Lophotrochozoa. Ectoprocta (Bryozoa). Gastrotricha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Druhoústí.
Advertisements

Lophotrochozoa Ectoprocta (Bryozoa) Kamtozoa (Entoprocta) Nemertea
ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
A-Z kvíz. genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – bezobratlí rybníka II Číslo vzdělávacího materiálu: ICT.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Bakterie. Jsou jednobuněčné organismy Stavba buňky bakterií – nakresli a popiš str. 30.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Vlastimil Kopečný VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Přírodopis_12_Ryby,
Řasy zařazení do systému organismů celková charakteristika ekologie.
TŘÍDA: PLAZI 1. Šupinatí( ještěři, hadi) 2. Želvy 3. Krokodýli.
Obojživelníci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
KMEN: ŽAHAVCI (CNIDARIA) Biologie, 3. ročník, Zoologie.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
ŽAHAVCI CHARAKTERISTIKA -vodní živočichové -žijí převážně v mořích -žahavé bunky SLADKOVODNÍ: NEZMAR HNĚDÝ.
KUDLANKY (MANTODEA)
Ploštěnci – Plathelminthes 1
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Hlavonožci (třída měkkýšů).
než začnete prohlížet prezentaci ...
Život tajemného mořského slimáka
Kmen: Ostnokožci na Zemi již od Prvohor
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Nepohlavní rozmnožování mnohobuněčných
Třída: OBOJŽIVELNÍCI Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Kmen kroužkovci.
MLŽI 12. října 2013 VY_52_INOVACE_210215
Ploštěnci 16. února 2014 VY_52_INOVACE_210208
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Výstup: VY_52_INOVACE_PŘ.7.01
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
HYDROBOTANIKA Prezentace sinic, řas a makrofyt
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Kmen: Ostnokožci jen mořští od prvohor různý tvar těla
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_102_Prvoci
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
MĚKKÝŠI 15. října 2013 VY_52_INOVACE_210213
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Nezmar a ploštěnka – pracovní list.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Vzdušnicovci.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Kmen: MĚKKÝŠI ŽIVOČICHOVÉ S MĚKKÝM TĚLEM
OSTNOKOŽCI 16. února 2014 VY_52_INOVACE_210231
HMYZ STAVBA TĚLA.
ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko
Prvoci – jednobuněční živočichové
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
Charakteristika, celkový vzhled
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
Pavoukovci skupina bezobratlých živočichů zahrnuje přes druhů
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Obojživelníci. AUTOR: Eliška Jurčicová
Charakteristika, celkový vzhled
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Jednobuněční živočichové
Kmen: MĚKKÝŠI (Mollusca)
Název školy Autor: Název: Téma: Číslo projektu: ZŠ a MŠ Březno
PLOŠTICE.
Výukový materiál ZŠ Kovářov
VY_52_INOVACE_57_Vodní mnohobuněčné organizmy- učební text
11 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_15_KROUZKOVCI Název materiálu:
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
Želvy a krokodýli.
VY_32_INOVACE_04-36 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
JEDNOBUNĚČNÉ ORGANISMY
Transkript prezentace:

Lophotrochozoa. Ectoprocta (Bryozoa). Gastrotricha Lophotrochozoa Ectoprocta (Bryozoa) Gastrotricha Kamtozoa (Entoprocta) Nemertea

ECTOPROCTA (mechovci) sladkovodní (50 druhů – kosmopolitní) i mořští jedinec 1 mm – zooid (přisedlý cystid, zatažitelný polypid) kolonie několik cm (zoarium) – polymorfní (více typů jedinců) nebo monomorfní Stavba těla ze 3 částí: – prosoma - epistom – destička zakrývající ústní dutinu – mesosoma – lophophor – věnec chapadel s epitelem – nahánění potravy – metasoma – cystid – schránka pro živočicha z kutikuly či CaCO3

ECTOPROCTA (mechovci) potrava: prvoci, bakterie, detrit dýchání povrchem rozmnožování – nepohlavní: vnější nebo vnitřní pučení (gemulace) – vznik statoblastů (mesodermální buňky s chitinózním obalem, háčky, lepivé, vzdušné komůrky) – odolné proti mrazu a vyschnutí hibernakula (pozměnění zooidi s pevným obalem) – r. Paludicella hermafroditi – někdy s autogamií, larva je obrvená a po přichycení z ní vyrostou polypidi

