Speciální teorie relativity

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanické vlnění Adrian Marek.
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
4. RELATIVNOST SOUČASNOSTI
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Relativistická dynamika
7. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE STR
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)
Dynamika hmotného bodu a soustavy hmotných bodů
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_676.
Alena Cahová Relativistická dynamika. Skládání rychlostí Principu stálé rychlosti světla odporuje klasický vztah u´= u + v Předpokládejme, že raketa letí.
Speciální teorie relativity (STR)
10. LORENTZOVA TRANSFORMACE
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
MECHANIKA.
Dynamika hmotného bodu
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_664.
Speciální teorie relativity - Opakování
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY
Interference světla Optika patří mezi nejstarší části fyziky – byla známu už ve starověkém Řecku. V 17. století se začaly rozvíjet dvě teorie o šíření.
1. ÚVOD DO GEOMETRICKÉ OPTIKY
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY. POHYBEM TĚLESA ROZUMÍME ZMĚNU JEHO POLOHY VŮČI JINÝM TĚLESŮM V ZÁVISLOSTI NA ČASE. ROZLIŠUJEME DVA DRUHY JEDNODUCHÝCH.
Dynamika.
Vzájemné působení těles
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
23. Mechanické vlnění Karel Koudela.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_662.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
.. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_661.
Vypracoval: Karel Koudela
Speciální teorie relativity - Opakování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_667.
4.Dynamika.
Vztažné soustavy Sledujme pohyb skákajícího míče v různých situacích.
Teorie relativity VŠCHT Praha, FCHT, Ústav skla a keramiky Motivace: Elektrony jsou již u relativně malých energií relativistické (10 keV). U primárních.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
38. Optika – úvod a geometrická optika I
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
PAVEL DOSTÁL DOMINIK MACÁŠ
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
DYNAMIKA Newtonovy zákony: První Newtonův zákon: (zákon setrvačnosti)
E INSTEINOVA RELATIVITA Pavel Stránský 21. leden Ústav částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy.
Fyzika II, , přednáška 11 FYZIKA II OBSAH 1 INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ SYSTÉMY 2 RELATIVISTICKÉ DYNAMICKÉ VELIČINY V INERCIÁLNÍCH SYSTÉMECH 3 ELEKTROMAGNETICKÉ.
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Einsteinova relativita Pavel Stránský Program Černé díry a gravitační vlny Jakub Juryšek Původ hmoty a Higgsův boson Daniel Scheirich.
STR Mgr. Kamil Kučera.
Relativita U3V Jan Obdržálek T19:30  U3Vidoskop
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Princip konstantní rychlosti světla
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Relativistická dynamika
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jordánová Marcela 14. Mechanické vlnění
Důsledky základních postulátů STR
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Důsledky základních postulátů STR
Michelsonův interferometr
MECHANIKA.
1. PROSTOR A ČAS V KLASICKÉ MECHANICE
F-Pn-P071-Michelsonuv_pokus
Speciální teorie relativity
Transkript prezentace:

Speciální teorie relativity Úvod Alena Cahová

Shrnutí dosavadních poznatků Galileo Galilei (1564-1642 )‏ Všechny fyzikální děje probíhají v prostoru a čase. formuloval tři základní zákony: princip relativity v klasické mechanice, zákon setrvačnosti, princip skládání a nezávislosti pohybů.

Isaac Newton (1642 – 1727) Položil základy teoretické fyziky. Shrnul všechny tehdy známé poznatky o pohybu těles do tří zákonů: zákon setrvačnosti, zákon síly, zákon akce a reakce;

Rozpory teorie s praxí V 19. stol. objevy v mikrosvětě ukázaly, že při velkých rychlostech v  c nesouhlasí dosavadní teorie s výsledky experimentů. Bylo nutné provést revizi Newtonových zákonů a poznatků o prostoru a čase. Jedním ze zásadních pokusů, který vedl ke vzniku STR byl Michelsonův pokus. Zabývá se měřením rychlosti světla v různých směrech vzhledem k Zemi. V 19. století fyzikové předpokládali, že tato rychlost je v různých směrech různá, a snažili se toho využít k určení absolutního pohybu Země. V té době se totiž předpokládala existence nějakého nosného prostředí pro optické vlnění, nazvaného světelný éter.

Albert Abraham Michelson (1852 – 1931)‏ Americký fyzik polského původu. 1907 NC za přesné optické přístroje a výzkum. V roce 1881 provedl optický pokus, kterým chtěl zjistit absolutní pohyb Země vzhledem k éteru. Neměřil přímo rychlost světla, ale pouze dráhový rozdíl dvou světelných paprsků, které se pohybují po dvou stejných dráhách různě orientovaných vůči směru pohybu Země.

