Statistika - opakovací test k procvičení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statistika.
Advertisements

Statistické funkce v tabulkovém kalkulátoru Excel MS
Třídění dat OA a VOŠ Příbram. Třídění  rozdělení jednotek souboru do takových skupin, aby co nejlépe vynikly charakteristické vlastnosti zkoumaných jevů.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
„EU peníze středním školám“
Statistika Střední hodnoty
Číslo-název šablony klíčové aktivity III/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastMatematika DUMVY_32_INOVACE_MF_141 TémaStatistika.
Charakteristiky polohy hodnoty znaku - čísla popisující polohu znaku na číselné ose -můžeme zvolit: -Aritmetický průměr -Modus, medián -Harmonický průměr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Základní statistické pojmy a postupy
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady30Číslo DUM15.
„EU peníze středním školám“
Charakteristiky polohy
Statistika 8. ročník Autorem materiálu je Mgr. Jana Čulíková
Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/ Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Byl uskutečněn.
Statistický soubor, jednotka, znak.
Charakteristické rysy a typy jednorozměrného rozdělení četností.
ZÁKLADNÍ POJMY STATISTIKY
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Charakteristiky variability
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název materiálu: Základy statistiky
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Statistika 2 Aritmetický průměr, Modus, Medián
Statistika 2. přednáška Ing. Marcela Čapková.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C1 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníSrpen.
STATISTIKA Zdeňka Hudcová.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_21-15 Statistika 1 Základní pojmy.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základy zpracování geologických dat
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základy statistiky Autor: Jana Buršová.
VY_32_INOVACE_21-16 STATISTIKA 2 Další prvky charakteristiky souboru.
Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika
Statistika – základní pojmy, diagramy
Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika
Statistika Statistika je matematická disciplína, která zpracovává výsledky hromadného pozorování (o objemu výroby, dovozu či vývozu zboží, výdajích a příjmech.
Spojnicový diagram Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika Datum.
Základy statistiky Základní pojmy. Základy statistiky Statistiku můžeme chápat jako činnost - získávání stat. údajů, jejich zpracování a vyhodnocení jako.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Charakteristiky úrovně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Statistika Statistický soubor, jednotka, znak.. Statistický soubor a znak Pro statistiku je charakteristické zkoumání jevů na dostatečně rozsáhlém souboru.
Výpočet aritmetického průměru Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Práce s kruhovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Mechanické kmitání - test z teorie Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina.
Výpočty ve statistice – test k procvičení
Zlomky Porovnávání zlomků..
Rozdělení četností 13. prosince 2013 VY_42_INOVACE_190224
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Diagramy - opakování Tematická oblast
Číslo a název projektu: CZ /1. 5
Úroky - samostatná práce
Užití aritmetického průměru ve slovních úlohách
Objem tělesa Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Absolutní a relativní četnost
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Autor: Honnerová Helena
Statistika.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Složitější příklady na zákon lomu
Základy statistiky.
Základy popisné statistiky
Charakteristiky polohy
Transkript prezentace:

Statistika - opakovací test k procvičení Tematická oblast MATEMATIKA - Finanční matematika a statistika Datum vytvoření 29. 11. 2012 Ročník 4. ročník osmiletého studia gymnázia Stručný obsah Shrnutí základních pojmů ze statistiky Způsob využití Forma krátkého testu s nabídkou odpovědí a následná kontrola správného řešení. Slouží k procvičení učiva. Autor Mgr. Petr Zezulka Kód VY_32_INOVACE_24_MZEZ16 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Vyberte vždy jednu správnou odpověď: 1. Najděte nepravdivé tvrzení: a) Statistika zkoumá jevy vždy na dostatečně velkém vzorku a všímá si těch vlastností jevů, které se projevují v celém statistickém souboru. b) Prvky statistického souboru nazýváme znaky. c) Znakům, jejichž hodnoty se liší číselnou velikostí, říkáme kvantitativní. d) Znakům, jejichž hodnoty jsou uvedeny bez číselného údaje, říkáme kvalitativní.

2. Jak můžeme charakterizovat hodnoty znaku? a) Hodnoty znaku se pravidelně opakují. b) Hodnoty znaku jsou navzájem neslučitelné a jedna z nich musí vždy nastat. c) Počet všech hodnot znaku je roven počtu jednotek ve statistickém souboru. d) Hodnoty znaku lze vyjádřit v procentech. 3. Vyberte správné tvrzení o četnostech hodnot: a) Součet četností všech hodnot znaku je vždy menší než počet jednotek ve statistickém souboru. b) Součet četností všech hodnot znaku je vždy větší než c) Četnost hodnoty je rovna počtu jednotek souboru, kterým tato hodnota přísluší. d) Jednotkou četnosti znaku jsou procenta.

4. Vyberte nepravdivé tvrzení o relativních četnostech: a) Jsou dány podílem četnosti hodnoty a počtu statistických jednotek v celém souboru. b) Součet relativních četností hodnot znaků se rovná jedné. c) Relativní četnosti hodnot znaku lze vyjádřit v procentech. d) Relativní četnosti hodnot lze určit jen u kvantitativních znaků. 5. Co je modus znaku? a) Prostřední hodnota znaku, jsou-li hodnoty uspořádány vzestupně b) Prostřední hodnota znaku, jsou-li hodnoty uspořádány sestupně c) Hodnota znaku s nejmenší četností d) Hodnota znaku s největší četností

6. Co je medián znaku? a) Charakteristika souboru, která se vždy liší od modusu tohoto znaku b) Charakteristika souboru, která se vždy liší od průměrné hodnoty znaku c) Prostřední hodnota znaku, jsou-li hodnoty uspořádány podle velikosti a jejich počet je lichý d) Charakteristika, která vyjadřuje kolísaní hodnot znaku 7. Vyberte správné tvrzení o modusu a mediánu znaku: a) Modus znaku je vždy menší než medián znaku b) Modus znaku je vždy větší než medián znaku c) Modus znaku je vždy roven průměrné hodnotě znaku d) U symetrických rozdělení hodnot znaku modus, medián a průměrná hodnota znaku splývají.

8. Vyberte pravdivé tvrzení o kruhovém diagramu: a) Pokud je relativní četnost dané hodnoty rovna 0,3; odpovídá této hodnotě v kruhovém diagramu výseč se středovým úhlem o velikosti 110 0 . b) Pokud je relativní četnost dané hodnoty rovna 60 %, se středovým úhlem o velikosti 216 0 . c) Různým hodnotám znaku odpovídají v kruhovém diagramu kruhové výseče, jejichž obsahy jsou nepřímo úměrné četnostem. d) Různým hodnotám znaku odpovídají v kruhovém diagramu kruhové úseče, jejichž obsahy jsou přímo

9. Určete modus a medián znaku, jehož všechny hodnoty na jednotlivých jednotkách souboru jsou: 8, 7, 11, 8, 10, 12, 11, 9, 13, 9, 11 a) Modus je 11 a medián je 10 b) Modus je 13 a medián je 9 c) Modus je 10 a medián je 11 d) Modus je 11 a medián nelze u tohoto rozdělení určit. 10. Určete medián znaku, jehož všechny hodnoty na jednotlivých jednotkách souboru jsou: 6, 9, 8, 11, 8, 9, 7, 9 a) 9 b) 8,5 c) 9 d) 11

SPRÁVNÉ ODPOVĚDI: 1 B 6 C 7 D 2 B 8 B 3 C 9 A 4 D 10 B 5 D