JABLONEC n.N Jablonec nad Nisou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jiří Šúlek 3. ročník 04/08/2013. Poloha Jablonce nad Nisou •Jablonec n/N leží na severu České republiky asi 10 km ob Liberce a cca 100 km od Prahy.
Advertisements

Liberecký kraj.
Sídla.
Evropa po třicetileté válce
Liberecký kraj.
Liberecký kraj. Liberecký kraj Mapa ČR Mapa kraje.
Liberecký kraj Městská radnice.
téměř nedotčená příroda i těžce postižená průmyslová krajina
Střed Čech Vyhledávejte ve své příruční mapě.
III/2 XVI B
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Dobřichovice a okolí.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
Dohoda mezi Severočeskými doly a.s. Chomutov
Chráněná území v Olomouci a okolí
Dobřichovice a okolí. Dobřichovice – z historie Patřili rytířskému řádu křižovníků První písemná zmínka je z roku 1253 Karel Havlík postavil turbínu a.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Opava.
LIBERECKÝ KRAJ.
Statutární město Opava
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
SÍDELNÍ STRUKTURA ČESKÁ REPUBLIKA.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
Moje město Přerov.
Olomouc.
Republika Rakouska.
Liberecký kraj - procvičování
Brno-historie II. Mgr. Hana Hoberlová.
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
LOKOMOTIVY A ŽELEZNICE
Průmyslová revoluce Klasicismus / Historismus
Michal Petřík, Petr Poremski, Daniela Uhrovičová, Ondřej Šimečka
Dobrovolní hasiči.
Spojené arabské emiráty (SAE) je stát na Středním východě, rozkládající se v jihozápadní Asii na východě Arabského poloostrova při pobřeží Perského.
Městská knihovna Čelákovice a její historie. Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví,
Regionální dějiny Uherský Brod. Počátky historického osídlení Sahají do století Původní jméno ("Na Brodě") připomíná brod přes řeku Olšavu Osada.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa města s ulicí Křižíkova: Brno, Liberec, Benešov, Krásná Lípa, Čelákovice, Jičín,
Liberecký kraj. Základní údaje Liberecký kraj je oblíbeným cílem turistů především díky krásám oblasti Českého ráje, Jizerských hor a Krkonoš. Známý je.
DO JABLONCE NAD NISOU ZA SKLEM A BIŽUTERIÍ. navštivte JABLONEC NAD NISOU město sklářských tradic a bohaté bižuterní současnosti bránu do Jizerských hor.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_14_20 Ročník 9 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis.
Sklářský průmysl Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_10_Z8_Sklářství.
VLAKY Od koněspřežky po super vlaky Autor: Eduard Špička.
Sídla.
Jablonné nad Orlicí.
JOSEFOV (PRAHA) - městská čtvrť obklopená Starým Městem, pojmenovaná
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Historie železniční dopravy
Digitální učební materiál
Název školy: ZŠ Pardubice - Spořilov
Mešita šejka Zayeda Abu dhabi.
Bouřlivý rok 1848.
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Sibiřský husky Historie Vzhled Krmení Obrázky.
První světová válka. Vznik československého státu.
Jablonec nad Nisou Poznávání města.
Tematická průvodcovská služba
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Střed Čech Vyhledávejte ve své příruční mapě.
OBCE V ČR.
Předmět: Dějepis Ročník: 9. Tématický celek: Letecká bitva o Anglii
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Transkript prezentace:

JABLONEC n.N Jablonec nad Nisou

Městská radnice

strarosta města Petr Tulpa

HISTORIE JABLONCE HISTORIE První zmínka o Jablonci pochází z roku 1356. Bylo vypáleno během husitských válek a během vlády Jiřího z Poděbrad, trvale osídleno bylo toto místo však až od 16. století, především v souvislosti s rozvojem sklářství. Od druhé poloviny 17. století nastává bouřlivý rozvoj právě sklářství a poté zejména bižuterního průmyslu ve století osmnáctém. Rozvoji města a jeho povýšení na městys či město dlouho bránila další města v okolí, ta se obávala konkurence. Teprve až roku 1808 byl tedy Jablonec povýšen na městys a v roce 1866 dekretem císaře Františka Josefa I. na město. Jmenovací dekret však obdržel až v roce 1906; tehdejší starosta si vydání dekretu u císaře údajně doslova „vyseděl“. Jablonec se stal světově proslulým střediskem obchodu s bižuterií. K tomu ještě přispělo napojení města na železniční síť v roce 1888. Železniční trať byla zanedlouho prodloužena z Jablonce přes Smržovku a Tanvald až do Kořenova a tam napojena na síť tehdejších pruských železnic. To vše výrazně přispělo k rozvoji obchodu s jabloneckým průmyslem. HISTORIE JABLONCE HISTORIE

The end