Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu"— Transkript prezentace:

1 Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_32_ KARPATSKO-DUKELSKÁ OPERACE Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu

2 Karpatsko-dukelská operace

3 Karpatsko-dukelská operace byla útočná operace sovětských a československých vojsk na severovýchodním Slovensku na podzim roku 1944, která měla spojit povstalecké síly Slovenského národního povstání se sovětskými armádami. Po potlačení povstání německými jednotkami a přechodu povstaleckých jednotek na partyzánský způsob boje ztratila svoje opodstatnění a byla ukončena.

4 Nepřátelská obrana Karpat v úseku 4. UF na začátku září 1944.

5

6 Trvání: 8. září říjen, 1944 Místo: jihovýchod Polska a severovýchodní Slovensko Výsledek: Taktické vítězství SSSR a Československa, neúspěch při spojení povstaleckých vojsk s Rudou armádou

7 Rozložení sil: Sovětský svaz 1. československý armádní sbor
Třetí říše – Německo Maďarsko

8 Velitelé: Ivan Stěpanovič Koněv (SSSR) Andrej Grečko (SSSR)
Kiril Moskalenko (SSSR) Jan Kratochvíl - do 10. září (1. čs. Armádní sbor) Ludvík Svoboda (1. čs. Armádní sbor) Gotthard Heinrici (Německo)

9 Generál JAN KRATOCHVÍL

10 Generál LUDVÍK SVOBODA

11 Vojenská síla: SSSR + 1. čs. armádní sbor Německo + Maďarsko
vojáků Rudé armády československých vojáků asi německých a maďarských vojáků

12 Ztráty: SSSR + 1. čs. armádní sbor Německo + Maďarsko
asi zraněných, mrtvých z toho 1800 Čechoslováků asi mrtvých, zraněných nebo zajatých, 800 děl a minometů, do 185 tanků

13

14 Útočná operace sovětských jednotek, jejímž cílem bylo poskytnout pomoc Slovenskému národnímu povstání (SNP), začala již 8. září Proti německé armádě se tehdy postavila 38. armáda, kterou posílil 1. československý armádní sbor pod velením Ludvíka Svobody. Krvavé boje vrcholily 6. října 1944, kdy právě Čechoslováci překročili Dukelský průsmyk a podíleli se tak na osvobození části východního Slovenska. Tento den byl později prohlášen za Den československé armády. Účast Svobodových jednotek v karpatsko-dukelské operaci byla největším bojovým vystoupením československého zahraničního vojska v průběhu 2. světové války.

15

16 Původní plán nevyšel Plán předpokládal rychlé zničení nepřátelského uskupení v předhůří Karpat a rozvinutí útoku přes horské hřebeny. Hlavní úder byl veden ve směru na město Dukla, nedaleko východoslovenského Prešova, do tzv. Dukelského průsmyku. Útoku sovětských vojsk měly pomoci úderem z týlu dvě slovenské pěší divize a partyzánské oddíly. Slovenští vojáci rozmístění v prostoru Karpat a zapojení do příprav SNP byly však pro nerozhodnost jejich velení hned v prvních dnech povstání nacisty odzbrojeni.

17 Nepřítel využil nedostupný horský terén a vytvořil v Karpatech silnou obranu do hloubky až 50 km. Během prvého dne operace prolomila sovětská vojska hlavní pásmo německé obrany a poté se do bojů postupně zapojovaly rychlé svazky a 1. československý armádní sbor. Německé velení s cílem zastavit postup vojsk na území Slovenska přesunulo do kritické oblasti pěší a tankové svazky z jiných směrů a samostatné útvary ze Slovenska, které byly nasazeny proti povstalcům.

18

19 Nacistům se díky tomuto manévru podařilo zastavit postup československých a sovětských jednotek. Ti na to zareagovali nasazením tankových jednotek, které obranu Německa prolomily a dne 20. září bylo obsazeno město Dukla. Poté byly osvobozeny další obce a počátkem října se na vlastní území se dostali i českoslovenští vojáci.

20 Československý armádní sbor ovládl Dukelský průsmyk 6. října
Československý armádní sbor ovládl Dukelský průsmyk 6. října. Podařilo se mu to v součinnosti s 67. střeleckým sborem a 31. tankovým sborem. Vojska pokračovala v útoku a během dvou týdnů postoupila o 15–20 km na západ a jihozápad od průsmyku. Útok byl zastaven až na přístupech k údolí řeky Ondavy. Při bojích v úzkém Dukelském průsmyku přišlo o život či zdraví sovětských, československých a německých vojáků.

21

22 Výsledek: Karpatsko-dukelská operace jednoznačně neskončila úspěchem. Odehrávala se v krajně nepříznivých podmínkách, ale byla do značné míry plýtváním lidských a materiálních sil SSSR. Od začátku neměla velké vyhlídky na úspěch, ale byla spíše politickým gestem náklonnosti Sovětského svazu k Československu. Avšak vázala velký počet vojsk (20 divizí), které nemohlo německé velení nasadit proti povstalcům a tak byla největší vojenskou pomocí, kterou povstání poskytla. Útočné úsilí sovětských a československých vojsk bylo nesmírné, což je pozorovatelné na jejich částečném postupu neprůchodným a tvrdě bráněným horským terénem. Přitom zatlačily nepřítele do hloubky Východních Karpat a způsobily mu značné ztráty

23 Památník na DUKLE

24

25 Památník padlých československých vojáků

26 Památník padlých československých vojáků

27 Symbolický hřbitov československých vojáků

28 Klid našich vojáků střeží pod kopcem tato T-34/85

29 „Létající tank“ aneb „černá smrt“ aneb sovětský bitevní letoun Iljušin Il-2 „Šturmovik“

30 Protiletecký kanon ve Vyšném Komárniku

31 Precizně udržovaný německý vojenský hřbitov v obci Hunkovce

32 Internetové zdroje pro obrázky:

33 Použité zdroje: Obrázky jsou z a nepodléhají žádným autorským právům. Není-li uvedeno jinak je materiál dílem autorky podle učebních osnov odpovídajících ŠVP vyučovaných podle učebnic: CSC. ČAPKA, František doc. PhDr. Dějepis pro 9. ročník. Novověk, moderní dějiny. 1. vydání. Nový Malín: Nová škola, s. r. o., učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. ISBN Učebnice je vybavena doložkou: „Schválilo MŠMT čj / dne 24. června 2010 k zařazení do seznamu učebnic pro základní školy jako součást ucelené řady učebnic pro vzdělávací obor Dějepis s dobou platnosti šest let.


Stáhnout ppt "Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu"

Podobné prezentace


Reklamy Google