Informační zdroje v zoologii Zoological resources of information

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_II_S2_15.
Advertisements

Kurz pro doktorandy „ ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE NA ČVUT “ Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT v Praze Únor 2011.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Raichová. Materiál je publikován pod licencí Creative Commons. ze sady:3tematický.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Školení pro uživatele portálu.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Výstupy projektu „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ Benchmarking sociálních služeb Mgr. Marián Svoboda AUGUR Consulting s.r.o.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
2OP484 Manažerská informatika 4Office doplňkySnímek 1 2OP484 Manažerská informatika 4 Office 365 Co nebylo ve skriptech
Název materiálu: Služba Edu Live Anotace: Výklad nového učiva Autor: Iveta Pasterňáková, 2013 Ověření ve výuce , 4.třída Vyučovací předmět: Informatika.
Co je Open Access (OA) Bc. Miroslava Pourová. Open Access = Otevřený přístup mezinárodní iniciativa k zajištění: – trvalého – okamžité – bezplatného přístupu.
Název materiálu: Internetová úložiště Anotace: Výklad nového učiva Autor: Iveta Pasterňáková, 2013 Ověření ve výuce , 5.třída Vyučovací předmět:
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky Co se všechno naučíme???
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_15_Sítě_internet2 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
OneNote. Co to je?  OneNote patří k produktům Microsoftu, nyní je ke stažení zdarma  jde o aplikaci pro rychlou, snadnou a přehlednou správu různých.
Databáze © Mgr. Petr Loskot
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
16.1 Dokument v digitální podobě
PŘIHLÁŠENÍ K ELEKTRONICKÉ EVIDENCI TRŽEB
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Věcné autority v roce 2016
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Osobní management v UIS
Tutoriál ~ eKnihy Stahování
INFORMATIKA – použití počítačů
Software počítače – opakování
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Disk Google Číslo DUM: III/2/VT/2/2/36 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Inf Počítač a lidé s handicapem
Citační manažery Olomouc
EIZ - bilance Profesionální informační zdroje
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zábava na internetu
Prvky v síti Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Windows – WordPad VY_32_INOVACE_32_649
Informatika – Test č.4 VY_32_INOVACE_18
Ústřední knihovna FSS MU
EFEKTIVNÍ VYHLEDÁVÁNÍ ODBORNÝCH INFORMACÍ
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
Databáze MS ACCESS 2010.
Vkládání záznamů do databáze OBD
Formální úprava rešerše
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové prohlížeče
Plný text publikačních záznamů
Ingenta Connect Obsahuje asi 4,5 mil. bibliografických záznamů odborných článků, statí a zpráv.
Elektronické informační zdroje pro obor pedagogika
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE
Benefit7.
Zdroje a vyhledávání informací pro vědeckou práci
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
Stahování eBooks ~ Podrobný průvodce prvním stahováním
Regionální informace jako přidaná hodnota katalogu krajské knihovny
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Microsoft Office Access
Základy práce s informačními zdroji ZUR163
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Sage Business Researcher
OECD iLibrary Mgr. Alena Filipová
ProQuest Central Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Nádherné prezentace navrhnete a předvedete snadno a s jistotou.
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
ProQuest Central Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Digitální učební materiál
Informatika Počítačové viry.
Transkript prezentace:

Informační zdroje v zoologii Zoological resources of information  i 9. Organizace literatury (Management of references) Igor Malenovský Stano Pekár Ústav botaniky a zoologie, PřF MU Kamenice 5, UKB Brno (A31-118) malenovsky@sci.muni.cz, tel. 549 498 8094

Možnosti uchovávání literatury a bibliografických záznamů na hromadě záznamy na kartotéčních lístcích, uspořádání podle: pořadových čísel podle abecedy (přijmení autorů) podle témat záznamy v osobních elektronických databázích (takřka neomezené možnosti řazení a filtrování): Excel, Access, FileMaker apod. speciální software

Aplikace pro citování a správu bibliografických záznamů ulehčují prohlížení a hledání v literatuře citace lze setřídit podle typů (např. abstrakty, knihy, časopisy, webové stránky apod.) kromě bibliografických údajů lze přidat i abstrakt a klíčová slova jednoduchý import dat z online databází (např. Web of Science, Zoological Records…) automatický export bibliografických údajů do seznamu literatury v rukopisu podle předem definovaného stylu možnost jednoduchého sdílení osobní databáze s kolegy

Příklady programů a aplikací http://en. wikipedia Reference Manager EndNote (EndNote Basic zdarma) Biblioscape Mendeley (zdarma do 2 GB) Zotero (freeware) a další…

Zotero freeware dostupný z https://www.zotero.org/ ideálně v kombinaci s prohlížečem Mozilla Firefox: automaticky rozpoznává obsah prohlížeče a umožňuje pohodlné stahování citací možnost synchronizace databáze mezi více počítači

EndNote Basic webová aplikace zdarma, dříve pod názvem EndNote Web https://projectne.thomsonreuters.com/#/login?app=endnote kapacita: až 50.000 citací, 2 GB příloh mnoho stylů citací, hledání v různých databázích

Doporučený postup export všech potřebných citací z online databází (Web of Science, Zoological Records,…) jejich import do Vaší osobní databáze vyřazení duplicitních záznamů průběžné ruční doplnění chybějících citací pravidelné zálohování Vaší databáze

Tipy Čím víc záznamů nashromáždíte, tím budete mít lepší výběr Vaše databáze nikdy nebude úplná Čím dříve začnete, tím více času si ušetříte do budoucna Správnost záznamů kontrolujte průběžně

Domácí úkol 1. Najděte si software pro organizaci literatury (stáhněte si ho a nainstalujte). 2. Vytvořte si vlastní databázi k Vašemu tématu. 3. Exportujte Vaši databázi do formátu RIS a přiložte tento soubor k zápočtové práci.