Autor: Ing. Jitka Michálková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úhly v kružnici.
Advertisements

Užití Thaletovy kružnice
VY_32_INOVACE_M.8.20-Thaletova věta-prezentace
Matematika Trojúhelník.
Konstrukce obecného čtyřúhelníku - Thaletova kružnice
Konstrukce lichoběžníku - Thaletova kružnice
Goniometrické funkce Sinus ostrého úhlu
POZNÁMKY ve formátu PDF
ÚLOHY Z GEOMETRIE Učivo – KRUŽNICE A KRUH
Thaletova kružnice Množina bodů roviny daných vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
Matematika – 8.ročník Thaletova kružnice
Konstrukce trojúhelníku - Thaletova kružnice
5_Kružnice, kruh Kružnice k (S, r) je množina všech bodů roviny, které mají od středu S vzdálenost r. S – střed, r – poloměr, d – průměr Platí: d = 2r.
Thaletova věta 8. ročník Autorem materiálu je Mgr. Jana Čulíková
Téma: Trojúhelník 6. a 7. ročník Kružnice opsaná trojúhelníku
Jednoduché konstrukce (střed a osa úsečky, osa úhlu, tečna)
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Anotace: Žák zjišťuje vlastnosti Thaletovy kružnice a její využití.
Matematika Vytvořila: Ing. Silva Foltýnová Trojúhelník DUM číslo: 08 Trojúhelník Planimetrie - trojúhelník Integrovaná střední.
Goniometrické funkce Kotangens ostrého úhlu
THALETOVA VĚTA.
PLANIMETRIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková.
Konstrukce trojúhelníku 4. ročník
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
ELIPSA Elipsa je množina bodů v rovině, které mají od dvou daných bodů – ohnisek ( F1 a F2) stálý součet vzdáleností, větší než vzdálenost ohnisek. Vzdálenosti.
MNOŽINY VŠECH BODŮ DANÉ VLASTNOSTI
V PRAVOÚHLÉM TROJÚHELNÍKU
* Thaletova věta Matematika – 8. ročník *
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Šablona:III/2 – Inovace.
Matematika Vytvořila: Ing. Silva Foltýnová Pravoúhlý trojúhelník DUM číslo: 09 Pravoúhlý trojúhelník Planimetrie – Pravoúhlý.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kruh, kružnice Matematika 8.ročník ZŠ
1 GONIOMETRICKÉ FUNKCE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Užití Thaletovy kružnice
Sestrojení úhlu o velikosti 90° pomocí kružítka.
Pythagorova věta Pythagoras 570 př.n.l. – 510 př.n.l.
Goniometrické funkce Sinus Nutný doprovodný komentář učitele.
Thaletova věta Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh.
8. ročník THALETOVA KRUŽNICE. ZÁKLADNÍ POJMY: k je kružnice sestrojená nad průměrem AB Úsečka AB je průměr kružnice k Bod S je střed kružnice k Bod S.
M ATEMATIKA 9. ROČNÍK Opakování na 1. čtvrtletní práci.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Ing. Jitka Michálková Název : VY_32_INOVACE_9B_14_Rozklad na součin.
Autor: Mgr. Kateřina Nekvindová
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VY_42_INOVACE_33_Významní matematici Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Marie.
THALETOVA VĚTA VY_42_INOVACE_13_02.
Trojúhelník a jeho vlastnosti
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
PRAVOÚHLÉHO TROJÚHELNÍKU
Trojúhelník- druhy trojúhelníků
Autor: Ing. Jitka Michálková
SINUS OSTRÉHO ÚHLU PRAVOÚHLÉHO TROJÚHELNÍKU
Konstrukce trojúhelníků (sus)
Autor: Mgr. Kateřina Nekvindová
Autor: Ing. Jitka Michálková
Konstrukce pravoúhlého trojúhelníku pomocí Thaletovy kružnice,
Autor: Ing. Jitka Michálková
COSINUS OSTRÉHO ÚHLU PRAVOÚHLÉHO TROJÚHELNÍKU
Množina bodů roviny daných vlastností
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Sestrojení úhlu o velikosti 60° pomocí kružítka.
Autor: Ing. Jitka Michálková
Pre 8. ročník CABRI Geometria II.
III. část – Vzájemná poloha přímky
Thaletova kružnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Autor: Ing. Jitka Michálková
Pythagorova věta.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Ing. Jitka Michálková Název : VY_32_INOVACE_9B_06_Thalétova věta Téma: Matematika 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1431

Anotace: Prezentace je určena k odvození Tháletovy věty, k zápisu její definice. Prezentace také slouží k stručnému přehledu probírané látky a to jak při výkladu, tak při opakování. Materiál slouží také k zápisu stručných poznámek do školních sešitů.

Thalétova věta

Thalétova kružnice Příklad: Sestroj kružnici k(S, 3cm), |AB| = d, Vyznač body X1, X2, X3  k; A,B ≠ X1, X2, X3 . Sestroj úhly AX1B, AX2B, AX3B a změř jejich velikost. X2 k Řešení: |AX1B| = 90° |AX2B| = 90° |AX3B| = 90° X1 A B S X3

Thalétova kružnice Definice: Množina vrcholů X všech pravých úhlů pravoúhlých trojúhelníků ABX s přeponou AB je kružnice k s průměrem AB (kromě bodů A, B).

Thalétova věta Definice 1: Množina vrcholů všech pravých úhlů v rovině, jejichž ramena procházející dvěma různými body A a B, je kružnice s průměrem A, B. Definice 2: Trojúhelník vepsaný do oblouku nad průměrem kružnice je pravoúhlý.

Thalés z Milétu (asi 624 – 548 př. Kr.) filosof, astronom a geometr Aristotelem pokládaný za zakladatele řecké filosofie (filosofie zahrnovala i matematiku a veškeré vědy) zkoumal svět a přírodu rozumově bez odkazu na mýty měřil výšku pyramidy a vzdálenost lodí od pobřeží pomocí podobnosti trojúhelníků Thalés z Milétu Milét Milét v Malé Asii (území dnešního Turecka)

Zdroje: Russell, Bertrand (1945). The History of Western cs.wikipedia.org/wiki/Thalés_z_Milétu Internet Encyklopedia of Philosophy (http://www.iep.utm.edu) Russell, Bertrand (1945). The History of Western Philosophy. New York: Simon and Schuster. 4. Josef Trejbal, Matematika pro 8.ročník, Pedagogické nakladatelství Praha 1998, ISBN 80-7235-019-6 5. Vlastní zdroje.