ECTOPROCTA Phylactolaemata (mechovky) podkovovitý lophophor se svalovinou, pouze sladkovodní, monomorfní, u nás 11 druhů, tvoří statoblasty výskyt - rybníky, jezera, pomalu tekoucí vody (Plumatella i rychleji tekoucí vody) Plumatella repens (mechovka plazivá) – rychle pučící větvené kolonie několik cm Plumatella fungosa (m. houbovitá) – připomínají houbu říční, oválné statoblasty Cristatella mucedo (m. hadovitá) zoaria 1cm, které se plazí, diskovité statoblasty s háčky a vzdušnými komůrkami Pectinatela magnifica (m. americká) – zavlečena ze Sev. Ameriky, rosolovité kolonie bochníkového tvaru až několik desítek cm, flotoblasty s háčky

GASTROTRICHA (BŘICHOBRVKY) Drobní, cca do 1 mm velcí živočichové, protáhlého těla zakončeného dvěma prstovitými výběžky nebo ostny. Pokožka vylučuje kutikulu, která má často podobu šupin a trnů. Na břišní straně těla jsou dva pásy vířivých brv sloužících k pohybu. Na hlavě jsou smyslové brvy.

Pohyb Pohybují se po podkladu plynulým klouzavým pohybem pomocí břišních brv – hl. č. Chaetonotidae. Dasydytidae se mohou odrážet pomocí ostnů – skoky. Většina druhů je schopna dočasně opustit substrát, nejsou však pravidelnou součástí planktonu. Potrava Řasy, hl. rozsivky, prvoci, bakterie, detrit. Proud vody vyvolávaný pohybem hlavových brv může pomáhat při shromažďování potravy.

Rozmnožování, vývoj Hermafrodité, avšak sladkovodní druhy s tak zakrnělými samčími orgány, že fungují jako samice. Rozmnožují se tedy parthenogeneticky. dva vaječníky leží po stranách trávící trubice a každý obsahuje několik vajíček v různém stadiu vývoje (celk. počet za život individua 1-5) vajíčko je velké, ale měkké, což mu umožňuje projít genitálním otvorem, teprve při styku s vodou vnější blána vajíčka tuhne.

Rozmnožování, vývoj vajíčka jsou dvojí: jeden typ má jednoduchou blánu a po snesení se okamžitě vyvíjí, druhý typ má blánu silnou, často skulpturovanou – snáší nepříznivé podmínky – vyschnutí a vymrznutí vyvíjejí se po delší době (až 2 roky) mladí jedinci se podobají dospělým a pohlavně dozrávají během několika dnů

Bionomie Žijí ve stojatých vodách ve kterých dochází k rozkladu rostlinné hmoty. Jsou schopny žít při nízkých koncentracích kyslíky a dočasně i anaerobních podmínkách. Zástupci V naší fauně se vyskytuje 24 druhů břichobrvek. Chaetonotus maximus (vidlenka velká) je běžným sladkovodním druhem. Dasyhytes dubius

KAMPTOZOA (ENTOPROCTA) (mechovnatci) přisedlí, do 1cm, koloniální, kalich s věncem obrvených chapadel, nepohlavní, trávící soustava tvaru U rozmnožování pučením nebo pohlavní – planktonní larva systematika: Protostomia, Lophotrochozoa, Platyzoa (tam patří Gastrotricha, Kamptozoa, Platyhelminthes) • Urnatella gracilis (mechovnatka jemná) – brakické a sladké vody, původně severoamerická, zavlečena – zjištěna v dolní Moravě (SR)

NEMERTEA (PÁSNICE) převážně mořští, ale i suchozemští a sladkovodní živočichové protáhlé “páskovité” tělo, dlouhé od 1 cm až do několika metrů pokožka je tvořena obrveným epitelem svalovina je ve formě kožněsvalového vaku mesoderm parenchymatický dýchání – povrchem těla gonochoristé i hermafrodité (sladkovodní) početné váčkovité pohlavní žlázy jsou uložené párovitě po stranách těla vývoj je sladkovodních pásnic je přímý (mořské – pilidium)

NEMERTEA (PÁSNICE) Trávicí soustava je úplná. Nad trávicí soustavou je dutina chobotu (rhynchocoel) ve které je uložen vychlípitelný chobot – proboscis. Proboscis má jedovou žlázu a u některých je zakončen vápenným hrotem. Chobot se vychlipuje ústy nebo samostatným otvorem nad ústy a slouží k lovu a obraně. Dravci, komenzálové – vzácně.

NEMERTEA (PÁSNICE) Prostoma graecense (pásnička sladkovodní) je evropský sladkovodní druh. Je do 1 cm velká, hnědě zbarvená a žije v řekách. Podobá se drobné ploštěnce. Často uchází pozornosti.