C7900 Lehká biotechnologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
ZAČNEME NETRADIČNĚ…ZAČNEME ÚKOLEM…  5-denní jídelníček.
VÝROBA CUKRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Ch_057_Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Jde o nepřímé využití sluneční energie- biomasa je „konzervovaná“ sluneční energie.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch8 - 6 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
ČISTÁ VODA. Čistota vody  pojem vyjadřující obsah cizích látek ve vodě  skutečně chemicky čistou vodu lze připravit pouze laboratorně  čistotu vody.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_565_ Výkup mléka 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
C7900 Lehká biotechnologie
Anémie.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Enzymy 15. října 2013 VY_32_INOVACE_130311
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
C7900 Lehká biotechnologie
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
C7900 Lehká biotechnologie
Sacharóza – výroba cukru
Název vzdělávacího materiálu Kyseliny
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Mikrobiologický ústav LF MU a FN u sv. Anny v Brně
C7900 Lehká biotechnologie
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_02_Zlomky
Kontrola prostředí a sterility
C5720 Biochemie 13-Koenzymy a vitaminy Petr Zbořil 9/18/2018.
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2017
FERMENTACE (KVAŠENÍ) Petra Hiklová.
VÝVOJ PŘÍZEMNÍHO OZÓNU V LETNÍCH MĚSÍCÍCH NA JIŽNÍ MORAVĚ
Hnojení minerálními hnojivy
01b-Chemické složení živé hmoty FRVŠ 1647/2012
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Příprava objemných krmiv pro BPS
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Jejich příprava a reaktivita
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

C7900 Lehká biotechnologie 03.2 – Vitamin B2 Petr Zbořil

Osnova prezentace Výroba riboflavinu

Riboflavin Biochemická role Fyziologické projevy FMN, FAD Projevy na sliznici jazyk, spojivky atrofie papil opar Není kritické

Riboflavin Výskyt a získávání Mikrobiální produkce Denní potřeba Maso, vnitřnosti, mléko (tvaroh), kakao Vegani – problém! Mikrobiální produkce Ruminální mikroflora – zdroj pro býložravce Ostatní mikroflora neefektivní, nutnost dodávky Denní potřeba Ca 1-2 mg Tabulka doporučených dávek – bezvýznamné variace Nelze předávkovat Komplexní přípravky resp.

Riboflavin Dávkování Recommended Dietary Allowances, 10th Edition. věk (roky) riboflavin [mg] Kojenci 0,0-0,5 0,4 0,5-1,0 0,5 Děti 1-3 0,8 4-6 1,1 7-10 1,2 Muži 11-14 1,5 15-18 1,8 19-24 1,7 25-50 51+ 1,4 Ženy 1,3 50+ Těhotné ženy 1,6 Kojící ženy Dávkování Recommended Dietary Allowances, 10th Edition. Food and Nutrition Board, National Research Council– National Academy of Sciences, 1989

Riboflavin Biosyntéza u prokaryot a chemická syntéza RibA, RibD RibH Bifunkční enzymy RibH RibD Substráty GTP, Rul-5P Jiné dráhy Prekurzory puriny Diacetyl – AcCoA Ribitol z glukosy

Riboflavin Technologie – fermentační Suroviny Sacharidy, forma závisí na požadované čistotě, schopnosti producenta využít daný typ suroviny apod. Čisté – sacharosa, glukosa Hrubé – melasa Přírodní materiály – kukuřice, rýže … Další faktory dle nároků producenta

Riboflavin Producenti – vysoká koncentrace Kvasinky Bakterie Smysl – ochrana proti UV Plísňové onemocnění netopýrů Kvasinky Eremothecium ashbyi, Ashbya gossypii Nejvýznamnější, až 2 g na 1 L Citlivé na kontaminace, delší fermentace Candida guillermondii, C. flareri Citlivé na stopy Fe, menší koncentrace Bakterie Clostridium acetobutylicum Vedlejší produkt, výpalky ca 1-2 mg B2 v 1 L

Riboflavin Výběr vhodných kmenů Historie – Eremothecium ashbyi resp. Ashbya gossypii zavedeny 1940, nahrazeny chemickou syntézou (1950), neúspěšné pokusy s C. famata, 1970 vylepšená technologie s Ashbya gossypii (Merck, pak BASF) Paralelně s chemickou syntézou, ta pak opuštěna Dnes výhradně fermentací, ca 4000 t za rok Vede DSM Nutr. Prod. (CH, závod v j. Německu) BASF (D, závod v J. Korei) Hubei Guangji (PRC) Experimentální proces s B. subtilis v Rusku

Riboflavin Výběr vhodných kmenů Poměrně variabilní mikroorganizmy Eremothecium ashbyi resp. Ashbya gossypii Poměrně variabilní mikroorganizmy Snadno mutují, revertují – bílé kolonie bez B2 Žluté až oranžové hromadí B2 Bílá mutace trvalá, žluté štěpí na bílou Kultivace střídavě na tekutých a tuhých půdách Polosyntetické i komplexní, výběr oranžových kolonií Morfologické posuzování

Riboflavin Propagace Produkční půda Inokulum na tekuté půdě, 48 hod., 30 oC Produkční půda 4% sojová mouka 4% glukosa 0,5% pepton 0.1% KH2PO4 pH 6,8 – 7,0

Riboflavin Fermentace Submerzní Syntetické medium + doplňky Cukr 4-5 % (glukosa, sacharosa, melasa) Výpalky místo syntetické části Bílkoviny živočišné – kasein, mléko, syrovátka Rostlinné materiály – mletá čočka, soja Úprava pH, sterilizace (glukosa zvlášť) 10 % inokula 4 fáze – I růst mycelia, II – tvorba spor, III – produkční, IV – rozrušení mycelia

Riboflavin % mg/L 800 4 glukosa B2 I II III IV dny

Riboflavin Fermentace povrchová Levnější alternativa Hrubé produkty Krmivářské účely Substrátem otruby, plevy apod. Doplnění živinami

Riboflavin Izolace Pro krmivářské účely Vysušení půdy s myceliem nebo bez nerozpustného podílu (po hydrolýze) – další nutriční faktory Pro potravinářství, farmakologické účely apod. A) Biochemickou redukcí a oxidací B) Chemickou – dtto C) Adsorpcí a desorpcí D) Extrakcí

Riboflavin A) Izolace s využitím biochemické redukce Dihydroriboflavin – leukoforma, nepolární Hydrolýza mycelia – pH 4,5 (HCl, H2SO4), 90 oC, 1 hod. Úprava pH na 6,5 (NaOH), filtrace Zaočkování (E. coli, C. acetobutylicum), 1-2 dny anaerobně Dekantace, filtrace, pevný podíl (B2 + balasty) rozpustit v etanolu (glycerol i jiné) v inertní atmosféře (bez O2), filtrace za horka Filtrát probublat vzduchem, 1-2 hod. Vypadlé krystalky promýt etanolem, vysušit

Riboflavin B) Využití chemické redukce C) Adsorpce Rychlejší, preparáty však méně čisté Redukce thiosíranem při pH 5-5,5 (lze i SnCl2 apod., stopy v produktu!) Mírný nadbytek činidel, výtěžek kolem 90 % C) Adsorpce Variabilní výsledky, technologie není spolehlivá Adsorpce na C, křemelinu, desorpce pyridinem (+ příp. kyselina octová) D) Extrakce butanolem pod CO2 za redukce – 80 % do butanolu, bez redukce 40% Opakovaná extrakce – výtěžek přes 95 %

Riboflavin Děkuji za pozornost