Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
(Literární výchova - 7. ročník)
Advertisements

Čtenářský deník jarkamani.
KLASICISMUS.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. B. Molièra…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Gellnera…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
DIGITÁLNÍ VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_CJK4_2460_Z EM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
FANTASTICKÁ LITERATURA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.15 Název pro školu:EU ČJ 15 II Název materiálu:Božena Němcová Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
Kočičí hrádek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_41_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Klasicismus v literatuře PaedDr. Hana Vítová
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Předhusitské satiry Mgr. Ludmila Růžičková.
Molière Anna Coufalová C1B.
Téma: Audience – V. Havel
Téma: Máj - K. H. Mácha VY_32_INOVACE_582.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Svěráka a L. Smoljaka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Anglická renesanční literatura Mgr. Ludmila Růžičková
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Johann Wolfgang Goethe Utrpení mladého Werthera.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ České knížectví v století Název sady: Raný.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_17_LITERATURA.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_034.ICT.34 Tvorba webových stránek – PHP technologie.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_23   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Klasicismus a osvícenství
Literatura vlády Karla IV.
TÉMA: NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
TÉMA: PROJEKT DIVADLO - MOLIÉRE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Ladislav Stroupežnický
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Klasicismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Realismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1073 Název materiálu: VY_12_INOVACE_1B_09_Moliére Téma sady: Interpretace textů Datum vzniku: říjen 2013 Třída: 4. A Autor: Mgr. Lucie Nováková

Anotace: Materiál je určen k práci s texty v hodinách i k domácí přípravě, jež jsou předmětem výuky literatury ve 4. ročníku. Slouží k maturitnímu opakování. Prezentace seznamuje žáky s životem a tvorbou dramatika Moliéra. Směřuje k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti žáků. Žáci si jej bedlivě prostudují a následně vypracují odpovědi na přiložené otázky a úkoly (doma si předem vyslechnou nahrávky a zhlédnou ukázku). Otázky mají formu otevřených úloh. Jejich animace je nastavena automaticky; přechody 11 snímků při klepnutí myší. Materiál slouží k domácí přípravě i následné výuce v hodinách. K individuální či skupinové práci žáků.  

Moliére - Lakomec http://www.rozhlas.cz/vltava/literatura/_zprava/1177270

Přečtěte si text (odkaz) : http://www. rozhlas Jak je text členěn? Shrňte vlastními slovy obsah českého výňatku. Vyhledejte v něm scénické poznámky. Vybraný žák přečte původní text hry nahlas.

Moliérova doba: král Ludvík XIV. http://prehravac. rozhlas 4. Pozorně si poslechněte nahrávku. Jaké poměry panovaly v Moliérových časech na dvoře krále? 5. Proč interpretuje postava z nahrávky Moliérův text?

Pracovní list Harpagon: (…) Tak tohle, dcero, je mé rozhodnutí, pokud jde o mne. Co se tvého bratra týče, určil jsem mu jednu vdovu, na kterou mě upozornili dnes ráno. A tebe provdám za pana Anselma. Eliška: Za pana Anselma? Harpagon: Za pana Anselma. Je to usedlý, rozumný, ba moudrý pán v nejlepších letech. Víc mu není než nějakých padesát a peněz prý má jako želez. Eliška (s pukrlátkem): S dovolením tatínku, já se nechci vdávat. Harpagon (s pukrlátkem, po ní): S dovolením dcerunko, a já, já chci, aby ses vdala. Eliška: Nezlobte se na mne, tatínku! Harpagon (po ní): Nezlobte se na mne, dcerunko! Eliška: Velmi si vážím pana Anselma, tatínku. Ale, s dovolením nevezmu si ho! Harpagon (po ní): Velmi si tě vážím, dcerunko, ale, s dovolením, vezmeš si ho - dnes večer! Eliška: Dnes večer? Harpagon: Dnes večer! Eliška: Tatínku, to neudělám! Harpagon: Dcerunko, to uděláš! Eliška: Neudělám! Harpagon: Uděláš! Eliška: A já vám povídám, že ne! Harpagon: A já ti povídám, že jo! Eliška: K tomu mě nedonutíte! Harpagon: K tomu tě donutím! (…) Harpagon: Nic se nezabiješ a vezmeš si ho! Ale podívejme se na to, jak rozvazuje! Slyšel to kdy svět, aby dcera takhle mluvila s otcem? Eliška: A viděl to kdy svět, aby otec takhle vdával dceru? Harpagon: Je to bezvadná partie. A sázím se, že kdekdo mi ji schválí. Eliška: A já se sázím, že nikdo, nikdo, kdo má všech pět pohromadě. Harpagon: Tady jde Valér. Chceš? Necháme to na něm, ať nás rozsoudí! Eliška: Dobrá. (upraveno podle knihy Moliéra Lakomec) .

Otázky a úkoly k pracovnímu listu: 6. Určete literární druh a žánr ukázky, svá tvrzení doložte. 7. Vymezte základní téma díla. 8. Kolik postav a jakým jazykem promlouvá ve výňatku? 9. Zasaďte úryvek do kontextu celého díla. 10. Posuďte jazykovou stránku textu, uvádějte příklady. 11. Jaké vlastnosti se projevují u postav? 12. Zasaďte text do dobového kontextu. 13. Kde hledal autor pro své dílo inspiraci? 14. Posuďte kompozici celého textu. 15. Byla hra ve své době tak úspěšná jako je dnes? 16. Na internetu vyhledejte aktuální divadelní adaptaci textu v ČR (napište divadelní scénu, citujte odkaz).

