Severní Korea    .

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Advertisements

Korejská válka Dějepis 2. ročník.
Druhá světová válka Společný postup Spojenců – str Spojenci = ? 2. O čem jednali v Moskvě (1943)? 3. O čem jednali na konferenci v.
ZÁVĚR 2.SVĚTOVÉ VÁLKY. V roce 1943 již bylo zřejmé, že spojenci dříve nebo později válku vyhrají Vojska bojující za Hitlera a jeho spojence postupně ztrácela.
Konec I. Světové války a vznik Československa.
Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: říjen 2011 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh:První světová.
VY_32_INOVACE_15_23 _Vznik „železné opony“ Šablona 32.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_20 Název materiáluVýchodní.
O jakou zemi se jedná?. Vietnam Obsah Geografická poloha Obecné informace Historie Francouzská Indočína Válka v Indočíně 1946.
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 2. fáze studené války období zatlačování komunismu ( )
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.2 Doba pobělohorská I. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Moderní doba PŘEDMĚT:DROČNÍK: 9. NÁZEV MATERIÁLU:II. světová.
Svržení atomových bomb na japonská města v srpnu 1945 Druhá světová válka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Druhá světová válka – úvod Název sady: Moderní dějiny.
STUDENÁ VÁLKA 1. FÁZE POČÁTKY STUDENÉ VÁLKY ZA POČÁTEK SE POKLÁDÁ PROJEV WINSTONA CHURCHILLA V AMERICKÉM FULTONU 1946 – EVROPA ROZDĚLENA NA.
Diktatury ve světě.
DŮSLEDKY 1. SVĚTOVÉ VÁLKY: o V průběhu 4 let : zahynulo 10 milionů vojáků, 20 milionů zraněno o trvalá invalidita: 10-ky tisíc vojáků o ekonomika a hospodářství.
Řecko-perské války Nejslavnější hodina Řecka. Perská říše Peršané v 5. stol. př.n.l. vytvořili obrovskou veleříši. Šáh-in-šáh Dareios I. Chtěl dobýt i.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
Digitální učební materiál:
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_17_20
Matyáš Fornůsek 5. ročník ZŠ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Člověk a jeho svět - Dějiny ČR
Vzpomínkový akt u obelisku Karla Filipa Schwarzenberga
MEZINÁRODNÍ VZTAHY V PŘEDVEČER PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY
Upevnění sovětského bloku
Německo a Japonsko poraženi – nedokáží čelit materiální převaze
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
Moderní dějiny.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Válka v Koreji.
VY_32_INOVACE_Lul_III_10 Punské války
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Napoleon Bonaparte Václav Švec.
Perský záliv Oblast Mezopotámie, Perská říše, Arabská říše, Osmanská říše SAE, Saudská Arábie, Katar, Irán, Irák, Kuvajt, Bahrajn.
výZBROJ I.SVĚTOVÉ VÁLKY
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Češi za první světové války
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_12_Návrat k demokracii Regina Byrtusová
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
POLITICKÝ ZEMĚPIS FORMY VLÁDY.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
Zpracovala: Mgr. Jitka Hříbková, ZŠ Dyjákovice
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Šablona III/2 STUDENÁ VÁLKA V ASII Mgr. Lucie Opltová – 1
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Rozbití ČSR.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Proč útok na Irák?.
Česká republika jako součást Evropy
Britské impérium.
DĚJINY PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE
válka se Sovětským svazem NAPADENÍ SSSR válka se Sovětským svazem průběh bojů.
POČÁTEK 2. SvětovÉ válkY VY_32_INOVACE_53_POČÁTEK 2. SVĚTOVÉ VÁLKY
První berlínská krize
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
  ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
VÁLKA V TICHOMOŘÍ.
1. světová válka.
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Příklady vulkanických hazardů spjatých s pliniovskými erupcemi (Mt
Řecko-perské války Boje Řeků za svobodu.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Události let
Transkript prezentace:

