JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D Praha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CzechInvest Programové období Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Advertisements

Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Operační program Podnikání a inovace Aktuální.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
EKO-ENERGIE Operační program Podnikání a inovace Ing. Tomáš Severa Regionální projektový manažer České Budějovice
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Úspěšnost čerpání OPPI a budoucnost OP PIK.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Inostart.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST Ing. Lucie Veselá.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ Nové programovací období EU, možnosti dotací pro podnikatele Mgr. Helena Malíková 30. září.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic „ Aktuální možnosti podpory podnikání" Ing. Marie Černošová | Ředitelka regionální kanceláře 19.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA PhDr. Ing. Jan Řezáč odbor podpory finančních nástrojů.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Ing. Irena Havlová Praha, 8. února 2016.
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Finanční a kombinované nástroje jako příležitost pro české firmy
JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
Expandujte s námi! Jak financovat s 0% úrokem?
Podpora podnikatelskému sektoru v boji se suchem – priorita: VODA
Transkript prezentace:

JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D. 17.10.2017 Praha Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 – 2020 Společenská odpovědnost organizací ve spojitosti s operačními programy JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D. 17.10.2017 Praha

Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost – OP PIK Stěžejní program na podporu českých podnikatelů 2014 - 2020 Alokace 4, 331 mld. EUR (v přepočtu cca 117 mld. Kč) Pozitivní dopad: rozvoj infrastruktury, investice do vzdělávání, vědy a výzkumu, rozvoj venkova, obnovitelných zdrojů energie, nová pracovní místa, rozvoj a konkurenceschopnost firem atd.

Strategie OP PIK OP PIK vychází zejména z: Strategie Evropa 2020 – cíle: zvýšit zaměstnanost investovat do výzkumu a vývoje zvýšit energetickou účinnost Národní výzkumná a inovační strategie pro inteligentní specializaci České republiky (Národní RIS3 strategie) Pokrývá všechny oblasti VaVaI v OP PIK (ex-ante kondicionalita) Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR Pokrývá všechny prioritní osy (PO) OP PIK Národní sektorové strategie Národní inovační strategie ČR (PO1) Koncepce podpory malých a středních podnikatelů ČR (PO2) Státní energetická koncepce ČR (PO3) Digitální Česko v. 2.0 (PO4) Přepočet kurzem ECB pro květen 2015 27,435 CZK/EUR Národní výzkumná a inovační strategie pro inteligentní specializaci České republiky („Národní RIS3 strategie“) je strategickým dokumentem, který zajišťuje efektivní zacílení evropských, národních a soukromých finančních prostředků na aktivity vedoucí k posílení inovační kapacity a do prioritně vytyčených perspektivních oblastí s cílem plně využít znalostní potenciál na národní i krajské úrovni a podpořit tak snižování nezaměstnanosti a posilování konkurenceschopnosti ekonomiky v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. 3

Prioritní osy OP PIK OP obsahuje čtyři věcně zaměřené prioritní osy a jednu prioritní osu pro technickou pomoc Rozvoj výzkumu a vývoje pro inovace 37,11 mld. CZK 31 % alokace Rozvoj podnikání a konkurenceschopnosti malých a středních podniků 24,48 mld.CZK 21 % alokace Účinné nakládání energií, rozvoj energetické infrastruktury a obnovitelných zdrojů energie, podpora zavádění nových technologií v oblasti nakládání energií druhotných surovin 33,39 mld. CZK 28 % alokace Rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí k internetu a informačních a komunikačních technologií 20,40 mld.CZK 17 % alokace PO 1 PO 2 PO 3 PO 4 Přehled alokací ERDF na jednotlivé PO v přepočtu dle kurzu ECB pro květen 2015 27,435 CZK/EUR Zakrouhlení % na celé jednotky. Největší část finanční alokace OPPIK, téměř 60 %, připadá na PO 1 a 3, které mají bezprostřední vazbu na plnění vybraných hlavních cílů strategie Evropa 2020.

