Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu na základní škole. NÁZEV TEMATICKÉHO CELKU.
Advertisements

VY_32_INOVACE_Fi_III_14 Název Státy světa podle původu a počtu obyvatel Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A03Z6-8_Rusko - lidé a hospodářství.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_20_Rakousko Téma:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Blízký východ Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II. STUPNI ZV-LMP Téma: VÝCHODNÍ A ZÁPADNÍ AFRIKA Vzdělávací.
VODSTVO ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_29_SEVERNÍ AFRIKA TEMA: ZEMĚPIS.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Předmět: Zeměpis Autor: Petra Morchová Tento výukový.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena KANADA Skalnaté hory Niagarské vodopády.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_03B_USA Téma: Zeměpis Ameriky a Asie.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Afrika – SAHARA, SAHEL.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Afrika – Přírodní krajiny Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Afrika - povrch Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
EU OPVK – III/2 – A2 – 8/35 – Rak Petr Předmět Zeměpis 7.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/
18. AFRIKA POLOHA, ROZLOHA, ČLENITOST VY_32_INOVACE_12_Z5 ZŠ a MŠ HEJNICE 2011 Martina Holoušová.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Afrika Sahara pyramidy v Egyptě.
AFRIKA. Afrika je třetí největší kontinent po Asii a Americe s celkovou rozlohou km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS 8 Název : PŘÍRODNÍ PODMÍNKY EVROPY - ČLENITOST POBŘEŽÍ.
EU peníze středním školám
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Středočeský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
VY_32_INOVACE_4/09_ČLOVĚK A PŘÍRODA
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Východní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_13_ZEMĚPIS
Polární oblasti Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Jiří Macháň Kristýna Polehňová Martin Müller
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_ZEMĚPIS
Základní škola a mateřská škola J. A
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Název školy: Základní škola T. G
NÁZEV: VY_32_INOVACE_23_07_Z7_Skála TÉMA: Tichý oceán
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Vzdělávací materiál: Amerika Operační systém: Windows XP Professional
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_46B_Asie vodstvo
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Téma hodiny: Afrika – opakování formou kvízu
Státy severní Afriky Mgr.Iva Roubalíková
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Název školy: Základní škola T. G
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: Speciální základní škola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_17_IV_Z9_Světová_nej…
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_11_Z7_Skála TÉMA: Atlantský oceán
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Martin Klepl Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3235 Název: VY_52_INOVACE_1B_18_Afrika Téma: Zeměpis pro 2. stupeň ZŠ

Anotace Téma: Poznáváme světadíly – Afrika – čtení textu, rozbor, odpovědi na otázky, hrátky s textem

Afrika Afrika má rozlohu 30,5 mil.km/2 a po Asii a celém americkém kontinentě je třetím největším světadílem.Její pobřeží je velmi málo členité.Jihovýchodně od Afriky leží ostrov Madagaskar,na východě od vybíhá Somálský poloostrov.Největší africký záliv se nazývá Guinejský.Největším pohořím Afriky je masiv Kilimandžara.Nachází se ve východní Africe,tři stupně pod rovníkem.Jeho nejvyšší vrchol Uhurru měří 5895 m.Kilimandžáro je sopečného původu. Afrika je nejteplejší světadíl.Její převážná část leží v horkém tropickém pásu.Nejdelší Africkou řekou je Nil.Nil má dva prameny-Bílý Nil a Modrý Nil.Ústí do Středozemního moře rozsáhlou deltou.Jejich plocha je velká asi jako naše Morava.Řeka Zair (Kongo) je druhá nejvodnatější řeka světa po Amazonce.Řeka Zambezi je známá svými vodopády,nesou jméno Viktoriiny vodopády.Jezero Ukewere (Viktoriino jezero) je rozlohou největší africké jezero a třetí největší jezero světa.Jezero Tanganika vyplňuje dno příkopové propadliny.Je hluboké 1470 m a po jezeru Bajkal je druhým nejhlubším jezerem světa.Jezero Čad je naopak velmi mělké,pouze 4 – 7 m.Je to bezodtoké jezero.

Přírodní krajiny Afriky můžeme rozdělit do 4 oblastí – tropické lesy,savany,pouště a polopouště,subtropické rostlinstvo. Významným přírodním zdrojem Afriky je dřevo a vodní energie.Vedle nich se zde těží i nerostné suroviny(železo,mangan,zlato,železná ruda,fosfáty…..) Afrika je dnes rozdělena do 52 samostatných států,51 z nich patří převážně do skupiny nejchudších států světa.V Africe žije asi 660 milionů obyvatel a každým rokem 20 milionu lidí přibývá.Počet obyvatel roste velmi rychle.Národnostní a rasové složení je velmi pestré.Většina obyvatel Afriky tvoří černí Afričané –černoši( žijí převážně jižně od Sahary).Severní oblast Afriky obývají Arabové a Berbeři.V severní a jižní Africe žije také mnoho obyvatel bíle rasy(převážně potomci Evropanu i noví přistěhovalci).Žije zde i početná skupina asijských přistěhovalců- zejména pak Indů. Mezi hlavní jazyky ,kterými se v Africe mluví,patří svahilština,arabština a angličtina. V Africe se nachází největší a nejteplejší poušť-Sahara

Odpovězte na otázky 1. Jak se jmenuje nejdelší řeka v Africe? ------------------------------------- 2. Vzpomeňte si, kolik zde žije obyvatel: 3. Jak se jmenuje nejvyšší hora? 4. Jaké typy přírody se zde nachází?

Hrajeme si 1.Hledejte jazyky,kterými se v Africe mluví: NINSSSVAHILŠTINAIRJGHGNVARABŠTINAMTÍHTNVANGLIČTINATK 2. Najděte státy, které v Africe leží: UEDHFUSÚDÁNNGHGČJSOMÁLSKOBTGRJNGETIOPIEFFIUIKEŇANIVI 3. A ještě zvířátka: NDUSLONNVBŽIRAFAMNGILEVNCUNEHROCHNENHIENABGDFFNUNGNG

Obrázek1:https://www. google. cz/search 3 obrázky s KLIPARTU Text: PLANETA ZEMĚ,zeměpis pro 6. a 7.ročník základní školy