17. Moliérova smrt: práce s film. ukázkou a odkazy Jak Moliére ve skutečnosti zemřel? Který ruský autor a jak ve svém díle později změnil jeho umírání? http://cs.wikipedia.org/wiki/Moli%C3%A8re http://kultura.idnes.cz/podle-bulgakova-zemrel-moliere-na-jevisti-fg8-/divadlo.aspx?c=A060911_162557_show_tipy_ob Ve filmu Král tančí vystupuje postava dramatika jako jedna z klíčových. Jak na vás film. zpracování zapůsobilo? http://www.youtube.com/watch?v=gGYgJ36LBq0

Řešení 1. Český překlad E.A. Saudka je tvořen monologickou promluvou Harpagona, dva odstavce jsou psané prózou, se scén. poznámkami. Český text je doplněn původním fr. textem se stejným členěním. Individuální řešení. 2. Např. vběhne prostovlasý aj. 3. Intriky a závist, milenka krále usiluje o znovuzískání jeho přízně pomocí nekalých praktik (nová milenka, travičství aj.). 4. Pouze žáci, kteří ovládají fr. jazyk, přečtou daný text (odkaz). 5. Moliére působil na dvoře krále; doklad obliby jeho děl; snaha krále zapůsobit na dámu. Pracovní list 6. Drama; divadelní hra o pěti dějstvích; komedie s klasicistními prvky (jednota místa, času a děje). 7. Kritika lidských vlastností, výsměch lidské lakotě a hamižnosti. 8. Dvě postavy - Harpagon a jeho dcera Eliška, mluví spisovně i hovorovým jazykem (např. Harpagon: A já ti povídám, že jo!). 9. Individuální řešení. 10. Er- forma, psané prózou. Satirický tón, ironie (např. Je to usedlý, rozumný, ba moudrý pán v nejlepších letech. Víc mu není než nějakých padesát a peněz prý má jako želez. ).

10. Citově zabarvená slova (např 10. Citově zabarvená slova (např. tatínku, dcerunko); přirovnání peněz prý má jako želez. Časté figury jako např. já, já chci, aby ses vdala. 11. Eliška - mladá zamilovaná dívka, má problémy s láskou. Otec Harpagon ji chce provdat za starého muže, nezajímá jej, co ona cítí, koho opravdu miluje. Bojuje za své štěstí, nechce otce poslechnout. Harpagon – lakomý vdovec, bezcitný a bezohledný, zajímají jej jen jeho peníze, neohlíží se na city druhých, ani vlastních dětí. Chce výhodně provdat Elišku, jde mu jen o vlastní prospěch, netouží po lásce … 12. Odehrává se v Paříži ve druhé polovině 17. století za panování Ludvíka XIV.; doba vrcholného klasicismu (jednota místa času a děje, antická inspirace). 13. Moliéra inspirovala antická komedie římského dramatika Plauta Komedie o hrnci. (hrdina Eklio). Jméno Harpagon – starořecky charpagé znamená chamtivost a nenasytnost (Moliérův záměr). 14. Kompozice – chronologická, dodržení jednoty místa, času a děje; 5 dějství. 15. V době uvedení se komedie nesetkala s příliš dobrým přijetím, neboť byla psána formou prózy, což nebylo tehdy obvyklé. Navíc autor poukazoval na nešvary doby, což obecenstvo příliš netěšilo, dramatik předběhl svou dobu. 16. http://www.bezruci.cz/hra/lakomec/; http://www.djktplzen.cz/cz/repertoar/predstaveni/lakomec/ 17. Moliérova smrt: viz odkazy v zadání. Michail Bulgakov - nechal jej umřít na jevišti.Ve skutečnosti tak nezemřel (doma v 10 hodin večer, mimo jeviště).

Použitá literatura a zdroje 1. MOLIÉRE. Lakomec. Praha: Artur, 2008, ISBN 80-87128-02-8. 2. SOCHROVÁ, Marie. Čtenářský deník k Literatuře v kostce. Havlíčkův Brod: Fragment, 2001. ISBN 80-7200-343-7. 3. SOUKAL, Josef a kol. Literatura pro 1. ročník gymnázií. Praha: SPN-pedagogické nakladatelství, 2010, ISBN 978-80-7235-436-8. 4. Autor neuveden. Podle Bulgakova zemřel Moliére na jevišti [online]. [cit. 19.10.2013]. Dostupný na WWW: http://kultura.idnes.cz/podle-bulgakova-zemrel-moliere-na-jevisti-fg8-/divadlo.aspx?c=A060911_162557_show_tipy_ob. 5. Autor neuveden. Král tančí [online]. [cit. 19.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.csfd.cz/film/13882-kral-tanci/. Obrazový materiál: 1. COYPEL, Charles-Antoine. commons.wikimedia.org/wiki/ [online]. [cit. 19.10.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Moliere_12.jpg (snímek 6) 2. COYPEL, Charles-Antoine. commons.wikimedia.org/wiki/ [online]. [cit. 19.10.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Moliere2.jpg (pozadí) 3. Klipart (obrázky jsou součástí volně dostupné galerie Microsoft Office dostupné na adrese www.office.microsoft.com). 4. Vlastní archiv autorky.