OP PIK – aktuální stav implementace Celkem vyhlášeno 132 výzev – alokace 10,1 mld. Kč Počet plných žádostí: 7 576 Fin. objem plných žádostí: 61 mld. Kč Počet projektů schválených VK: 4 461 Fin. objem projektů schválených VK: 33 mld. Kč Počet vydaných rozhodnutí: 3 341 Fin. objem vydaných rozhodnutí: 26,2 mld. Kč Celkem proplaceno příjemcům: 6,29 mld. Kč (včetně FN a TP)

PO1 OP PIK Inovace byla navýšena alokace Výzvy III o 0,5 mld. Kč doposud bylo proplaceno 0,280 mld. Kč z 3,239 mld. Kč Potenciál doposud bylo proplaceno 0,251 mld. Kč z 2,6 mld. Kč zazávazkovaných finančních prostředků Aplikace doposud bylo proplaceno 0,170 mld. Kč z 3,8 mld. Kč zazávazkovaných finančních prostředků Inovační vouchery prokazatelný růst zájmu MSP o využití výzkumných organizací pro své VaV aktivity doposud bylo proplaceno 15 mil. Kč z 61,9 mil. Kč zazávazkovaných finančních prostředků Spolupráce – Klastry vydaná Rozhodnutí ve výši  0,216 mld. Kč Spolupráce – Technologické platformy vydaná Rozhodnutí ve výši 73,8 mil. Kč Partnerství znalostního transferu vydaná Rozhodnutí ve výši  0,290 mld. Kč Služby infrastruktury vydaná Rozhodnutí ve výši 0,663 mld. Kč

PO2 OP PIK Technologie doposud bylo proplaceno 0,624 mld. Kč z 3,239 mld. Kč zazávazkovaných finančních prostředků v prosinci 2017 je naplánované vyhlášení výzvy VI a VII Nemovitosti doposud bylo proplaceno 0,36 mld. Kč z 1,264 mld. Kč zazávazkovaných finančních prostředků vyjma výzev určených pro ITI není v roce 2017 plánováno vyhlášení dalších výzev Školicí střediska doposud bylo proplaceno 9,2 mil. Kč z 159,3 mil. Kč zazávazkovaných finančních prostředků Marketing – Individuální účasti MSP na výstavách a veletrzích doposud bylo proplaceno téměř 100 mil. Kč z 291,9 mil. Kč zazávazkovaných finančních prostředků na počátek roku 2018 je plánováno vyhlášení Výzvy III Marketing – Interní projekty projekty realizované agenturou CzechTrade (NOVUMM, NOVUMM KET, Design) zaměřené na podporu společných účastí MSP na výstavách a veletrzích v zahraničí a spolupráci s designéry a agenturou CzechInvest (projekt Podpora Start-upů) nabízející podporu mentorů a poradců začínajícím inovativním MSP

PO3 OP PIK Efektivní energie cca 1,2 mld. € Snižování energetické náročnosti ekonomiky úspora energie 20 PJ na KS zvýšení možnosti podniků rozvíjet svou činnost snížení nákladů na energie ve výrobních procesech posílení konkurenceschopnosti podniků

PO 3 – OP PIK Program Úspory energie a Úspory energie v STZ Cíle programů: Snížení energetické náročnosti podnikatelského sektoru Podpora konkurenceschopnosti a udržitelnosti české ekonomiky prostřednictvím maximálního využití kombinované výroby elektřiny a tepla Alokace: 1 908 mil. Kč Realizace programu: prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky, a.s. (ČMZRB) Způsobilé výdaje: Různé druhy opatření včetně modernizace budov, zařízení, instalace obnovitelných zdrojů energie, kogenerační jednotky pro vlastní spotřebu, pořízení / obnova hmotného a nehmotného majetku energie Koneční příjemci: MSP i velké společnosti Vyhlášena první výzva (tranše 477 mil. Kč) s příjmem žádostí na ČMZRB o zvýhodněný úvěr od 19.9.2017 Forma podpory: Bezúročný úvěr s možností odkladu splátek jistiny a dobou splatnosti až 10 let Výše úvěru až 70% předpokládaných způsobilých výdajů projektu, maximálně 75 mil. Kč Finanční příspěvek k úhradě úroků z komerčních úvěrů a na pořízení technického posudku

