Pascalův zákon Hydraulické zařízení. Pascalův zákon Hydraulické zařízení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Advertisements

vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Pascalův zákon v praxi VY_32_INOVACE_17 - Pascalův zákon v praxi.
Hydraulické zařízení Hydraulické zařízení je založeno na přenosu tlaku podle Pascalova zákona. Jsou to dvě válcovité nádoby o různých průměrech u dna propojené,
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Pascalův zákon.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Tlak v kapalinách a plynech.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Digitální učební materiál
Hydraulická zařízení (Učebnice strana 102 – 104)
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _645 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Název materiálu: PASCALŮV ZÁKON – výklad učiva.
Hydraulická zařízení Z Pascalova zákona plyne: zatlačíme-li na kapalinu v uzavřené nádobě v jednom místě, vyvoláme stejné zvětšení tlaku ve všech místech.
Pascalův zákon Příklady.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Tlak.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanické vlastnosti kapalin
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_TLAK.
Pascalův zákon a jeho užití
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o.
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
UŽITÍ TŘENÍ Odporová síla prostředí Umíš odpovědět ? Kdy je tření užitečné a potřebné Kdy je neužitečné a nepotřebné Co je to odporová síla prostředí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Tlak, tlaková síla, hydrostatický.
Opakování: 1) Lze kapalinu stlačit? Navrhni a popiš pokus, kterým bys mohl dokázat, zda lze kapalinu stlačit. 2) Vyslov Pascalův zákon. 3) Jak vypočítáme.
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 11 Anotace.
STEJNOSMĚRNÝ ELEKTROMOTOR
VY_32_INOVACE_
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Směr svislý a vodorovný
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Hydraulická zařízení Jednoduchý model hydraulického zařízení si můžeme vyrobit doma, potřebujeme k tomu dvě injekční stříkačky o různém průměru a hadičku,
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Přípravný kurz Jan Zeman
18. Pascalův zákon, hydraulika
ZÁKON SÍLY. ZÁKON SÍLY ? Umíš odpovědět Jaký vliv má síla na pohyb tělesa Na čem závisí změna rychlosti Ovlivňuje změnu rychlosti tělesa jeho hmotnost.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Tlak plynu v uzavřené nádobě
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
PROUDĚNÍ TEPLA. PROUDĚNÍ TEPLA ? Umíš odpovědět Kde se šíří teplo prouděním? Kde se využívá proudění tepla? Dovedeš vysvětlit princip ledničky?
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_59_F7
Dopplerův jev Christian Doppler, Praha 1842 pohybující se zdroj vlnění
Účinky síly. Účinky síly Síla a tvar tělesa Najdeš příklady, jak působením síly změnit tvar tělesa ? Jak nazýváme tělesa s dočasnou změnou tvaru.
Ing. Michaela Štainbruchová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Hydraulická zařízení - početní příklady
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_17 Mechanické.
Transkript prezentace:

Pascalův zákon Hydraulické zařízení

? Umíš odpovědět Jak vytvořit v kapalině tlak Co vzniká v hydraulickém zařízení Kde se využívá hydraulické zařízení Je užitečné

Pascalův zákon Působením vnější tlakové síly na kapalinu v uzavřené nádobě vzniká v kapalině tlak, který je v každém místě nádoby stejný.

 

 

Užití hydraulického zařízení hydraulický lis, hydraulický zvedák / hever /, brzdy, zubařské křeslo, vyklápění nákladu, posilovače řízení, stavební a zemědělské stroje, hasičská technika apod.

Příklad Vypočítej velikost tlakové síly působící na větší píst o obsahu plochy 800 cm2, působí-li na menší píst o obsahu 0,2 dm2 tlaková síla 20 N ? Jak velký tlak v kapalině vznikne ?

Řešení  

Použitá literatura : TESAŘ, Jiří; JÁCHYM, František Použitá literatura : TESAŘ, Jiří; JÁCHYM, František. Fyzika 3 pro ZŠ : Světelné jevy, Mechanické vlastnosti látek. 1. vydání. Praha : SPN, 2009. 120 s. ISBN 978-80-7235-414-6. Www.techmania.cz : Fyzika v pozadí [online]. 2008. 2008 [cit. 2011-09-12]. Edutorium. Dostupné z WWW: <techmania.cz>.

https://encrypted-tbn2. google. com/images https://encrypted-tbn2.google.com/images?q=tbn:ANd9GcQuH8fcmJkz_Ii7Hajhf4mrxuqo_Wv850YZvAmqg7jBhNuCw22f http://www.google.cz/search?hl=cs&tbm=isch&tbs=simg:CAQSZRpjCxCo1NgEGgIIAQwLELCMpwgaPAo6CAESFJ0ElwT8A5UEvgPyA5oDlgTzA54EGiDVaZaAZ4V_1VdamhlN2icBiiHV1fZvvYT_1JWDjvjNmZfgwLEI6u_1ggaCgoICAESBKeRWr0M&sa=X&ei=ZgbWT_qtDKKh4gT8-bS-Aw&ved=0CBAQwg4&biw=800&bih=528 http://www.google.cz/search?hl=cs&tbm=isch&tbs=simg:CAQSYRpfCxCo1NgEGgIIAQwLELCMpwgaOAo2CAESEI4BkAG2AaYDT2lQaJcBjwEaINik94VbZPtkyXT8-5TSsbbZps_1feg2HVtZPh8psxoaFDAsQjq7-CBoKCggIARIEw_1Bn5Qw&sa=X&ei=2QbWT6zJMOja4QTPuZjIAw&ved=0CBAQwg4&biw=800&bih=528 https://encrypted-tbn1.google.com/images?q=tbn:ANd9GcSBRNUtAIKBrBKX3ul2e3tC_Ht2MBubYQlGZ70s0rtDO9ZUG3xCMw