Podpora adaptivní navigace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití cloudových služeb ve školství
Advertisements

Martin Šimeček.  seznámit s APEXem – poskytnout základní manuál  vytvořit webovou aplikaci pro sběr informací o databázových systémech  naplnit databázi.
Webové rozhraní pro datové úložiště
Nový přístup k aplikacím Vema
Poznámky pro výuku Předmět: Úvod do informatiky Autor: Mgr. Jan Míček
Microsoft ® Lync ™ 2010 Školení k používání skupin odpovědí.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 4 seznamy seznamy tabulky tabulky jejich sémantika jejich sémantika Ing. Martin Adámek Katedra informačních.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
R OZŠÍŘENÉ ŠKOLENÍ APLIKACE M ICROSOFT E XCEL Představení společnosti Školení aplikace Microsoft Excel.
Bibliografická a citační databáze Scopus. Krátce o databázi Scopus Je to světově největší placená abstraktová, citační a referenční databáze. Na vzniku.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Vektorový animátor Diplomová práce
PHP – vkládání souborů a html 5
Představení administračního systému WebSunTool WebSun.eu.
KEG Použití vzorů při vyhledávání na webu Václav Snášel.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Internet.
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
SIPVZ – Státní informační politika ve vzdělávání w w w. e - g r a m. c z E-gram E-gram Informační a komunikační web SIPVZ 1. Původní web:
WWW – hypertextový informační systém
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Filtrace web stránek s využitím profilu uživatele Petr Doskočil
Web 2.0, folksonomie a uživatelská rozhraní Lenka Němečková Eliška Pavlásková Založeno mimo jiné na prezentacích prof. B. Whitea „The Promise of Rich User.
Petr Kolář, VTI. Vytvořit dynamickou webovou prezentaci základní kynologické organizace Písek s administrátorským rozhraním. PHP, XHTML, MySQL, CSS, Javascript,
Metodika objektového přístupu při tvorbě překladačů. Marek Běhálek Informatika a aplikovaná matematika FEI VŠB-TU Ostrava.
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
Vzdělávací technologie aplikace Jaromír Reger (L07155)
Klikací mapy v GIMPu Tvorba tzv. klikacích (obrázkových) map s pomocí grafického editoru GIMP Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Kreslítko Petr Diviš Zdeněk Papež. Úvod Desktopová („stand-alone“) aplikace Jednoduchý grafický editor  Tvorba a editace základních geometrických objektů.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
IDEA Web Systém 5.0 Pavel Bezstarosti IDEA spol. s r.o
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
nová on-line prezentace muzejních a galerijních sbírek Mgr. Jakub Hauser, Národní muzeum.
Závislost na energiích a na vodě Ing.Kristýna Friedrischková, doc.Ing.Bohumil Horák, Ph.D. VŠB – Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky.
REŠERŠNÍ STRATEGIE Mgr. Anna Vitásková.
Adaptivní webové systémy v e-learningu Miroslav Bureš Odborná skupina Webing, katedra počítačů.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
TVORBA WEBOVÝCH APLIKACÍ S VYUŽITÍM OPEN SOURCE CMS Autor: Lukáš Dubina Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa Jihočeská Univerzita České Budějovice 2010 Prezentace.
Digital Earth Jan Čech, Jakub Gamrát. úvod ► Virtuální třírozměrný model planety Země s multimediální prezentací informací o uživatelem zvolené lokalitě.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Vyhledávání na internetu Autor: Mgr. Aleš Kozák.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Návrh koncepce prostorového informačního systému památkového objektu.
Databáze MS ACCESS 2010.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Miroslava Tomanová Číslo VY_32_INOVACE_3466 NázevInternet - úvodní pojmy Téma hodinyInternet – úvodní.
Přehled regionálních periodik do r databáze periodik (novin, časopisů, sborníků, ročenek, výročních zpráv), která vycházela na území Královéhradeckého.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
Kapitola 5: Úvod do analytických technologií Webu Vítězslav Šimon (SIM0047) Adaptivní webové systémy (AWS)
23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Hotel Tatra, Velké Karlovice Portlety, navigace a personalizace UIS Milan Šorm.
Ukládání dat biodiverzity a jejich vizualizace
Profil uživatele a personalizace
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Webová aplikace pro správu sportovního oddílu
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
Petr Šaloun VŠB-Technická univerzita Ostrava FEI, katedra informatiky
Informatika – Internet
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Databázové systémy 1 – KIT/IDAS1 Ing. Monika Borkovcová, Ph.D.
SOFTWARE II Aplikační software.
Vytvořil Jaroslav Kudr pro OATGM
INTERNET, POhYB PO WEBU VY_32_INOVACE_14
Katedra výrobních strojů a konstruování - 340
Přečtěte si o tom vše Příspěvky Microsoft SharePointu
Přizpůsobení webu Microsoft SharePointu Online
Informatika – Internet
Název produktu.
Nové webové mapové aplikace ČGS RNDr. Vít Štrupl, PhD. Nesuchyně 4. 4
Transkript prezentace:

