Úvod do křesťanské filosofie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_02_CISELNE_SOUSTAVY.
Ú STAVNÍ SOUD Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.20 2.Číslo.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Vylučovací soustava – ledviny. Možnost využití: interaktivní tabule.
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 16 – Renesance – Niccolo Machiavelli NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
Č ESKÁ NÁRODNÍ BANKA Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.17.
Deformace tělesa Mgr. Kamil Kučera.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Znáš kraj, ve kterém žiješ? VY_32_Inovace_15KR-7
Základní pojmy z optiky
Název vzdělávacího materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
SYSTEMATICKÁ FILOSOFIE II.
Pythagorova věta VY_42_INOVACE_04_02.
Aurelius Augustinus Mgr. Vladimír Velešík.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Konflikty Mgr. Vladimír Velešík.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola Netvořice
MS WORD 2010 – STYLY Název školy
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Název školy: Základní škola Netvořice
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Patristika Mgr. Vladimír Velešík.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Název školy:. Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
Scholastika Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Myšlení Mgr. Vladimír Velešík.
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Víra, náboženství, církve, sekty (2) – Seznam
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Májovci CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Západní Evropa VY_32_Inovace_03KR-7
Magnetické vlastnosti látek
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_13
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vojtěch Kawan Název materiálu:
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Úvod do křesťanské filosofie Mgr. Vladimír Velešík

ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_7.SV.01 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Vytvořeno: listopad 2012 Ročník: Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Občanský a společenskovědní základ Tematický okruh Úvod do filosofie a religionistiky Materiál slouží k uvedení žáků do problematiky křesťanské středověké filosofie. Ukazuje rozdílné nahlížení na problematiku světa a člověka v antické a křesťanské tradici. Stručně jsou zde nastíněny některé hlavní heretické směry, které se formovaly vedle později jediného kodifikovaného filosofického pohledu na svět a člověka. Materiál se využije v úvodu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule, učebnice.

Antický a křesťanský pohled na svět racionalita iracionalita orientace na tento svět orientace na posmrtný život pýcha pokora pozemská láska „nebeská“ láska nový vztah k člověku tolerance

Středověká filosofie R. Descartés → náhrobní nápis v St. Germain-des-Prés: „…znovu zakladatel vědy“ … „a první, kdo hájil práva lidského rozumu“ G. F. W. Hegel: „Chci si obout sedmimílové boty, abych rychle přešel přes tisíc let mezi šestým a šestnáctým stoletím … a když dorazím k Descartovi … zvolat jako plavec po dlouhé plavbě na rozbouřeném moři: Země.“ „Nelze žádat od žádného člověka, aby se seznámil s filosofií středověku bezprostředně … je tak rozsáhlá a objemná, jako je přitom nedostatečná a špatně psaná.“

Biblické citáty „Miluj svého pána Boha celým svým srdcem a celou svou myslí … Miluj bližního svého jako sebe samého.“ (Mt 22, 35-40) „Udeří-li tě někdo na pravou tvář, nastav mu i druhou.“ (Mt 5, 38-39) „Kdo z vás je bez hříchu, ať hodí kamenem.“ „Každý, kdo se povyšuje, bude ponížen, a kdo se ponižuje bude povýšen.“ (Lk 14, 11)

Arius (260 – 336 n.l.) Bůh Syn a Bůh Otec nejsou téže podstaty; („Otec je větší než Syn, Syn je větší než Duch.“) Bůh Syn je pouze stvořenou bytostí („Byla doba, kdy nebyl.“ reakce na jeho učení: Nikájský (325) a Konstantinopolský (381) koncil → vyznání víry Bůh syn je stejné podstaty s Otcem = soupodstatný je v jedné podstatě a ve třech osobách; zároveň má plně božskou i plně lidskou povahu = bohočlověk

Gnóse (1.- 3. století n.l.) souhrnný název pro různé spekulace o původu světa, hříchu, o vykoupení, o dosažení původní dokonalosti ke spáse člověka nestačí pouhá víra → je potřeba poznání (gnósis) častý odkaz na mytologii rozlišujeme orientální, perskou, židovskou i křesťanskou gnósi představitel: Markión ze Sinópy člověk propadá hříchu, není to však jeho osobní vina, jeho duše se stala bojištěm dobrého a zlého principu → člověk to musí uzřít a poznat

Manicheismus Mání (215 – 273 n.l.) Peršan, byl ukřižován ve svém učení spojil prvky gnosticismu, zoroastrismu, křesťanství a buddhismu existují dvě říše: říše světla – božský otec Světla říše temna – Otec temnoty existence tří časů → na konci je spása člověka dvě skupiny lidí: dokonalí (vyvolení) nedokonalí (posluchači)

Zpětná vazba Pokuste se vyložit některé z výše zmíněných biblických citátů. Je možné je aplikovat i na současný svět? Ariánství mělo ve své době velmi silný ohlas u některých barbarských kmenů v Evropě. Můžete vyjmenovat některé z nich? Který z barbarských kmenů naopak zvolil tzv. katolický směr křesťanství?

Zdroje a použitá literatura Soubor:Arius.gif. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-11-22]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Arius.gif Soubor:Mani.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-11-22]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mani.jpg TRETERA, Ivo. <i>Nástin dějin evropského myšlení: od Thaléta k Rousseauovi</i>. 5. vyd. Praha: Paseka, 2006, 374 s. ISBN 80-718-5819-6. STÖRIG, Hans Joachim. <i>Malé dějiny filosofie :</i>. 7. přeprac. a rozšíř. vyd. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2000, 630 s. ISBN 80-719-2500-4. HEJDUK, Jiří. <i>Občanský a společenskovědní základ</i>. Vyd. 1. Kralice na Hané: Computer Media, 2010-2011, 2 sv. (104, 160 s.). ISBN 978-80-7402-087-2. BARTONÍČKOVÁ, Klára. <i>Občanský a společenskovědní základ - přehled středoškolského učiva</i>. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2009, 272 s. Maturity. ISBN 978-80-251-2631-8.