Alexandra Vinklárková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statistika.
Advertisements

Pythagorova věta Mgr. Dalibor Kudela
Operace s vektory.
Vymezení předmětu statika, základní pojmy, síla, moment síly k bodu a ose Radek Vlach Ústav mechaniky těles,mechatroniky a biomechaniky FSI VUT Brno Tel.:
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
Aplikace GNSS v IG Grečnár Jiří.
Co se děje, když kráčíme na pohyblivém chodníku?
Mechanika tuhého tělesa
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Přednáška 12 Diferenciální rovnice
FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů
ADT Strom.
Lineární algebra.
Soustava částic a tuhé těleso
Mechanika tuhého tělesa
Skládání rychlostí V r = 3 kmh -1 V 1 = 7 kmh -1 V 2 = 15 kmh -1 Jakou rychlostí se pohybuje 1. člun vůči věži? 10 kmh -1 Jakou rychlostí se pohybuje 2.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_08_FY_B Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
Rovnoměrný pohyb – test 1
VY_32_INOVACE_11-16 Mechanika II. Tuhé těleso – test.
Funkce více proměnných.
Seminář z fyziky GRAVITAČNÍ POLE (úlohy) Kateřina Králová, 8.A Gymnázium Rumburk 2013.
Technická zpráva z laboratorního měření
Skládání a rozkládání sil
Kinematika 4. PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová
Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY A JEJICH JEDNOTKY.
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Skládání sil. NNa většinu těles působí více než jedna síla. PPůsobení více sil na těleso se dá nahradit jedinou silou, jejíž účinek je stejný jako.
př. 6 výsledek postup řešení
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Mechanika tuhého tělesa
Tuhé těleso, moment síly
Rychlost, rozdělení pohybů
Optické čočky kruhového průřezu Jan Konečný a Ondřej Mikuláš.
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
Rovnoměrný pohyb příklady
VY_32_INOVACE_21-16 STATISTIKA 2 Další prvky charakteristiky souboru.
Matematika 7.ročník ZŠ P r o c e n t a % IV. Základ Creation IP&RK.
FUNKCE 16. Nepřímá úměrnost – zadání funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Statistika Statistika je matematická disciplína, která zpracovává výsledky hromadného pozorování (o objemu výroby, dovozu či vývozu zboží, výdajích a příjmech.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
VEKTORY.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Kmitání Kmitání (též oscilace nebo kmitavý děj) je změna, typicky v čase, nějaké veličiny vykazující opakování nebo tendenci k němu. Kmitající systém se.
STATISTIKA 1. MOMENTY Vztah mezi momenty v rámci skupin a celku Data rozdělena do několika skupin S 1, …, S k Počty objektů v jednotlivých skupinách n.
Gymnázium Jakuba Škody Septima A 2011/2012.  Cílem tohoto matematicko-fyzikálního projektu byla ukázka využití vektorů v praxi.  Základním úkolem projektu.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
vektorová fyzikální veličina vyjadřuje míru vzájemného působení dvou těles Účinky: a)statické b) dynamické měří se siloměrem je příčinou pohybu.
Technická mechanika – Skládání sil 2
Okamžitá rychlost Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 2. Fyzikální veličiny a jejich jednotky, vektory Název sady: Fyzika.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
PRŮMĚRNÁ A OKAMŽITÁ RYCHLOST
STATIKA TĚLES Název školy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové, Komenského 234
Matematicko-fyzikální projekt Vektory
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti
Technická mechanika – Skládání sil
1 Lineární (vektorová) algebra
Fyzika – vyhledávání hodnot z grafů.
SKLÁDÁNÍ SIL.
Základní zpracování dat Příklad
Autor: Honnerová Helena
Fyzikální veličiny Míry fyzikálních vlastností: X = x [X]
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
E1 Přednáška č.7.
Transkript prezentace:

Alexandra Vinklárková Vektory Alexandra Vinklárková Veronika Mádrová Erika Petříková Soňa Hovadíková 3.a

Co je to vektor? Vektor představuje ve fyzice a vektorovém počtu veličinu, která má kromě velikosti i směr. Tím se liší od obyčejného čísla, neboli skaláru, které má pouze velikost. V matematice je někdy definován vektor jako uspořádaná n-tice prvků (typicky čísel), označovaných jako složky (též komponenty) vektoru. Obecněji se vektor dá chápat jako abstraktní prvek vektorového prostoru.

Ruská trojka trojka (rusky: Tройка) je druh starého ruského koňského spřežení používaného u saní nebo lehkých kočárů toto typicky ruské uspořádání (trojspřeží), kdy prostřední kůň (koreň) běží klusem a oba krajní koně (prísťažky) cválají, jeden na pravou a druhý na levou nohu, bylo vynalezeno pro rychlou jízdu na velké vzdálenosti cestovní rychlost takového spřežení činí 45 – 50 km/h používá se v klimatickém prostředí ruské zimy zejména pro zápřah před saně

Obrázek

Naše měření 2 vektory 1. 2. 3.

Výpočet pomocí Kosinové věty Kosinová Věta: Rozdíl= 0,37 j.

Ověření v geogebře

2. výpočet pomocí Kosinové věty Kosinová Věta: Rozdíl= 0,05 j.

Ověření v geogebře

3. výpočet pomocí Kosinové věty Kosinová Věta: Rozdíl= 0,08 j.

Ověření v geogebře

Naše měření 3 vektory 1. 2. 3.

4. výpočet pomocí Kosinové věty Kosinová Věta: Rozdíl= 0 j.

Ověření v geogebře

5. výpočet pomocí Kosinové věty Kosinová Věta: Rozdíl= 0 j.

Ověření v geogebře

6. výpočet pomocí Kosinové věty Kosinová Věta: Rozdíl= 0,2 j.

Ověření v Geogebře

Závěr Co se týče zpracování, původní měření v laboratoři bylo poměrně nepřesné. Největší rozdíl co se týče výpočtu, mělo měření číslo jedna a to o celých 0,37 j. Avšak podle grafu nám se nám výslednice poněkud vychylovala od osy, což přisuzujeme nepřesnosti měření. Při ověřování měření 3 vektorů se nám liší grafické ověřování s grafy v Geogebře. Proč? Na to jsme přes sebevětší úsilí nepřišli.

Děkujeme za pozornost