Podpora adaptivní navigace Petr Šaloun VŠB-Technická univerzita Ostrava FEI, katedra informatiky

Adaptivní technologie Přímé vedení je nejjednodušší technologie pro podporu adaptivní navigace. Přímé vedení navrhuje "druhý nejlepší" uzel (nebo někdy několik alternativních uzlů) pro uživatele k návštěvě podle uživatelských cílů, znalostí a / nebo dalších parametrů, které byly zastoupeny v modelu uživatele. Přímé vedení může být prezentováno uživateli ve dvou hlavních formách.

Adaptivní technologie Odkazy pořadí Myšlenkou technologie adaptivního třídění nebo uspořádání je upřednostnit všechny odkazy konkrétní stránky v závislosti na modelu uživatele a některé use-case kritéria: blíže k vrcholu, tím více relevantní odkaz. Zatímco adaptivní řazení byla poprvé představena v roce 1990 v systému Hypadapter, nejčastěji podle příkladu této technologie je HYPERFLEX.

Adaptivní technologie Skryté odkazy Skryté odkazy znamenají, že omezíme prostor vyhledávání navigace skrytím, odstraněním nebo zakázáním odkazů na relevantní stránky. Stránka může být považována za irelevantní z několika důvodů: například, pokud to není v souvislosti s aktuálního uživatele (učební cíl), nebo pokud představují materiály, na které uživatel ještě není připraven.

Adaptivní technologie Skryté odkazy Skrývání chráníme uživatele od složitosti celého hyperprostoru a snižuje jejich kognitivní přetížení. Brzké adaptivní hypermediální systémy používají velmi jednoduchý způsob skrytí odkazů - v podstatě odstranění odkazů, stejně jako kotva, ze stránky.

Adaptivní technologie Skryté odkazy - příklad

Adaptivní technologie Anotace odkazů Myšlenkou technologie adaptivní anotace je rozšíření propojení s nějakou formou anotace, které uživateli umožňuje se dozvědět více o aktuálním stavu uzlů za anotované odkazy. Tyto poznámky jsou nejčastěji poskytovány ve formě vizuálních narážky. Generace adaptivních hypermédií zavádějí několik druhů slovních poznámek, které by mohly být uvedeny vedle kotvy, na stavovém řádku prohlížeče, nebo jako vysvětlivka, která se vnořila, když uživatel myší poukazuje na odkaz.

Adaptivní navigace v systému ELM-ART

Adaptivní technologie Generování odkazů „Nejnovější" technologie podpory adaptivní navigace. Podpora adaptivní navigace:

Adaptivní technologie Generování odkazů

Závěr Tato kapitola poskytuje stručný úvod do podpory adaptivní navigace, recenzi velké adaptivní navigační technologie a podporu mechanismů. Tyto technologie, původně vyvinuté v oblasti adaptivních hypermédií, se stávají stále důležitější v několika adaptivních webových aplikacích, od webu založeného na adaptivní virtuální realitě.