PO4 OP PIK Vysokorychlostní internet 26. 9. 2017 ukončen příjem žádostí v první výzvě 3 došlé žádosti v objemu několika desítek korun příprava druhé výzvy V listopadu a prosinci proběhne veřejná konzultace k intervenčním oblastem Předpoklad projednání výběrových kritérií na monitorovacím výboru v únoru/březnu Vyhlášení výzvy nejpozději do konce března 2018 ICT a sdílené služby Předpokládáme vyhlášení výzvy na Nové IS/ICT řešení do konce října 2017 Alokace 2 mld. Kč Příjem žádostí do konce února 2018

Finanční nástroje - Program Expanze Cíl programu: Usnadňovat malým a středním podnikatelům (MSP) přístup k financování jejich podnikatelských projektů Alokace: 8,8 mld. Kč Způsobilé výdaje: Hmotná a nehmotná aktiva a zásoby Realizace programu: prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky, a.s. (ČMZRB) Vyhlášena první výzva (tranše 2,2 mld. Kč) a ČMZRB zahájila příjem žádostí o zvýhodněný úvěr 1. 6. 2017 K 30.9.2017 byly podané žádosti v objemu: 374,2 mil. Kč Podepsané úvěrové smlouvy k témuž datu: 82,4 mil. Kč Forma podpory: Bezúročný úvěr s možností odkladu splátek jistiny a dobou splatnosti až 7 let Výše úvěru až 45 % předpokládaných způsobilých výdajů projektu, maximálně 45mil. Kč Finanční příspěvek k úhradě úroků z komerčních úvěrů Pouze na projekty ve znevýhodněných regionech

Finanční nástroje - Program Rizikový kapitál Alokace 53 mil. EUR (s potenciálním navýšením), implementován ve 2 fázích: Fond fondů EIF Dohoda o financování podepsaná v lednu 2017 Alokace OPPIK 40 mil. EUR, koinvestice EIF ve výši 10 mil. EUR Investice do startupů zajišťují finanční zprostředkovatelé, výzva na jejich výběr uveřejněna v květnu 2017, proces výběru zajišťuje EIF, předpoklad dohody s prvním zprostředkovatelem na konci roku 2017 Investice do start-upů by měly být zahájeny počátkem roku 2018 Národní inovační fond Nově zřízená státní investiční společnost realizující finanční nástroje kapitálových vstupů přímých investic a ko-investic Zaměření na oblasti, které nejsou pokryty soukromým sektorem – seed fáze a high-tech průmysl, proof-of-concept Řízení o povolení k získání oprávnění činnosti investiční společnosti u ČNB bylo zahájeno v květnu 2017 Realizace programu Rizikový kapitál a Proof-of-Concept OP PIK Podpis smlouvy o financování je plánované na začátek roku 2018, investice do start-upů by měly být zahájeny na jaře 2018

Plnění N+3 – cíl 2017 Do konce roku 2017 proplatit minimálně cca 10 mld. Kč – z této částky dosud proplaceno 6,3 mld. Kč – nárůst čerpání v IV. Q. 2017 Základem pro naplnění tohoto cíle je dostatečně rychlé hodnocení nových žádostí o dotace, vypsání nových výzev a zejména nutnost, aby příjemci dotací včas předkládali v termínech žádosti o platby. Cíl pro rok 2018: Do konce roku 2018 proplatit celkem 24,5 mld. Kč, aby se nevracely prostředky do rozpočtu EU. Tyto cíle budou dosaženy,  pravidlo N+3 v roce 2018 bude splněno

Zrychlení čerpání V roce 2017 skokové zrychlení čerpání Priorita MPO - zrychlení tempa vydávání Rozhodnutí o poskytnutí dotace, od konce roku 2016 byl objem Rozhodnutí o poskytnutí dotace 21,6 mld. Kč významné zkrácení doby hodnocení projektu – průměrně 2,5 měsíce, max. 5 měsíců žadatelé neplní termíny v RoPD – apel na svazy pravidelná komunikace se žadateli - semináře OP PIK v regionech (Praha, Brno, Ostrava)

Shrnutí Zájem podnikatelů o většinu výzev je vysoký Absorpční kapacita je dostatečná OP PIK je jedním z nejlépe čerpajících programů v tomto období Nutnost dodržování termínů ze strany žadatelů! Pravidlo n+3 v roce 2018 bude splněno a veškeré přidělené prostředků budou využity ve prospěch našich podnikatelů

Děkuji za pozornost