Pohybové schopnosti a dovednosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Advertisements

Základy sportovního tréninku mládeže
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
Senzitivní období Mgr. Václav Kain.
Obratnostní schopnosti
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
Pohybové schopnosti Vytrvalostní schopnosti Obratnostní schopnosti
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Motorické schopnosti a motorické dovednosti
Základy sportovního tréninku
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
. V učení nacházíme tři současně probíhající procesy:
Sportovní výkon – obsah, struktura Typologie sportovních výkonů
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA ..
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
Schopnosti Pavel Šuranský.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
RYCHLOSTNÍ SCHOPNOSTI. Struktura přednášky –Charakteristika rychlostních schopností –Taxonomie rychlostních schopností –Biologické předpoklady –Ontogeneze.
Sportovní výkon, sportovní výkonnost
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
Motorické schopnosti Motorické schopnosti jsou obecné kapacity jednotlivce, projevující se ve výsledcích pohybové činnosti, jinak jsou skryté, latentní.
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
SENZOMOTORICKÉ UČENÍ KŘIVKY ČINITELÉ FÁZE.
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
TALENT ..
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Didaktické formy tréninkového procesu - TP
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften)
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften) Integrace vnitřních vlastností organismu, která podmiňuje splnění určité skupiny pohybových.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Katedra konstruování strojů Fakulta strojní Části a.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Rozvoj pohybových schopností ve školní TV Pohybové schopnosti jsou souhrnem integrovaných a relativně samostatných dispozic subjektu, potřebných ke splnění.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
PLAVÁNÍ V KONDIČNÍCH PROGRAMECH Lekce č. 26 Irena Čechovská Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Lekce č. 27 Irena Čechovská, červen 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Ontogeneze motorických schopností Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Rychlostní a silové schopnosti Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Sportovní trénink. Základní pojmy Sportovní výkon Sportovní výkonnost Struktura sportovního výkonu Sportovní trénink jako proces adaptace Motorické učení.
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Pedagogická diagnostika
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
jen pro vnitřní potřebu
Akrobatická příprava Akrobatickou přípravu dělíme na: Zpevňovací
Vytrvalostní a koordinační schopnosti
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Vysoké učení technické v Brně
Vysoké učení technické v Brně
ANTROPOMOTORIKA.
SCHOPNOSTI MOTORICKÉ SCHOPNOSTI © Tom Vespa.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
Fyziologie tělesné zátěže
Kondiční příprava ve sportu
Vybrané testy pro diagnostiku motorických schopností
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

Pohybové schopnosti a dovednosti Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

Základní pojmy Pohybové schopnosti relativně samostatné komplexy funkčních vlastností organizmu, které podmiňují realizaci určité skupiny pohybových úkolů -jejich přímými determinanty jsou funkční vlastnosti organizmu a některé vlastnosti strukturální - z hlediska geneze jsou jejich základem geneticky determinované vlastnosti (vlohy), což omezuje jejich vývojové změny - mají povahu tzv. dispozičních vlastnosti jsou nutným základem k osvojováni různých pohybových dovednosti -úroveň – buněčná, orgánová Stálé v čase Burton a Miller: Obecné vlastnosti či kapacity organismu, které podkládají výkonnost v řadě pohybových dovedností

Základní pojmy Pohybové dovednosti Reálné, učením osvojené způsobilosti k realizaci určitého konkrétního pohybového úkolu -získávají s v procesu motorického učení (cvik, opakování) Jsou úzce úkolově specifické Předpokladem je určitá struktura pohybových schopností Zaručují rychlé, snadné, úsporné provádění činností

Pohybové schopnosti – tradiční dělení Silová schopnost (Síla) Rychlostní schopnost (Rychlost) Vytrvalostní schopnost (Vytrvalost) Koordinační schopnost (Koordinace) (Kloubní pohyblivost, rovnováha)

Hybridní pohybové schopnosti

Pohybové schopnosti – dělení dle Měkoty & Novosada Kondiční – silová a vytrvalostní schopnost Koordinační – orientační a diferenciační schopnost Hybridní – rychlostní schopnost flexibilita Co se učit? Je to na vás, akceptovatelné obojí Flexibilita – spíše pasivní záležitost

Hierarchický model motorických schopností (Měkota, 2000)

Schopnosti versus dovednosti Částečně vrozená Generalizovaná Schopnost Relativně stabilní Podkládá mnoho dovedností Omezený počet Vytvořená praxí Úkolově specifická Snadněji modifikovatelná praxí Dovednost Závislá na několika schopnostech Neomezený počet

Schopnost versus dovednost Proces rozvoje: - schopnosti: trénink - dovednosti: nácvik

Schopnosti a dovednosti - souhrn

Příklad vztahu motorických schopností a dovedností