Návrh národního souboru metadat pro popis e-VŠKP Reprezentace metadat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky Univerzity Karlovy v Praze
Advertisements

Praha, Brno Nové komunikační možnosti systému Kramerius © Qbizm technologies, a.s. René Michálek
Obsah prezentace 1.Co je RSS 2.Možnosti využití RSS 3.Popis systému cíleného doručování vědeckých a odborných článků 4.Ukázka systému 5.Závěr.
Metadatový standard EVSKP-MS verze 1
Základní struktura, metainformace
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
IS. MUNI. CZ a služba pro odhalování plagiátů 7
SEMANTICKÝ WEB. Semantický Web WWW – Tim Berners-Lee, CERN, univerzum propojených HTML stránek, prostor hyperlinkovaných dokumentů – Informace jsou zobrazeny.
Návrh architektury moderních informačních systémů
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
XML, RDF a Dublin Core Petr Žabička
Katalog sociálních služeb EXPORT katalogu sociálních služeb SocialniSluzbyUK.cz Projekt „Katalog sociálních služeb, zkvalitnění jejich nabídky a vzdělávání.
Tvorba webových aplikací
Citace, citování Plagiátorství
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008, Brno Ing. Jan Mach, CIKS Vysoká škola ekonomická v Praze Přenos VŠKP pomocí protokolu OAI-PMH.
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
INSPIRE Metadata Štěpán Kafka. Draft Implementing Rules Profil pro vyhledávání Obsah/vyhledávání (směrnice INSPIRE) a)Souhlas prostorových dat s implementačními.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Elektronická fakturace Jan Petr, Bylo odcizeno 55 miliónu korun Policie obvinila z podvodu úředníka pražského magistrátu Zajistit se podařilo.
Schůzka komise Brno Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze EVSKP-MS Jednoduchý přechod na verzi 1.0 Jan Mach Vysoká škola.
Metadata a metainformační systémy (seminář)
Vzdělávací technologie 2 Tvorba jednoduchých webových stránek Martin Böhm (L06514)
Schůzka komise Brno Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze EVSKP-MS Práva, licence, přístup … Jan Mach Vysoká škola ekonomická.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Projekt FRVŠ 1547/2007/E/b Budování digitální knihovny starých a vzácných dokumentů Řešitel: Ing. Věra Svobodová Ústav vědecko-pedagogických informací.
Centrální evidence výkonů U3V Ing. Jan Krňoul,
Informace a informační zdroje. informace obecně = obsah zprávy či sdělení V informatice = kódovaná data, která lze vysílat, přijímat, uchovávat či zpracovávat.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, Iva Horová.
XML a metainformační systémy (pro geoinformace) Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Projekt Digitální knihovna AV ČR a vývoj systému Kramerius Martin Lhoták, Knihovna AV ČR AMK v digitálním světě 2005, Praha.
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Workflow zpracování a zpřístupnění eVŠKP Jan Mach
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Nové standardy v českém archivnictví
Datový sklad pro DOPRAVOPROJEKT, s.r.o.
Projekt Archivace a zpřístupnění digitálních verzí kvalifikačních prací na Univerzitě Karlově v Praze Mgr. Eva Březinová Brno,
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Setkání Uživatelů systému T Series Ústřední knihovna UTB ve Zlíně června 2005.
Možnosti spolupráce při vytváření digitálních sbírek Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR.
WSDL Jan Růžička Institute of geoinformatics VSB-TU Ostrava 17.listopadu 15, Ostrava-Poruba,
MIDAS v kontextu veřejné správy a návaznost na standardy ISVS v oblasti metadat Bronislava Horáková vedoucí projektu MIDAS ISSS 2003 Sdružené pracoviště.
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Veřejné informační služby a Standardy ISVS
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
Link server – přidané služby v portálech knihoven Jiří Pavlík Univezita Karlova v Praze, Ústav výpočetní techniky Automatizace knihoven, Jinonice 2004.
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
MIDAS – krátké představení Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd. GIS Hornicko – geologická fakulta, VŠB-TU Ostrava 17.listopadu,
Selekční jazyky Současné trendy Přednáška č. 5 ( ) Filozofická fakulta Masarykova Univerzity, Kabinet knihovnictví - Ústav české literatury a knihovnictví.
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
1 Asociace knihoven vysokých škol ČR Zpráva Komise pro otázky elektronického zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací Iva Horová, Jarmila Krkošková.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Informace Zpracování informací, metainformace, zdroje, autorská práva Denisa Poštulková VIII.A.
Pracovní skupina Standardy Ing. Martin ZEMAN předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
CPVŠK 2005, , Praha Suchdol Návrh národního souboru metadat pro popis e-VŠKP Specifikace metadat Eva BRATKOVÁ, ÚISK FF UK v Praze
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Štěpán Kafka, Help Service Remote Sensing
Štěpán Kafka, Help Service Remote Sensing
Zpracování textů efektivně
XML Validace.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Značkovací jazyky Začínáme.
Možnosti spolupráce: e-VŠKP v rámci systému šedé literatury
CODEXIS Mgr. Alena Doláková
Interoperabilita ISO 19115, ISO Jan Růžička,
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Transkript prezentace:

Návrh národního souboru metadat pro popis e-VŠKP Reprezentace metadat Jan Mach, CIKS-VŠE machj@vse.cz

inspirace u Dublin Core Metody reprezentace V jakém formátu přenášet, případně i uchovávat záznam o vysokoškolské kvalifikační práci? aneb inspirace u Dublin Core http://dublincore.org/resources/expressions/

Metody reprezentace XML, XML, XML … a zase XML, XML, XML! Přenos na straně importu je věcí dohody s lokálními systémy (webové služby, SOAP, FTP) Přenos na straně exportu … … podle toho, kam a co exportovat: standardy!

