Maďarská metoda Kirill Šustov Michal Bednář Stanislav Běloch

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EMM 6 Ekonomicko-matematické metody 6 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík, CSc.
Advertisements

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Nalezení nejkratší vzdálenosti mezi uzly dopravní sítě Předmět: Teorie dopravy - cvičení.
Kuchařka na práci s mnohočleny Matematika pro ZŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Salač. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125, RAPOTÍN Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název VY_32_INOVACE_20_MA_Řešíme_slovní_ úlohy Téma Číslo projektu Anotace Ma 2 – Násobení a dělení čísly.
Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125, RAPOTÍN Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUDUM 7 – Lineární rovnice – teorie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Kruh, kružnice Matematika 8.ročník ZŠ
Kombinatorika. Základní pojmy. Pravidla pro práci se skupinou:
Počet čísel Počet hodnot
Zajištění obsluhy všech úseku dopravní sítě Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
MATEMATIKA Funkce.
ANALYTICKÁ GEOMETRIE V ROVINĚ
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Lineární funkce - příklady
ZLOMKY II. – opakování pojmů a postupů při početních operacích
Lineární rovnice a nerovnice I.
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
úlohy lineárního programování
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PERMUTACE S OPAKOVÁNÍM
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Operační výzkum Lineární programování – cvičení
8.1.2 Podprostory.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Jednostupňová dopravní úloha
Soustavy dvou lineárních rovnic o dvou neznámých Metoda sčítací
CW-057 LOGISTIKA 34. PŘEDNÁŠKA Lineární programování – 4/G Leden 2017
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
SÁRA ŠPAČKOVÁ MARKÉTA KOČÍBOVÁ MARCELA CHROMČÁKOVÁ LUKÁŠ BARTOŠ B3E1
USMĚRŇOVAČE V NAPÁJECÍCH OBVODECH
Kvadratické nerovnice
Vytváření grafů, úpravy
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
8.1.3 Lineární obal konečné množiny vektorů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Co se všechno naučíme??? Počítání průměru Funkce PRŮMĚR
MNOŽINY.
Pravděpodobnost a statistika
Optimální pořadí násobení matic
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dotazovací jazyk SQL I.
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Lineární regrese.
Rovnice s neznámou ve jmenovateli
KOMBINACE BEZ OPAKOVÁNÍ
Dynamické programování Úloha batohu neomezená
Lineární funkce a její vlastnosti
Matematika – 7.ročník Mnohočleny VY_32_INOVACE_
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
Základy infinitezimálního počtu
K-mapa: úvod a sestavení
Rovnice opakování Výukový materiál pro 9.ročník
Dělitelnost přirozených čísel
Grafy kvadratických funkcí
Seminář o stavebním spoření
Teorie chyb a vyrovnávací počet 2
Dělitelnost přirozených čísel
Hromadné dokumenty opakující se pro kolekci osob
Dopravní úloha.
Transkript prezentace:

Maďarská metoda Kirill Šustov Michal Bednář Stanislav Běloch Hana Teubelová Stanislav Běloch

Maďarská metoda, neboli Kuhnův algoritmus, se používá při řešení přiřazovacího problému. Tato metoda není příliš citlivá na degeneraci a byla odvozena na základě teorie grafů.

Úlohu lze matematicky formulovat takto: Nalézt minimum funkce: za podmínek: xij = 1        pro j = 1,2,...,n                                     xij = 1         pro i = 1,2,...,n                        xij = 1 nebo xij = 0      pro i,j = 1,2,...,n

Základní pojmy: Nulový prvek nezávislé matice nazveme nezávislou nulou, je-li tento nulový prvek jediný ve svém řádku i sloupci. Soustava krycích čar je soustava vodorovných a svislých přímek, kterými je možno "pokrýt" všechny nulové prvky čtvercové matice Redukce čtvercové matice spočívá v přičtení libovolných čísel k prvkům jednotlivých řádků a v přičtení libovolných čísel k prvkům jednotlivých sloupců.

Maďarská metoda je založena na této myšlence: místo původní úlohy řešit úlohu s maticí sazeb redukovanou tak, aby všechny sazby zůstaly nezáporné a aby v každém řádku a v každém sloupci byla alespoň jedna sazba nulová. Existuje-li řešení, ve kterém kladným složkám odpovídají nulové sazby, je toto řešení optimální. Neexistuje-li takové řešení, provede se další redukce matice sazeb, atd. Po konečném počtu kroků se dospěje k optimálnímu řešení

Příklad min f = Sxij.cij

Počáteční redukci matice sazeb provedeme tak, že v každém sloupci(řádku) vyhledáme nejmenší prvek a odečteme ho od všech prvků téhož řádku(sloupce).  

V matici vyhledáme řadu, tj. řádek nebo sloupec ( resp V matici vyhledáme řadu, tj. řádek nebo sloupec ( resp. jednu z řad ), s nejmenším počtem nul a jednu z nul této řady dáme do rámečku. Ostatní nuly nacházející se v tomtéž řádku (sloupci) jako nula v rámečku ( nezávislá nula ) přeškrtneme. Ze zbývajících řad opět vybereme řadu obsahující nejmenší počet nul a celý postup opakujeme. Takto postupujeme, dokud je možné dávat nuly do rámečku ( vybírat nezávislé nuly ).

Vztah mezi počtem nezávislých nul a počtem krycích čar udává tzv. Königova věta: Minimální počet krycích čar, jimiž je možno pokrýt všechny nulové prvky, je roven maximálnímu počtu nezávislých nul, které je možno v dané matici vybrat.

Soustavu minimálního počtu krycích čar, jimiž lze pokrýt všechny nulové prvky, sestavíme tímto způsobem: Označíme si řádek(sloupec) ve kterém je nezávislá nula a také alespoň jedna škrtnutá nula. Pokud v tabulce zbyly pouze nezávislé nuly, pak můžeme označit řádek, ale i sloupec.

Pokud je minimální počet krycích čar menší než n ( nelze vybrat n nezávislých nul ), provedeme další redukci matice sazeb tímto způsobem: Zjistíme nejnižší sazbu mezi prvky, které nejsou pokryty a odečteme ji od všech těchto nepokrytých prvků. Tuto sazbu přičteme k prvkům. Které jsou pokryty dvakrát. Prvky pokryté jednou neměníme.

Postup opakujeme od etapy 2.

Řešení: S1 P2 S2 P4 min f = 72 S3 P1 S4 P3 Pokud je minimální počet krycích čar rovno n (máme n nezávislých nul ), našli jsme optimální řešení. Řešení: S1 P2 S2 P4 S3 P1 S4 P3 min f = 72 Optimální řešení zřejmě nemusí být jediné. ( Vybereme-li n nezávislých nul všemi možnými způsoby, dostaneme všechna optimální řešení. )

Maximalizace Maximalizační matici vytvoříme z minimalizační tak, že každý starý prvek vynásobíme –1 a přičteme k němu maximální sazbu prvku v řádku(sloupci). Toto číslo nám nahradí starý prvek. Tímto způsobem musíme přepočítat celou matici. Dále pokračujeme jako u minimalizace An = -As + max(aij)