VESMÍR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Advertisements

Světelné jevy Je to část fyziky, která se zabývá světlem a jeho šířením. Také se používá názvu optické jevy. (optika) K pochopení souvislostí je zapotřebí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Popis obrazu Mgr. Hana šenková
SVĚTELNÉ JEVY Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
oblaka Venuše dobře odrážejí sluneční svit a proto je tato planeta ve vhodné poloze po Slunci a Měsíci nejjasnějším tělesem na obloze Večernice někdy.
VESMÍR Štěpán Rakovič 5.A. SLUNEČNÍ SOUSTAVA Sluneční soustava se skládá z 8 planet, 5 trpasličích planet a přes 150 měsíců hlavně u Jupitera, Saturnu,
VENUŠE. Umístění ve sluneční soustavě Jak je Venuše veliká? Venuše je planeta, co do velikosti a hrubé skladby velmi podobná Zemi; někdy se proto nazývá.
Měsíc. Co je to Měsíc? Měsíc je koule, která v noci svítí, ale někdy není vidět. Je tam nebo ne? Měsíc je jediný známý satelit naší Země. Také se mu říká.
Země ve vesmíru Vesmír – galaxie – sluneční soustava - Země.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
 planetky  trpasličí planety  Pluto  komety  meteorická tělesa (meteor x meteorit)  kontrolní otázky.
Pozorování denní a noční oblohy. Souhvězdí ekliptiky Ekliptika - průsečnice roviny oběžné dráhy Země s nebeskou sférou (z lat. eclipse = zatmění)
Neptun Neptun je osmá a od slunce nejvzdálenější planeta sluneční soustavy řadí se mezi plynné obry. Neptun má pravděpodobně modrou barvu.
Vesmír je označení pro veškerý prostor, časoprostor, hmotu a energii v něm. V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor,
Světelné jevy. Světelný zdroj je těleso, ve kterém světlo vzniká a vysílá ho do okolí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Stín TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické a.
Oko Barbora Davidová Tereza Broušková Ha An Nguyen Kateřina Onderková.
ZATM Ě NÍ M Ě SÍCE.  Zatm ě ní M ě síce je astronomický jev, kdy m ě sí č ní kotou č je zastín ě n planetou Zemí. Nastává p ř i úpl ň ku, pokud se Slunce,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola Lednice Břeclavská 510
Jak vypadá blízký vesmír
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vlastnosti plynů.
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Obsah úvod povrch Měsíce pohyby Měsíce polokoule Měsíce
To je opravdu fascinující! Přivede Tě k vyjímečnému zážitku!
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_05_FAZE_MESICE Název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vznik a šíření elektromagnetické vlny
Barva světla, šíření světla a stín
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
Základní jednorozměrné geometrické útvary
VESMÍR.
Zatmění Slunce a Měsíce
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_52_INOVACE_31_ Slunce ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník
Dopravní výchova 8. ročník
Sluneční soustava - součást Galaxie
Měsíční fáze Vypracoval: Lukáš Karlík
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měsíční fáze
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
Přední francouzský teoretik Gérard Gautier uvádí ve své studii (čtvrtletník Entraineur de ski alpin č.98 – červen 2016) zajímavé poznatky o měnící se vzdálenosti.
MĚSÍC.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Interference a difrakce Jana Jurmanová.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu: Měsíc.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Slovní úlohy o pohybu Pohyby stejným směrem..
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Měsíc Měsíc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
Magnetické vlastnosti látek
Země ve vesmíru.
Stín a polostín.
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
ZEMĚ VY_32_INOVACE_XVII-C-08.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Světelné jevy -shrnutí
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vlastnosti plynů.
Paprsková optika hanah.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Fyzika 4.A 17.hodina 06:11:34.
Designed in Czech Republic by David Šulc Made in Czech Republic
Štěpán Hájek KAB Tadeáš Rach KAB
Venuše Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
SPEKTROSKOPIE Eva a Terka.
To je opravdu fascinující! Přivede Tě k vyjímečnému zážitku!
Transkript prezentace:

VESMÍR

ZAJÍMAVÉ ÚKAZY I. Fáze Měsíce Zatmění Měsíce

1. FÁZE MĚSÍCE

MĚSÍČNÍ FÁZE Již při letmém pohledu na oblohu je zřejmé, že se Měsíc výrazně odlišuje od ostatních nebeských těles. Nejenže je možné ho jednou spatřit na večerní obloze, jindy brzy po ránu, někdy je viditelný pouze na noční obloze nebo naopak pouze za bílého dne. Střídání fází Měsíce vzniká v důsledku oběhu Měsíce kolem Země. Protože Měsíc nesvítí vlastním světlem, ale pouze odráží sluneční paprsky, vidíme vždy pouze osvětlenou část jeho přivrácené polokoule. Během oběhu se tato osvětlená část mění a my tento nápadný úkaz vnímáme jako fáze Měsíce. Fáze závisí na úhlu mezi Zemí a Sluncem a Zemí a Měsícem. Úplněk nad obzorem

