Co všechno lze označit termínem digitalizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupnost informací na webech Prezentace na seminář Parádní web Michal Rada, MVČR.
Advertisements

Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Praha, Brno Nové komunikační možnosti systému Kramerius © Qbizm technologies, a.s. René Michálek
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
Digitalizace knižního a časopiseckého fondu v muzejních knihovnách.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Základy počítačů a kancelářský software
GEOGRAFICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM HYBRIDNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA a SYSTÉM DaG
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí.
Cyklus seminářů na téma: Obrazové dokumenty Změna názvu i pořadí seminářů vyhrazena.
GEOPORTÁL ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Relační databáze.
Tvorba dokumentů – kritéria Obsah a forma –aktuálnost a správnost informací, variabilní data, –forma adekvátní příjemci, estetika, –účelná struktura, členění.
Ondřej Kostka 3IT.  Je technologie pro zachycování, zaznamenávání, přehrávání, přenos a obnovu pohyblivých obrázků používající elektronické signály nebo.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Šedá literatura a SIGLE Knihovna AV ČR
Základy digitální fotografie 1. Základy fotografování
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
Copyright (C) 2000 Vema, a. s.1 V3 klient Michal Máčel Provozní integrace G2, HR/Win a internetu.
Diplomový seminář pro studenty ITaM B. Miniberger LS 2013.
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
Počítačová grafika a prezentace
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních (jmenných)
Databázové modelování
Informační kulturní portál
PLÁN DLOUHODOBÉ OCHRANY DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ V PRAXI Mgr. Andrea Fojtu, Mgr. Eliška Pavlásková ÚVT UK, ÚISK UK
Studijní IS a plagiáty Růžena Zemanová.
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2008 © Copyright IBM Corporation 2008 Správa obsahu v podání IBM 7. – 8. dubna 2008 ibm.com/cz/public Daniel Beneš.
Karel Vrba, ME4A, Šablona by Marek Malík. Obsah prezentace: 1. Analogový záznam 2. Digitální záznam 3. Mechanický záznam 4. Magnetický záznam 5.
Základní principy geografického výzkumu
nová on-line prezentace muzejních a galerijních sbírek Mgr. Jakub Hauser, Národní muzeum.
Projekt Archivace a zpřístupnění digitálních verzí kvalifikačních prací na Univerzitě Karlově v Praze Mgr. Eva Březinová Brno,
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Elektrotechnika Název předmětu: AUTOMATIZACE (INTELIGENTNÍ BUDOVY- BEZPEČNOSTNÍ SYSTÉMY) Název a ID tématu: Průmyslová.
Vložené objekty 2012 O.Kánský. Typy objektů textová pole - rámce rastrové a vektorové obrázky tabulky a grafy matematické výrazy a rovnice organizační.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Dostupnost objektů cestovního ruchu k síti cyklistických tras (na příkladu Olomouckého kraje v prostředí GeoMedií) Milan JINDÁČEK Vedoucí bakalářské práce:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
© Adolf Knoll National Library of the Czech Republic Zpřístupnění digitálních dat Přehled.
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
Úvodní hodina do předmětu Knihovnické procesy a služby Martin Krčál VIKBB42 Knihovnické procesy a služby Brno, 19. února 2014.
Digitální knihovna, systém pro tvorbu, archivaci a zpřístupňování digitálních dokumentů Jiří Polišenský.
Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Hradec Králové, Komenského 234 Mgr. Jana Heřmanová Mgr. Blanka Kadeřávková Spolupráce VOŠ,
David Cigánek, Metodické centrum pro informační technologie v muzejnictví (CITeM) Moravské zemské muzeum, Brno Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě.
KONVERZE DOKUMENTŮ. 2 KONVERZE – LEGISLATIVA Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. (účinný od 1. července 2009)
Galerie - prostor pro zábavu i vzdělávání nabídka programů pro střední školy a možnosti spolupráce.
Úvodní konference projektu Kreativní a kompetentní učitel CZ.1.07/1.3.06/ Třeboň, 7. září 2010.
Standardy a legislativa pro IS v cestovním ruchu.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
Muzea a galerie v digitálním světě Vlaďka Mazačová Alena Uxová Vlaďka Mazačová Alena Uxová Seminář Muzea a digitalizace, CITeM Brno
ZÁKON O REGISTRU GEOGRAFICKÝCH INFORMACÍ & NOVÁ KONCEPCE ÚPP VE STAVEBNÍM ZÁKONU odpovídající smyslu VZSZ ÚP, schváleného Usnesení vlády ze dne 20. června.
Datové typy MS Access (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Co chceme od technologie pro dlouhodobou archivaci?
Informační den ÚVIS MZLU, Brno
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Digitální učební materiál
Debrief ke komunikační kampani Praha, 13. května 2016
TÝDEN VĚDY A VÝZKUMU FA ČVUT WORKSHOP I
Odborník ve školní praxi
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Export fotografií v Adobe Lightroom
Transkript prezentace:

