Malířské experimenty Leonarda da Vinci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Advertisements

Leonardo da Vinci MgA. Lukáš Psík wikipedia
Leonardo da Vinci Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Markéta Šindelářová Materiál: VY_32_INOVACE_ICT33.05 Téma: PowerPoint.
Období raného novověku je vymezeno obdobím mezi 15. a 17. stoletím Objevení Ameriky - Kolumbus - Bahamy Změny politické (proměny absolutismu), společenské.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_15_ZRAK TÉMA: SMYSLOVÁ SOUSTAVA.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Únor 2012 Ročník 7. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_84 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ NASTAVENÍ DIGITÁLNÍHO FOTOAPARÁTU 1. část DIGITÁLNÍHOtavenfotoaparátu.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Lenka Dolanová NÁZEV: VY_32_Inovace_7A_04 TÉMA: Násobení ČÍSLO.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_31_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Italská renesance.
Co je renesance? Co znamená slovo renesance? Kde se zrodilo? Do jakého období spadá? Slovo pochází z italštiny a znamená „znovuzrození“ „obnovení“ Kolébkou.
STS/S 09 Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu Zpracováno: Zpracoval: por.Bc. Martin Hrabina Hasičský záchranný.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_08- Netřesk výběžkatý Přírodověda - 5. ročník
DÁMA S HRANOSTAJEM.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ČLOVĚK 2 Mgr. Alena Ščuková
Počítačová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Technická dokumentace
Reliéf podle Arcimbolda
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Návod na tvorbu prezentace diplomové / bakalářské práce
VY_32_ INOVACE_IKR5 - 12– SMARTART V PREZENTACI. Název školy:
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_20_RENEZANCE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Informatika 9. ročník (volitelný předmět)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Číslo dum: VY_32_INOVACE_DVK_4_10
VY_32_INOVACE_D8.11 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
Publicistický styl VY_32_INOVACE_CJL_3,4_72
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ. 1
VY_32_INOVACE_29_Deleni_se_zbytkem Matematika - 3. ročník
Dělení se zbytkem VY_32_INOVACE_54_Deleni_se_zbytkem
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Počítačová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_18
EU_32_sada 2_13_PV_Kartografie_Duch
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Jak se jmenuje tento obraz?
FEIDIÁS SOCHAŘSké osobnosti KLASICKÉ OBDOBÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06-02
VODOJEMY VY_32_INOVACE_25_Vodojemy Vlastivěda, 4.a 5.ročník
WORD Vkládání obrázků a klipartů
DĚJINY UMĚNÍ VI. RENESANCE.
Základy úpravy digitální fotografie
Pozn. Zaměřeno na práci v MS PowerPoint
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
SOCHAŘSTVÍ 2. KLASICKÉ OBDOBÍ 4. st. př. n. l.
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Karla Klíče Hostinné AUTOR: Mgr
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Raně renesanční italská architektura
Kompozice, zlatý obdélník a zlatý řez
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 19
Renesance Mgr. Hana Šenková.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VM byl ověřen v 8.B Název školy:
Renesance.
Transkript prezentace:

Malířské experimenty Leonarda da Vinci Umění raného novověku VY_32_INOVACE_DVK_2_3 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0938 / Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava

Leonardo da Vinci (1452-1519 Narozen ve Vinci nedaleko Florencie Všestranná osobnost – malíř, architekt, sochař, básník, ale například také vědec či vynálezce. Patří mezi nejvýraznější osobnosti vrcholné renesance. Zasloužil se mimo jiné o novou podobu malířství a to i přes to, že celou řadu zakázek nikdy nedokončil

Obrázek č. 1 - Autoportrét

Sfumato Česky by se tato malířská technika dala nazvat šerosvitem Jedná se překrývání barev pomocí průsvitných lazurních vrstev – ve výsledku dojde k efektu kouřové clony Ta pak zjemní kontury, objemy a dává prostoru „přirozenou“ hloubku

Obrázek č. 2 - Mona Lisa

Sfumato Realizuje se pouze v olejových barvách – ty jediné umožní nanášet v delším časovém úseku nové a nové lazury Leonardo tuto techniku odvodil ze svého pozorování skutečných světelných podmínek Skvělým příkladem užití sfumata je obraz Mona Lisa nebo sv. Jan Křtitel

Obrázek č. 3 - Sv. Jan Křtitel

Pyramidová a spirálovitá kompozice Leonardo v malbě neustále experimentuje. Jedním z důsledků této snahy jsou nová kompoziční schémata. Klasické trojúhelníkové renesanční schéma obohatil o třetí rozměr a vytvořil jehlancovitou či pyramidovou kompozici (Madona ve skalách) Dalším novým motivem, který předjímá barokní malbu je spirála (sv. Anna Samotřetí)

Obrázek č. 4 - sv. Anna Samotřetí

Obrázek č. 5 - Madona ve skalách

Specifická da Vinciho psychologie Je to jeden z důvod slávy Mony Lisy. Hra s psychickou stránkou zobrazených Ženy mají nasazenu masku vážné nepřístupnosti, pod níž ale cítíme neklid – tajemství. Existuje tu napětí, jež je podpořeno jemným zpracováním malířské hmoty Muži jsou naopak často zobrazováni jako rozrušení – s konkrétním emocionálním profilem (Poslední večeře)

Obrázek č. 6 - Portrét dámy

Obrázek č. 7 - studie k Bitvě u Anghiari

Obrazová dokumentace 2. 5. 2014 Obrázek č. 1 Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leonardo_da_Vinci_-_Self- Portrait_-_WGA12798.jpg Obrázek č. 2 Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mona_Lisa.jpeg Obrázek č. 3 Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saint_Jean- Baptiste,_by_Leonardo_da_Vinci,_from_C2RMF_retouched.jpg Obrázek č. 4 Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leonardo_da_Vinci_- _Virgen_de_las_Rocas_(Museo_del_Louvre,_c._1480).jpg

Obrazová dokumentace Obrázek č. 5 Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:La_Vierge,_l%27Enf ant_J%C3%A9sus_et_sainte_Anne,_by_Leonardo_da_Vinci,_from_C2 RMF_retouched.jpg Obrázek č. 6 Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leonardo_da_Vinci_ 050.jpg Obrázek č. 7 Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leonardo_da_Vinci_- _Study_of_Two_Warriors%27_Heads_for_the_Battle_of_Anghiari_- _Google_Art_Project.jpg

Použitá literatura a zdroje Kemp, M., Leonardo. Praha 2009. Magrelli, S., Italská renesance. Praha, Slovart 2009. Zöllner, F., Leonardo da Vinci (1452-1519). Praha, Slovart 2011.