Rotunda sv. Kateřiny ve Znojmě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Advertisements

Matematické kyvadlo a tíhové zrychlení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
DOPRAVA - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Mechanické kmitání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Přemyslovská orlice Český stát v 11. a 12. století Děkan Kosmas, autor kroniky.
Dynamická viskozita Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Analýza textu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ROVNOMĚRNÝ POHYB, PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Analytické myšlení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Brigáda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ARTETERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Celek a jeho části Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Záření kolem nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Korelace 20. prosince 2013 VY_42_INOVACE_190227
Co se dnes naučíme? Budeme se orientovat v počátcích českých dějin
Knihovna VY_32_INOVACE_ února 2014
Další hrady a zámky.
Název vzdělávacího materiálu
Pravděpodobnosti jevů
VY_32_INOVACE_216_Románské umění_Architektura, malířství, sochařství
Binomická věta 30. října 2013 VY_42_INOVACE_190212
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_15 TÉMA: Vlastivěda4
Galvanický článek 12. října 2013 VY_32_INOVACE_130302
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
zpracovaný v rámci projektu
Realita a symboly Hans Holbein
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Románský sloh století rotunda, bazilika, tribunový kostel
Růžencová slavnost Albrecht Dürer
Atmosféra 4. února 2014 VY_52_INOVACE_230217
PÁTEŘNÍ MÍCHA VY_32_INOVACE_ ledna 2014
Tabulky, grafy – test VY_32_INOVACE_ července 2013
MLŽI 12. října 2013 VY_52_INOVACE_210215
KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY
BOROVICOTVARÉ 29. července 2013 VY_52_INOVACE_210125
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
SLUŽBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Název vzdělávacího materiálu
PAVLOV VY_52_INOVACE_ února 2014
Románská kultura kultura století
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
MĚKKÝŠI 15. října 2013 VY_52_INOVACE_210213
Americká skutečnost Edwarda Hoppera
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Mýdla 6. listopadu 2013 VY_32_INOVACE_130218
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ROBERT SMITHSON – Spiral Jetty
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a.
Tepelná kapacita tělesa
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Identifikátor materiálu ICT – 9 - 1
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Řecko – malba na keramiku
POHYB ŽIVOČICHŮ 30. ledna 2013 VY_32_INOVACE_110108
YVES KLEIN – Antropometrie
Transkript prezentace:

Rotunda sv. Kateřiny ve Znojmě Přemyslovský cyklus Rotunda sv. Kateřiny ve Znojmě 9. října 2012 VY_32_INOVACE_140108 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám.

Románská rotunda Nanebevzetí Panny Marie ve Znojmě byla založena zřejmě jako součást Znojemského hradu, a to asi Břetislavem I., nejdříve však roku 1019, kdy byla Přemyslovci Morava dobyta. Většina novějších vědeckých výzkumů dochází k závěru, že rotunda byla přestavěna v 1. polovině 12. století za panování knížete Konráda II. Znojemského. Tehdy byla vytvořena fresková výzdoba (1134) a proběhlo nové zasvěcení sv. Kateřině Alexandrijské. Dostupné z: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rotonda_Our_Lady_and_St._Catherine,_Znojmo.PNG> [2012_10_09] 2

Výzdoba je rozdělena do 4 pásů Obsahuje kromě náboženských výjevů 28 fresek Přemyslovského cyklu: Přemyslovo povolání na trůn 18 českých Přemyslovců 9 moravských Přemyslovců 3

Popište, jaké bájné vyprávění se vztahuje k následujícímu obrázku Co scéně předcházelo? Co následovalo? Jaká proroctví jsou se scénou spojena? Podle čeho rozpoznáte postavu Přemysla Oráče? 4

Dostupné z: <http://cs. wikipedia. org/wiki/Soubor:Premysl_Orac 5

Následující dvě vyobrazení srovnejte Může z rozdílů vyplývat rozdílnost postavení zobrazených postav? 6

Dostupné z: <http://www. vesmir 7

Nyní popište postavu na této reprodukci. Čím se od předchozích liší? Vyvoďte, kdo to je, když víte, že taková postava je v rotundě zobrazena jej jednou! Dostupné z: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vratislav_II.PNG> [2012_10_09] 8

– podpora císaře Jindřich IV. v boji o investituru královská koruna královské žezlo zdobený štít – symbol ochránce země postava se odlišuje také zdobným oděvem Dostupné z: tamtéž kníže Vratislav II. – 1085 – podpora císaře Jindřich IV. v boji o investituru 9

Zdroje Slide 2 Dostupné z: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rotonda_Our_Lady_and_St._Catherine,_Znojmo .PNG> [2012_10_09] Slide 5 Dostupné z: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Premysl_Orac.jpg> [2012_10_09] Slide 7 Dostupné z: <http://www.vesmir.cz/files/obr/id/6211/type/html> [2012_10_09] Slide 8 Dostupné z: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vratislav_II.PNG> [2012_10_09] 10