Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Škola pro 21. století Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: listopad 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3315 Téma sady: VYBRANÉ KAPITOLY Z CHEMIE Název: VY_32_INOVACE_KVAŠENÍ
KVAŠENÍ VIDEO - pokus s kvasnicemi! ALKOHOLOVÉ KVAŠENÍ MLÉČNÉ KVAŠENÍ = proces přeměn látek (hlavně sacharidů) působením enzymů (kvasinek a bakterií) VIDEO - pokus s kvasnicemi! ALKOHOLOVÉ KVAŠENÍ MLÉČNÉ KVAŠENÍ MÁSELNÉ KVAŠENÍ OCTOVÉ KVAŠENÍ
Alkoholové kvašení Bez přístupu kyslíku C6H12O6 2CH3CH2OH + 2CO2
Mléčné kvašení Sacharidy kyselina mléčná + CO2 Bez přístupu kyslíku Bakterie mléčného kvašení Sacharidy kyselina mléčná + CO2
Bez O2 Máselné kvašení bakterie Sacharidy X kyselina máselná Kyselina mléčná bakterie
Octové kvašení + O2 Ethanol kyselina octová Bakterie octového kvašení
konzervace okurek, zelené píce nebo při výrobě sýrů a tvarohů Využití! Mléčné kvašení konzervace okurek, zelené píce nebo při výrobě sýrů a tvarohů Máselné kvašení při máčení lnu, výrobě pšeničného škrobu kysáním a při zrání některých sýrů
Spojte! ALKOHOLOVÉ KVAŠENÍ OCTOVÉ KVAŠENÍ MLÉČNÉ KVAŠENÍ MÁSELNÉ KVAŠENÍ
Použité zdroje Použitá literatura: ŠKODA, Jiří; DOULÍK, Pavel. Chemie 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2006, ISBN 80-7238-442-2. ŠKODA, Jiří; DOULÍK, Pavel. Chemie 8 pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2006, ISBN 80-7238-442-2. Internetové zdroje: http://www.youtube.com/watch?v=ziVjKX1Gxec Jiné zdroje: Microsoft Office – otevřená galerie klipart.