UHLIČITANY / po výkladu si zapiš údaje do sešitu/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Organogenní usazené horniny
Advertisements

Opakování učiva o nerostech II. část
Základní škola Rosice, okres Chrudim
PŘÍRODOPIS - 9. ročník UHLIČITANY
UHLIČITANY.
CHEMICKÉ VLASTNOSTI NEROSTŮ
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
CZ.1.07/1.1.10/
SOLI VE STAVEBNICTVÍ.
Sírany a fosforečnany.
ŠKOLA:Gymnázium Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
SŮL KAMENNÁ bílý nebo průhledný nerost tvořící krystaly
UHLIČITANY Ec.
Dělení hornin Podle vzniku.
UHLIČITANY SÍRANY FOSFOREČNANY
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P11/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Vnější geologické děje.
Zdroje: - - časopis 21.století t-,1.
NEROSTY A HORNINY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
CHEMICKY USAZENÉ HORNINY
Sloučeniny vápníku Mgr. Jitka Vojáčková.
Nerostné bohatství 4. ročník
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Uhličitany Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , říjen.
Systematická mineralogie Uhličitany
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU :Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Mineralogický systém Uhličitany
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Hustota Který nerost má větší hustotu? diamant, nebo tuha
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
SULFIDY /po výkladu si zapiš do sešitu/ hospodářsky významné suroviny/rudy/ vznikají krystalizací z horkých vodních roztoků v puklinách hornin nazýváme.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Zpracovala: Mgr. Jana Richterová Přírodopis 9. třída 1 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Využití solí Chemie 9. třída.
OXIDY - KŘEMEN (po výkladu si zapiš do sešitu) chem. značka: SiO 2 fyzikální vlastnosti: tvrdost: 7 hustota: 2,6 g/cm 3 nejběžnější nerost v přírodě krystaluje.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Prezentace – výklad učiva
5)Uhličitany, 6)dusičnany, 7)sírany, 8)fosforečnany
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
5)Uhličitany, 6)dusičnany, 7)sírany, 8)fosforečnany
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
OXIDY – sloučeniny prvků s kyslíkem v různém poměru
ŘASY – STÉLKATÉ ROSTLINY (po výkladu si zapiš do sešitu)
VY_32_INOVACE_P9-003 MINERALOGIE 3 – HALOGENIDY A UHLIČITANY
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
5. Uhličitany.
Porovnej vlastnosti těchto nerostů podle tabulky v učebnici a pokus se zjistit, v čem spočívá rozdílnost jejich fyzikálních vlastností/ soustřeď se na.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
FOSFOREČNANY (po výkladu si zapiš do sešitu)
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Mineralogický systém Uhličitany
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
Škola:. Základní škola Kladruby
Mineralogický systém V. Uhličitany a dusičnany
UHLIČITANY, SÍRANY.
CHEMICKÉ USAZENINY.
HALOGENIDY MINERÁLY.
MINERÁLY SULFIDY.
Transkript prezentace:

UHLIČITANY / po výkladu si zapiš údaje do sešitu/

KALCIT Chemická značka: CaCo3 Fyzikální vlastnosti: tvrdost: 3 bezbarvý, bílá, žlutavá, červená, šedá, hnědá, černá štěpný podle klence Chemické vlastnosti: rozpustný v kyselých vodách( podílí se na vzniku krápníků) i kyselinách - HCl

Vznik kalcitu: krystalizací z magmatu a hydrotermálních roztoků, činností organizmů chemickou cestou rozpuštěním a následným vysrážením z horké i chladné vody. horninotvorný minerál (součást vápenců, mramorů)

Kalcit - klenec

Použití kalcitu výroba vápna z vápence (hornina tvořena kalcitem a příměsemi) výroba cementu sochy, obklady, ozdobné předměty z mramoru (hornina tvořena kalcitem a příměsemi) ve sklářství se používá k homogenizaci skla (homogenizace je proces, při kterém se díky promíchání stane z původní směsi stejnorodá látka) v cukrovarnictví na bělení cukru

Výskyt kalcitu: ve vápencích, mramorech, travertinech(hornina usazená) Český kras, Moravský kras, v Evropě Alpy (Dolomity), Karpaty

SIDERIT(ocelek) chemická značka: FeCo3 důležitá železná ruda výskyt: ČR - Příbram Slovensko - Rudňany, Dobšiná Rusko – Ural

DOLOMIT Chemická značka: Ca Mg(CO3)2 Chemické vlastnosti: s HCl reaguje až po zahřátí Součást horniny dolomitu Použití: výroba speciálních druhů cementu ve stavebnictví, hnojivo, výroba ohnivzdorných materiálů Výskyt: Bozkovské jeskyně u Železného Brodu Karlštejnsko Dolomity Itálie

MAGNEZIT Chemická značka: MgCO3 Použití: výroba žáruvzdorných cihel (odolávají teplotám až 1800 °C) přidává se do průmyslových hnojiv (dodává do půdy hořčík) používá ve sportu (gymnasté, vzpěrači si práškem z magnezitu pokrývají ruce)

Opakovací otázky (žáci zapíší odpovědi do pracovního sešitu, na tabuli mohou použít program ActivInspire) 1. Který nerost je hlavní složkou hornin vápence a mramoru? 2. Který nerost se používá se na výrobu žáruvzdorných cihel? 3. Který uhličitan je významnou železnou rudou, těženou ve Slovenském rudohoří? 4. Které nerosty reagují s HCl a jak?

ŘEŠENÍ 1. kalcit 2. dolomit 3. siderit 4. kalcit reaguje za studena, dolomit reaguje až po zahřátí

ZDROJE: učebnice: ŠVECOVÁ, Milada a Dobroslav MATĚJKA. Přírodopis 9: učebnice : pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2007, 128 s. ISBN 978-807-2385-874 obrázky: Wikipedie: kalcit. Wikipedie: kalcit [online]. 2013 [cit. 2013-11-13]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kalcit Wikipedie: siderit. Wikipedie: siderit [online]. 2013 [cit. 2013-11-13]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SideriteBresil2.jpg