LEWIS HENRY MORGAN (1818-1881).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Úvod do studia dějepisu
Prezentace (hodnocení dle zadaných podmínek hodnocení prezentace učitelem) 40´ Práce ve skupinách 30´ Seznámení s tématem 10´
Sociální problematika světa
Média: nástroj vládnoucí třídy
Netradiční formy práce – nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem Sociologický výzkum – mnohopřípadová studie Martin Pobořil Daniel Topinka.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Statistické zpracování dat RNDr. Eva Reiterová, Ph.D.
Výrobek a jeho životní cyklus
Vývoj počtu společnosti řízených z daňově výhodnějších oblastí Ředinová Hana Paseková Marie.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Těhotenství, dětství a dospívání
Ten dělá to a ten zas tohle
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Darwin a divoši Evoluční psychologie
Evoluce vládních forem a náboženství Anna Šmídová 4. ročník Psychologie.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Pravěk – člověk zručný Petr Machala.
KANADA ZEMĚ JAVOROVÉHO LISTU.
Kovářství. Kovářství patřilo k nejvýznamnějším oborům lidské činnosti, lze říci, že schopnost zpracovávat železnou rudu patří k jednomu ze základních.
Konec systému jednoho muže.  Prvotní není ani hmota, ani myšlení  totožnost bytí a myšlení  Vývojové fáze ducha: 1. Absolutní duch 2. Jinobytí (příroda)
Marek Zámečník C4A ŽIVOTNÍ SÍLA.   francouzský filozof  představitel filozofie života  z rodiny židovského hudebníka  studium matematiky.
Definice managementu.
Ani příroda ani kultura
6. ročník Pravěk.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
ZÁKLADNÍ POJMY §História - 1. objektivní proces historického vývoje = dějiny; 2. vědecká reflexe historického vývoje, zkoumání a výklad minulosti = dějepis.
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kanada.
Základní termíny a značky. Cross cousins Parallel cousins Matrilateral cross cousins Patrilateral parallel cousins.
Nástin dějin pedagogiky a úvod do pedagogiky
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
VY_32_INOVACE_Fi_I_07 Název USA- lidé a hospodářství Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena USA New York Socha Svobody.
SPOLEČNÁ (STÁTNÍ) ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2011 ZAČÍNÁ Od 2.5. do 7.6. probíhá jarní zkušební termín MZ.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Světový populační vývoj.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II.
AMERIKA Ekvádor, Peru, Chile. Ekvádor krajina je velmi různorodá – dá se rozdělit do 3 částí, které se od sebe liší klimatem, biotypem, zvyky,… 1.Pobřežní.
Rodopis – pomocná věda historická GENEALOGIE. zkoumá vztahy mezi lidmi, které vyplývají z jejich společného původ studium: jednotlivců druhů vztahů.
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Trnková Alžběta Jelínková Gabriela.  * , Minden – , New York  Židovský původ  Zajem se o botaniku, zoologii, geografii, astronomii.
Úvod k evolučnímu přístupu Vladan Hodulák. Dominantní paradigmata Společenské vědy mají dlouhodobě problém s uchopením prvku změny ve společenském vývoji.
Demografická revoluce Druhý demografický přechod
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název učiva: Amerika severní
RODINA A MANŽELSTVÍ.
Průmyslová revoluce 9 Technická revoluce.
Pedagogické disciplíny
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_11_IV_Z9_Severní_Amerika.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
OP VK Využívání ICT Sada č
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Název školy: Základní škola T. G
Filosofická antropologie
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
Velká hospodářská krize
Edward Burnett TYLOR Papičová, Semecká.
INDIE.
Úvod do učiva dějepisu.
5. Kultura jako řešení problémů přežití
České země v době kamenné
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15-13_ Úvod do Starověkého Egypta Číslo projektu:
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
RODINA A MANŽELSTVÍ.
Transkript prezentace:

LEWIS HENRY MORGAN (1818-1881)

narodil se roku 1818 ve státě New York v rodině farmáře nejvýznamnější představitel americké evolucionistické antropologie studium sociální organizace indiánských kmenů

Hlavní oblasti zájmu: 1) terminologie příbuzenství 2) evoluce rodiny 3) způsoby sociální organizace (pojmy societas a civitas) 4) dějiny kultury

Terminologie příbuzenství 1860- rozsáhlý výzkum pomoci dotazníkem výzkumy v oblasti jezera Winnipeg, Hudsonova zálivu a ve Skalistých horách 1870- rozlišuje typy: přímého pokrevního příbuzenství (klasifikační soustava příbuzenství) typ příbuzenství, které vzniká tzv. „sešvagřením“ (deskriptivní soustava příbuzenství)

Evoluce rodiny Fáze: promiskuita komunální rodina párové manželství monogamie

Způsoby sociální organizace (pojmy societas a civitas) systém pokrevenství a příbuzenství základní prvky sociální organizace dva základní typy společností: 1) rodová společnost (societas) 2) stát (civitas)

Dějiny kultury Syntetický výklad evoluce kultury lidstva jako celku. Dějiny kultury považuje za nepřetržitý kumulativní proces směřující od nižších forem existence k vyšším a dokonalejším. Tři stadia: divošství→ barbarství → civilizace

DIVOŠSTVÍ nejnižší podstadium divošství- dětství lidstva Střední stupeň divošství Nejvyšší vývojový stupeň divošství

BARBARSTVÍ nejnižší podstadium barbarství trvá v různých částech světa různě dlouhou dobu: na východní polokouli je toto období ukončeno chovem domácích zvířat na západní pěstováním kukuřice a využíváním kamene a cihel jako stavebního materiálu přechod ze středního k nejvyššímu podstadiu je charakterizován vynálezem tavby rud a zpracováním železa

CIVILIZACE antická moderní začíná používáním hláskové abecedy a vytvářením literárních záznamů včetně hieroglyfických záznamů na kameni

Zdroje: http://www.ksoc.upol.cz/fileadmin/ksa/kulturni-antropologie/frvs/10_psc.pdf http://antropologie.zcu.cz/victor-witter-turner-prubeh-ritualu http://sk.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%A1_str%C3%A1nka

Děkuji za pozornost. Eva Chlapečková