kulička z plastelíny klesne ke dnu. Když ze stejného kousku vytvarujeme lodičku, plove na hladině. Velké oceánské lodi plavou, i když jsou vyrobeny z kovu, který má větší hustotu než voda. Ponorky se mohou pohybovat na hladině vody i pod hladinou.

4 Plastelína Plastelína má sice větší hustotu než voda, ale když z ní vytvarujeme lodičku, zmenší se její průměrná hustota díky vzduchu, který je uvnitř misky. Lodě Loď nikdy není plné stejnorodé těleso, které by bylo celé z kovu. Uvnitř lodi jsou rozsáhlé dutiny vyplněné vzduchem. Průměrná hustota i té největší oceánské lodi je vždy o mnoho menší než hustota vody.

5 Ponorky Před ponořením se naplní vodou komory umístěné po stranách ponorky. Když se má ponorka vynořit, vytlačuje se voda z komor vzduchem. Naše tělo Nejsme-li nadechnuti, snáze se potopíme. Mohutným nádechem zmenšíme průměrnou hustotu našeho těla a pokud se nepohybujeme, nemůžeme se zcela ponořit.

6 Co to je hustoměr? Hustoměr používáme, když chceme určit hustotu kapaliny. Je to uzavřená skleněná trubice, dole zatížená broky. Čím menší má kapalina hustotu, tím více se do ní hustoměr ponoří. Obr.3 – foto autor

7


Stáhnout ppt "Plování nestejnorodých těles"

Podobné prezentace


Reklamy Google