Synodický měsíc Siderický měsíc Je to doba, během níž se Měsíc dostane opět do stejné fáze (nov – první čtvrť – úplněk - poslední čtvrť - nov). Tento měsíční cyklus fází má periodu 29 dní, 12 hodin a 44 minut. Siderický měsíc Je doba, během níž se Měsíc dostane do stejné pozice vzhledem k hvězdám – trvá 27 dní, 7 hodin, 43 minut. Zatímco se Měsíc pohybuje po oběžné dráze kolem Země, mění zároveň svoji polohu na hvězdné obloze, a sice o 13° za čtyřiadvacet hodin. V závislosti na své fázi je Měsíc viditelný na noční nebo denní obloze. V průměru se objevuje na obloze každý den o 50 minut později. Mezi novem a úplňkem je Měsíc vidět večer, zatímco mezi úplňkem a novem je viditelný ráno.

Jak vznikají měsíční fáze víme. A takto můžeme Měsíc pozorovat na obloze. Animace ukazuje změny fází a kolébání (librace) Měsíce. 

Kliknutím na obrázek spustíme dokument. Fáze Měsíce - shrnutí Kliknutím na obrázek spustíme dokument.

2. ZATMĚNÍ MĚSÍCE

Zatmění Měsíce nastává, jestliže se Měsíc dostane do stínu Země. Aby došlo k zatmění, musí Měsíc procházet stínem vrženým naší Zemí, který se skládá z úplného stínu (umbra) a polostínu (penumbra). Úplné zatmění Měsíce může nastat jedině při úplňku. Země vrhá kuželovitý stín, který dosahuje hluboko do vesmíru (1,4 mil. kilometrů). Měsíc obíhá mnohem blíže kolem Země, než kam dosahuje vrchol tohoto kuželu, ale přeci nemusí dojít k zatmění při každém úplňku. PROČ ?

Příčinou je oběžná dráha Měsíce, která svírá s ekliptikou úhel 5° a její poloha se v prostoru neustále mění. Při úplňku se Měsíc většinou nachází pod, nebo nad spojnicí mezi Sluncem a Zemí, tedy většinou mimo stín Země a k zatmění tedy nedochází. Sklon dráhy Měsíce vůči ekliptice způsobuje, že k zatmění může dojít jen dvakrát za rok.

- je velice těžko pozorovatelné, Měsíc prochází polostínem Země Druhy zatmění Měsíce Astronomové rozlišují tři druhy zatmění Měsíce: Úplné zatmění Částečné zatmění U Měsíce nemůže nastat. Aby došlo k prstencovému zatmění, musel by se Měsíc nacházet u špice kuželovitého stínu Země, a to vzhledem k vzdálenosti Měsíce od Země není možné. Polostínové zatmění Prstencové zatmění - je velice těžko pozorovatelné, Měsíc prochází polostínem Země

Začátek úplného zatmění Měsíce 9. listopadu 2003 Úplné zatmění Měsíce Úplné zatmění Měsíce je zajímavé a krásné právě díky vlastnostem naší atmosféry – v zemské atmosféře se lámou, rozptylují a odráží světelné paprsky a při zatmění zlomek tohoto světla dopadne na Měsíc a osvětluje ho. Sluneční světlo nejprve projde atmosférou Země, v níž se nejvíce rozptyluje světlo fialové a modré barvy (z tohoto důvodu se nám také jeví obloha jako modrá). Začátek úplného zatmění Měsíce 9. listopadu 2003 Zbývající světlo je červené nebo oranžové barvy a je tlumenější než čistě bílé sluneční světlo. Kdyby Země neměla atmosféru, Měsíc by byl během zatmění naprosto černý, namísto toho může mít ale řadu barev od tmavě hnědé a červené až po jasnou oranžovou a žlutou. Jeho barevné vzezření závisí na tom, jak znečistěná a oblačná je atmosféra Země.

ZATMĚNÍ MĚSÍCE Kliknutím na obrázek spustíme záznam zatmění Měsíce z Tokia v roce 2011.

ZATMĚNÍ SLUNCE Tímto ale výčet zajímavých úkazů nekončí. Na co se můžeme těšit příště? ZATMĚNÍ SLUNCE