Co všechno lze označit termínem digitalizace (o terminologii a eurospeaku) David Cigánek Digitalizace fotografií MZM – CITeM Brno, 9. 12. 2009

Digitalizace 1. všeobecně zavádění digitálních technologií do praxe, 2. v užším smyslu i proces tvorby digitální dokumentace snímáním textového, obrazového, zvukového nebo kombinovaného záznamu o objektu. Může se dít jak přímým snímáním objektu samotného, tak převodem jeho dosavadní (analogově zaznamenané) dokumentace.

Digitalizace 1. všeobecně zavádění digitálních technologií do praxe, 2. v užším smyslu i proces tvorby digitální dokumentace snímáním textového, obrazového, zvukového nebo kombinovaného záznamu o objektu. Může se dít jak přímým snímáním objektu samotného, tak převodem jeho dosavadní (analogově zaznamenané) dokumentace. subjekt objekt dokumentace

Tvorba digitálního obsahu 1. všeobecně vytváření jakýchkoli digitálních dat zprostředkovatelných konečným příjemcům 2. v užším smyslu snaha o vytváření digitálních „otisků“ originálního objektu, nejčastěji s důrazem na jeho vizuální stránku tvůrce obsahu objekt zdroj obsahu (content provider) Hlavní kritéria vyhodnocovaná při tvorbě a poskytování digitálního obsahu: dostupnost atraktivita množství digitální obsah

content content content content content aggregator sector aggregator content aggregator content publisher

content provider content provider content provider content Czechiana ? I3S ? content aggregator content aggregator & publisher

content provider content provider content provider content sector aggregator I3S ? national aggregator Czechiana ? content aggregator & publisher

metadata Soubor dat sloužící k popisu jiných dat, často na různých úrovních hierarchického uspořádání. Typickým příkladem může být informace o způsobu pořízení fotografie (nastavení expozice, popis objektů v záběru, geografická lokalizace, datum, …).

Kde jsou metadata ? metadata data

Tvorba metadat v tradičním schématu muzejní práce subjekt objekt dokumentace metadata

Kde lze také vidět metadata ?

Tvorba metadat v „evropském workflow“ „digitalizátor“ „analogový datový objekt“ „metadata“ digitální datový objekt metadata

Digitálně dokumentovat nebo tvořit obsah ? + schéma tvorby digitální dokumentace je komplexnější, plně využívá odborný potenciál kurátorů a je v muzejním prostředí snáze akceptovatelné - nedokonalý soulad s politickou objednávkou, izolace „muzejního ghetta“ + jednodušší metodika a rozsah doprovodných dat (metadat), vstřícnost vůči majoritnímu internetovému návštěvníkovi - částečná rezignace na některé z principů muzejní práce, nutná paradigmatická změna v práci kurátora