Metody reprezentace RDF/XML XML HTML/XHTML Syntaxe zápisu, které jsou uvedeny jako doporučení, resp. návrh doporučení Dublic Core Metadata Initiative

RDF/XML jednoduchý Dublin Core kvalifikovaný Dublin Core (v návrhu) lze použít pro více metadat v jednom souboru

RDF/XML <?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?> <rdf:RDF xmlns:rdf="http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#" xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/" xmlns:dcterms="http://purl.org/dc/terms/" xmlns:thesis="http://eVSKP/scheme/thesis/"> <rdf:Description> <dc:type>Diplomová práce</dc:type> <dc:title xml:lang="cs">Úvod do problematiky výpůjčního práva</dc:title> <dc:language>cs</dc:language> <dc:creator>Kácová, Jana</dc:creator> <dc:contributor.advisor>Krátká, Daniela</dc:contributor.advisor> <dc:contributor.referee>Nováková, Denisa</dc:contributor.referee> <dc:date.created>2001-10-4</dc:date.created> <thesis:degree.name>Magister</thesis:degree.name> <thesis:degree.level>Mgr.</thesis:degree.level> <thesis:degree.grantor>Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, Ústav informačních studií a knihovnictví</thesis:degree.grantor> <dc:publisher>KSV Jinonice</dc:publisher> <dc:identifier> <dcterms:URI>http://doi.vskp.cz/120.12/31</dcterms:URI> </dc:identifier> <dc:description>Práce se zabývá problematikou veřejného výpůjčního práva (dále VVP) jak v historickém kontextu, tak jeho současnou praxí v existujících světových systémech. Práce je rozdělena do sedmi kapitol. -- První kapitola je věnována světové terminologii užívané v oblasti VVP...</dc:description> </rdf:Description> </rdf:RDF>

XML běžný standard jednoduše validovatelné XML schéma DTD není doporučováno

XML <?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?> <metadata xmlns="http://eVSKP.cz/scheme/" xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/" xmlns:thesis="http://eVSKP/scheme/thesis" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:schemaLocation="http://eVSKP.cz/scheme/ http://eVSKP.cz/scheme/schema.xsd"> <dc:type>Diplomová práce</dc:type> <dc:title lang="cs">Úvod do problematiky výpůjčního práva</dc:title> <dc:language xsi:type="dcterms:RFC3066">cs</dc:language> <dc:creator>Kácová, Jana</dc:creator> <dc:contributor.advisor>Krátká, Daniela</dc:contributor.advisor> <dc:contributor.referee>Nováková, Denisa</dc:contributor.referee> <dc:date.created xsi:type="dcterms.w3cdtf">2001-10-4</dc:date.created> <thesis:degree.name>Magister</thesis:degree.name> <thesis:degree.level>Mgr.</thesis:degree.level> <thesis:degree.grantor>Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, Ústav informačních studií a knihovnictví</thesis:degree.grantor> <dc:publisher>KSV Jinonice</dc:publisher> <dc:identifier xsi:type="dcterms:URI">http://doi.vskp.cz/120.12/31</dc:identifier> <dc:description lang="cs">Práce se zabývá problematikou veřejného výpůjčního práva (dále VVP) jak v historickém kontextu, tak jeho současnou praxí v existujících světových systémech. Práce je rozdělena do sedmi kapitol. -- První kapitola je věnována světové terminologii užívané v oblasti VVP...</dc:description> </metadata>

HTML/XHTML vhodné pro HTML obsaženo v hlavičce jednotlivé kvalifikátory jsou kódovány jako opakující se značka META složitá validace

XHTML/HTML … <head profile="http://dublincore.org/documents/dcq-html/"> <title>Ukázka zápisu v HTML/XHTML</title> <link rel="schema.DC" URL="http://purl.org/dc/elements/1.1/"> <link rel="schema.DCTERMS" URL="http://purl.org/dc/terms/"> <meta name="DC.type" content="Diplomová práce"> <meta name="DC.title" xml:lang="cs" content="Úvod do problematiky výpůjčního práva"> <meta name="DC.language" scheme="DCTERMS:RFC3066" content="cs"> <meta name="DC.creator" content="Kácová, Jana"> <meta name="DC.contributor.advisor" content="Krátká, Daniela"> <meta name="DC.contributor.referee" content="Nováková, Denisa"> <meta name="DC.date.created" scheme="DCTERMS:W3CDTF" content="2001-10-4"> <meta name="THESIS.degree.name" content="Magister"> <meta name="THESIS.degree.level" content="Mgr."> <meta name="THESIS.degree.grantor" content="Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, Ústav informačních studií a knihovnictví"> <meta name="DC.publisher" content="KSV Jinonice"> <meta name="DC.identifier" scheme="DCTERMS:URI" content="http://doi.vskp.cz/120.12/31"> <meta name="DC.description" xml:lang="cs" content="Práce se zabývá problematikou veřejného výpůjčního práva (dále VVP) jak v historickém kontextu, tak jeho současnou praxí v existujících světových systémech. Práce je rozdělena do sedmi kapitol. -- První kapitola je věnována světové terminologii užívané v oblasti VVP..."> </head>

Co v návrhu chybí? číselníky jmenné prostory validační schémata vlastní www stránky

Co v návrhu chybí? www.evskp.cz číselníky jmenné prostory validační schémata vlastní www stránky www.evskp.cz

Budete dodávat metadata i za Vaši školu?

Návrh národního souboru metadat pro popis e-VŠKP Reprezentace metadat Jan Mach, CIKS-VŠE machj@vse.cz