Severní Korea    

Základní poznatky Hlavní město-Pchjongjang Rozloha-120 540 km² Obyvatelstvo-24 983 205  Jazyk-korejština Státní zřízení-lidově demokratická republika Bez vyznání Hlava státu-Kim Čong-un

Korejská válka 25.červen 1950 – 27.červenec 1953 Mezi J Koreou (podpora OSN) a S Koreou (podpora Sovětským svazem a Čínskou lidovou republikou) Primární důsledek-rozdělení Korei (podle dohody vítězných spojenců v závěru tichomořské části 2.světové války) 1910-1945-korejský poloostrov okupován Japonským císařstvím Po porážceJaponska byl poloostrov pod sovětsko-americkým dohledem rozdělen na jižní část (okupovanou Američany) a severní část (okupovanou Sověty) Přípravy začaly již na podzim 1948

Severokorejská invaze 25.čevna-14.září 1950 Překročení severokorejských vojsk hranici s jižním sousedem s cílem silou opětovně sjednotit obě země pod vedením Strany práce S Korea-175 tisíc lidí se 150 tanky Т-34 a 172 vojenských letadel  Jižní Korea-pozemní vojsko vycvičené americkými specialisty a vyzbrojené americkými zbraněmi čítající na začátku války 93 tisíc osob, prakticky bez obrněné techniky a disponovala sotva tuctem lehkých výcvikovo- bojových letounů 28.června-Severokorejci obsadili Soul (hl.m. J Korei) Letiště Kimpcho (soulské) zničeno Hlavním cílem byla blesková válka-nepodařila se V půli srpna 90% území obsazeno armádou KLDR Jihokorejci zatlačeni do Pusanu

Protiútok OSN a USA 15.září - 24.říjen 1950 Americké jednotky se 15.října vylodily I Inčchon (300 km od Pusanu) Odtud pokračovaly na sever k Soulu-přerušení severokorejské zásobovací a komunikační trasy Ve stejné době jednotky Pusanu prorazily nepřítelské linie a míří na sever 26.žáří Soul padl Do začátku října byly všechny Severokorejské jednotky vytlačeny 1.října-ONS žádá S Koreu o okamžitou kapitulaci- Kim Ir-sen ji odmítá Vojska OSN pustupují dále na sever  19.říjen - jednotky OSN obsadily Pchjongjang Poté překročili řeku Amnokkang, která tvoří hranici mezi KLDR a Čínou

Čína vstupuje do války 25.října 1950 – 24.ledna 1951 Půl milionu vojáků a podpora sovětských letců Během 2 měsíců ( 28.listopadu) se jednotky OSN musely stáhnout zpět ze S Korei a ztratily Soul Čína si myslela, že lze dosáhnout úplného vítežství- omyl

Příměří 25.ledna 1951 – 27.července 1953 Do boje vstupuje generál Ridgway Postavil linii vojsk od jednoho pobřeží k druhému (letecké a dělostřelecké bombardování) a začal pomalu postupovat k severu - Ridgewayův mlýnek na maso Na začátku jara 1951 byly obě strany skoro v původních pozicích jako na začátku Poté ještě 2 roky pokračovala poziční válka  27.červenec 1953 podepsána dohoda o příměří a obnovení původní hranice

Výsledky války Zabito, zraněno, pohřešováno- 2,5 milionu korejců Zemřelo přes 33 000 Američanů 3 000 příslušníku vojsk OSN 900 000 Číňanů Po třech letech války zůstala dělící čára mezi Korejemi skoro tam, kde byla na začátku

Aktuální situace http://kultura.zpravy.idnes.cz/v-paprscich-slunce-trailer-video-premiera- dokument-vitalij-manskij-1pu- /filmvideo.aspx?c=A160409_164432_filmvideo_kiz https://www.youtube.com/watch?v=CMDa6mC4oY8

Použité zdroje https://cs.wikipedia.org/wiki/Severn%C3%AD_Korea https://cs.wikipedia.org/wiki/Korejsk%C3%A1_v%C3%A1lka https://www.stream.cz/slavnedny/10006135-den-kdy-severni-korea- dobyla-soul-28-cerven