Michelsonův pokus Monofrekvenční světlo vyslané zdrojem S dopadá na polopropustnou destičku D pod úhlem 45°. Část světla se šíří dále a po odrazu od zrcátka Z1 se vrací nazpět k destičce, odrazí se a dopadne na stínítko P. Druhá část světla se šíří kolmo a po odrazu od zrcadla Z2 a průchodu destičkou také dopadá na stínítko P. Oba světelné svazky mají stálý dráhový rozdíl, neboť pocházejí ze stejného zdroje, a proto vytvářejí na stínítku interferenční obrazec. Z2 v S M D Z1 P

Michelsonův pokus Protože je zařízení pohybem Země unášeno, světlo se bude šířit vzhledem k Zemi po obou ramenech MZ1 a MZ2 různými rychlostmi Doby, za které paprsky dopadnou na stínítko P, se budou lišit. Na stínítku vzniká vlivem dráhového rozdílu interferenční obrazec v podobě soustředných kroužků. Při libovolném otočení celého zařízení by se měl tento obrazec změnit. To se však nikdy nestalo. Z2 Z1 P D S v M

Důsledek To znamená, že se světlo šíří všemi směry stejně rychle ve všech soustavách. Neplatí klasický vztah pro skládání rychlostí.

Hendrik Antoon Lorentz Vznik STR V r. 1892 objasnil Lorentz záporný výsledek Michelsonova pokusu předpokladem, že při pohybu těles vzhledem k éteru se jejich podélné rozměry určitým způsobem zkrátí. Roku 1895 prozkoumal Lorentz vztah mezi pohybujícími se tělesy a éterem a odvodil nové transformační vztahy. V r. 1905 Einstein ukázal přibližný charakter Galileových transformací a nutnost nahradit je transformacemi Lorentzovými. Z toho odvodil matematickou cestou celou řadu překvapivých důsledků. Hendrik Antoon Lorentz holandský fyzik, NC 1902 (1853 - 1928)

Albert Einstein (14. 3. 1879 - 18. 4. 1955) Německý teoretický fyzik NC 1921 za příspěvek teoretické fyzice, zvláště za objasnění fotoefektu

Speciální teorie relativity Základní postuláty Klasická fyzika Speciální teorie relativity Čas a prostor je absolutní => nezávisí na vztažné soustavě, ve které ho měříme (t´ = t, l´ = l). Galileův mechanický princip relativity: Žádným mechanickým pokusem nelze zjistit, zda se těleso pohybuje rovnoměrným přímočarým pohybem nebo je v klidu. (Ve všech inerciálních vztažných soustavách platí stejné zákony klasické Newtonovy mechaniky.)‏ Einsteinův princip relativity Žádným pokusem nelze zjistit, zda se těleso pohybuje rovnoměrným přímočarým pohybem nebo je v klidu. (Ve všech inerciálních soustavách platí stejné fyzikální zákony.)‏ Einsteinův princip stálé rychlosti světla Ve všech inerciálních soustavách má rychlost světla ve vakuu stejnou velikost, nezávisí na vzájemném pohybu zdroje a pozorovatele a je ve všech směrech stejná.

Prostor a čas v klasické fyzice

Vztažná soustava Pohyb a klid tělesa považujeme relativní pojmy – závisí na vztažné soustavě. Vztažná soustava, v níž platí první pohybový zákon (zákon setrvačnosti), se nazývá inerciální (z lat. inertia = setrvačnost). Pohybuje-li se soustava souřadnic S´ vzhledem k jiné inerciální soustavě souřadnic S rovnoměrně přímočaře (nebo je v klidu), pak soustava S´ je opět inerciální. Každá událost nastane v místě o souřadnicích x, y, z a v okamžiku t.

Galileiho transformace Přechod od jedné inerciální soustavy ke druhé.

x y z S x´ y´ z´ S´ událost U[x,y,z, t]

Souřadnice bodu U v soustavě S´ vzhledem k souřadnicím v S x y z S x´ y´ z´ S´ U[x,y,z,t] Galileiho transformace

Lorentzovy transformace

Požadavky na transformační rovnice Musí být lineární (veškeré souřadnice a čas musí být v první mocnině). Transformační koeficient pro přechod z jedné soustavy (S) do druhé (S´) musí být stejný jako transformační koeficient pro přechod opačným směrem (ze soustavy S´ do soustavy S). Pro rychlosti zanedbatelné ve srovnání s rychlostí světla musí přecházet v Galileiho transformaci.

Počáteční podmínky Soustava S´se pohybuje vzhledem k S rychlostí v  c. V čase t = t´= 0 obě soustavy splývají. V tomto okamžiku vyšleme z počátku O = O´ světelný signál. Ten se ve všech inerciálních soustavách šíří rychlostí c. => ve všech soustavách je bod na jedné z vlnoploch současně.

Podle principu stálé rychlosti světla x y z S x´ y´ z´ S´ protože c = konst., musí t´< t světlo dospělo do vzdálenosti c.t U světlo dospělo do vzdálenosti c.t´ t t´

Vzdálenost, kterou světlo urazí v S a S´ x y z S x´ y´ z´ S´ x =c.t U x´= c.t´

Odvození Hledáme rovnice pro přechod od S k S´ a naopak, které musí pro malé rychlosti přejít na Galileovu transformaci. Rovnice musí mít tedy tvar:  – transformační koeficient

rovnice vynásobíme vynásobíme koeficientem 1/t.t´ a dosadíme transformační koeficient

Lorentzův transformační koeficient

Lorentzova transformace

LT při v<<c přejde v GT

Závislost koeficientu  na rychlosti soustavy