Současné umění na pomezí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
„Dílo umělecké je výkonem zvláštního poznávání světa i pravím dále, že je to poznávání právě tak samostatné a oprávněné jako poznávání vědecké.“ T.G.M.
Advertisements

Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
2013 Marek Vácha.  v seminářích se pokusíme nahlédnout do toho, co by mohlo být „křesťanství“  a podobně se pokusíme nahlédnout do oblasti zvané „environmentální.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Obsah  Co to vlastně je ? Co to vlastně je ?  Vznik Vznik  Dělení hudby Dělení hudby  Žánry Žánry  Hudební nástroje Hudební nástroje  Nejprodávanější.
Intelektuální Reformulace Magie aneb Co je to ta magie? aneb Malá rukověť magického PR.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Antické Řecko Úvod Keramika.
Test – Člověk, zvíře, stroj
Barbora Řebíková ) Estetika I Barbora Řebíková )
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
KULTURA Jitka Nešněrová.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_20 Název materiálu: Reklama Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Rozsáhlé oblasti se specifickým historickým vývojem, během kterého se vyvinuly charakteristické kulturní znaky obyvatelstva. SVĚTOVÉ.
Výtvarné umění.
Kněz dnes znamená osobu, většinou muž, který je v daném náboženském společenství oprávněn a povolán konat pravidelné bohoslužby, zejména přinášet oběti,
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Základy digitální fotografie 1. Základy fotografování
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_11.
Etika chovu zvířat Doc. Ing. Lukáš Jebavý, CSc
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
„Dílo umělecké je výkonem zvláštního poznávání světa i pravím dále, že je to poznávání právě tak samostatné a oprávněné jako poznávání vědecké.“ T.G.M.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Filosofie úvod do problému....
Označení materiálu: VY32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_03 Název materiálu: CIZÍ A VLASTNÍ ZDROJE Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
Téma: Světová náboženství
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
Duchovní je obecné označení osoby, která je prostředníkem mezi věřícími a Bohem (což ovšem neznamená, že kontakt s Bohem nemohou věřící navázat přímo,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
PSY717 – statistická analýza dat
doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
prezentace Kotrs, Vošta
Úvod do estetiky estetika.
Přednášející: PhDr. Petra Kačírková, Ph.D.
Malířství mezi válkami DADAISMUS
Přírodní krása Rakouska...
Etika vědecké práce Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
 Z latinského slova „cultura“ – co je pěstováno  Soubor materiálních a duchovních hodnot vytvořených lidmi v průběhu vývoje společnosti  Materiální.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Transcendentální idealismus a kriticismus.
OBECNÁ CHARAKTERISTIKA LITERATURY Mgr. Michal Oblouk.
VY_32_INOVACE_41 DĚJINY KULTURY. VY_32_INOVACE_41 DĚJINY KULTURY.
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
KALIGRAMY Tematická oblast
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Etika Literatura: Kohák, E. Svoboda, svědomí, soužití. Praha: Slon, 2009 MacIntyre, A. Ztráta ctnosti. Praha: Oikoymenh, Robinson, D. – Garratt C.
Něcisté, ateisté a agnostici: Čemu v Česku věříme?
prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Filozofie osvícenství v Německu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Renesance a humanismus
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Německá filosofie 19. století – Kantovi žáci
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Starověké Řecko Autor: Mgr. et Bc. Dagmar Klásková
Filip Tarant Můj web Hudba Filip Tarant Můj web
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Důsledky oborově nerovnoměrné vzdělanostní expanze pro návratnost vzdělání na trhu práce Tomáš Doseděl, Tomáš Katrňák
Hodnotový systém člověka – Systém hodnot
Helénistická estetika
Novoplatonismus.
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Malířství mezi válkami DADAISMUS
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Současné umění na pomezí Tomáš Hříbek AVU-Estetika letní semestr 2018

Současné umění a věda Má smysl hovořit o „výzkumu“ prostřednictvím umění? Existuje-li krása ve vědě, jak se liší od krásy v umění? Jaké světlo vrhá věda na původ a účel umění? Jaký materiál poskytuje věda pro současné umění?

Současné umění a etika Má umění nějakou morální hodnotu? Pokud ano, máme ji při posuzování umění brát v úvahu? Může být umělecké dílo esteticky skvělé, ale morálně zkažené?

Současné umění a náboženství Je i v sekulárním světě místo pro náboženskou zkušenost? Může ji zprostředkovat umění? Může být umělecké dílo zároveň rouhačské i duchovní? Je rozdíl mezi náboženským a duchovním uměním?