Česká dekadence.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ČJPS20660BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Lásko dej mi čas.... Lásko dej mi čas... Možná se mýlíš, možná to není sen. To byla moje dlaň na tvém spánku, a tvůj dech podobný vánku.
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Rozbor uměleckého textu
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
Přelom 19. a 20. století ve světové literatuře
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Romantismus.
Prokletí básníci 1 Mgr. Jitka Polišenská.
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Christian Morgenstern Šibeniční písně
Amore amore .... Amore amore ... Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám. Sám sebe ptám.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Téma: Po nás ať přijde potopa – F. Gellner
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Téma: Máj - K. H. Mácha VY_32_INOVACE_582.
PROKLETÍ BÁSNÍCI 3 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Umělecké směry přelomu století Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
21 Září 2015 Marek Parvonič C3B Walter Whitman a Stébla Trávy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.1 impresionismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
ANTONÍN SOVA - DÍLO. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_2B_04_Antonín.
Česká literatura konce 19. století  Časopis Moderní revue – dekadenti (Jiří Karásek ze Lvovic) Karel Hlaváček  Manifest České moderny Josef Svatopluk.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_2B_08_Petr Bezruč TÉMA SADY.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
JIŘÍ WOLKER Simona Coubalová C3B. Obsah O autorovi Život Dílo Těžká hodina Shrnutí Zdroje.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastEstetické vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
Catullus Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník středních.
Česká moderna Václav Špála. Úvod do doby Doba prokletých básníků. Nová generace, nastupující v 90. letech 19. století, se odklonila od lumírovců a ruchovců.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Jan Neruda - dílo.
Viktor Dyk - dílo Obr. 1.
Česká moderna, Buřiči a Česká dekadence
TÉMA: NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
A. Sova – Květy intimních nálad
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Karel Hlaváček.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
ROMANTISMUS V ČESKÉ LITERATUŘE
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Literatura na přelomu století
Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
VY_32_Inovace_6.2.1 impresionismus
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Transkript prezentace:

Česká dekadence

NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1073 NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_2B_06_Česká dekadence TÉMA SADY: Literatura 19. a 20. století ROČNÍK: septima DATUM VZNIKU: listopad 2013 AUTOR: Mgr. Kateřina Benešová

anotace Materiál je určen k výkladu o české dekadenci na příkladech z tvorby Jiřího Karáska ze Lvovic. Důraz je kladen především na práci s texty, intepretaci a básnický rozbor. V interaktivních částech je využito animací, tak aby se správné odpovědi zobrazily až po kliknutí. Zároveň je do materiálu zařazena video ukázka, prostřednictvím hypertextových odkazů je možné přejít na youtube.cz a přehrát vizualizaci Karáskovy básně.

Česká dekadence Spjata se symbolismem a impresionismem U zrodu: Jiří Karásek ze Lvovic a Arnošt Procházka – zakládají 1895 časopis Moderní revue Kolem Mod. revue se soustředí okruh autorů, kteří mají blízko k dekadenci (Karel Hlaváček. Viktor Dyk nejedná se o jednotnou skupinu, ale 2 věci mají společné – odklon od realismu, reflexivní lyriku Obr. 1

Jiří Karásek ze Lvovic básník i prozaik poezie: b. sbírky využívá tabuizovaná témata klade důraz na individualitu a stylizovanou aristokratičnost (přízvisko ze Lvovic) b. sbírky „Kniha aristokratická“ „Sexus necans“ – opěvuje samotu, zánik, snová poezie, perverzní a znechucená láska, odpor ke společnosti  provokace, patologické a morbidní jevy zobrazuje nadneseně, je povznesen nad běžný život „Ocúny noci“ Obr. 2

Ukázka – Spleen (Ocúny noci) anafora epizeuxis Hned duše po noci, hned zas po dni touží. Hned tmou se zpíti chce, hned zase žárem spálit. Krok prázdnou jizbou zní, kde únava se plouží. A posléze znudí vše v tom svitu, mnou jenž zalit a deštěm z popela a smutkem jeho skonu, v tom šeru bez kontur a ostrých čar a rysů, bez barev záchvějů a bez hýření tónů, kde v stíny plíživé vše dlouží se a schvívá. A duše znavena se smutkem všechno splývá. Jaká témata jsou v textu zobrazena? smutek, deprese, nuda, únava Jaký rým je v textu použit? střídavý Vyhledejte 3 různé básnické prostředky. epiteton

Metempsychóza (Sexus necans)  Nevím, kdos byl. Ale zdá se mi často, V tušení náhlém, jež blýskne jak meč Na slunci nahý: Viděl jsem kdysi tě v barbarské řeži, Za zbraní třesku a v ohni a krvi, V cválu jsem ržajících koní tě zhlíd. V pancíři železném, na koni divém, Vichrem jsi vyrazil, pozdvihnuv štít, V rachotu kovový štít, Proklál jsi oštěpem tělo mé bílé, Vítězstvím opojen drsně jsi vzkřik, Oslepen, ohlušen drsně jsi vzkřik Divoká, prokletá zpíjí mne rozkoš, Zuřivá choutka teď praská můj cit: Vyrazit, vrhnout se na tvoje tělo, Na tvoje horké a smyslné tělo, Vysáti z retů tvých všechnu tvou krev, V šílenství zadusit v hrdle tvém dech, Rozlámat kosti a rozervat maso, Hnědé tvé, barbarské, surové maso. Jaká témata jsou v textu zobrazena? erotika, tabu, homosexualita, snaha šokovat Jakou hraje roli zvláštní grafická úprava textu? přerývanost, zdůraznění daného verše, navíc v tom posunutém verši často dochází k opakování informací z předchozího V textu se vyskytuje absolutní rým. Najděte jej a vysvětlete, o co jde. vzkřik – vzkřik, atd.

Videoukázka Konec kurtizán - vizualizace básně

Próza – Jiří Karásek ze Lvovic povídky, novely, romány fantaskní děj, prvky tajemna a mystiky – silně lyrizované – např. „Gotická duše“ – psychologie hlavní postavy, aristokrat z vymírajícího rodu, v rodině šílenství, touha poznat sám sebe, náboženství, apatie, užívání si života, apod. nebo dobrodružné romány s výrazným dějovým spádem – např. „Scarabeus“

citace Obr. 1: NEZNÁMÝ AUTOR. mmargareta.blogspot.cz [online]. [cit. 13.11.2013]. Dostupný na WWW: http://mmargareta.blogspot.cz/2012/01/moderni-revue.html Obr. 2: NEZNÁMÝ AUTOR. wikipedia [online]. [cit. 13.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jiri_Karasek_ze_Lvovic_1930.jpg KARÁSEK ZE LVOVIC, Jiří. Sexus necans. Praha: Thyrsus, 1995, ISBN 80-901774-2-5 KARÁSEK ZE LVOVIC, Jiří. Spleen [online]. [cit. 13.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.cesky-jazyk.cz/citanka/jiri-karasek-ze- lvovic/ocuny-noci.html