Hodnocení krajiny z hlediska geověd

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nauka o Zemi Ing. Jan Jelínek, Ph.D. telefon:
Advertisements

Endogenní (vnitřní) pochody
ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
TĚŽBA NEROSTNÝCH SUROVIN
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Obor: Geodézie a katastr nemovitostí
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Krajina, krajinné složky
Krajina a životní prostředí
VLIV VNITŘNÍCH A VNĚJŠÍCH SIL. ► Na vývoji zemského povrchu vytrvale spolupracují přírodní síly.  Příklady jejich projevů….??? ► sopečný výbuch, zemětřesení,
STAVBA ZEMĚ.
REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE ČESKÉ REPUBLIKY I
STRATIGRAFIE = odvětví geologie, studuje vrstevní sledy. Zabývá se:
Práce geologa v terénu.
Úvodní informace struktura předmětu: 14 přednášek à 2 hodiny + 14 cvičení, exkurze zakončení předmětu: zápočet, zkouška, 6 kr. bodů podmínky k zápočtu:
Internet ve státní správě a samosprávě 2004 ÚTP a JPdÚPO Územně technické podklady a Jednotný postup digitálního zpracování územních plánů obcí pro GIS.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda. Krajina = různě velká, ale určitá část pevniny složena z přírodních a kulturních krajinných složek, vytvořených lidmi.
Vývoj krasu a jeskyní na základě studia jeskynních výplní, Slovinsko Paleomagnetický výzkum sedimentů v krasových oblastech Slovinska: využití při paleotektonických.
Integrované terénní vyučování Geografie
zaměřují se také ochranou neživé přírody
Složky krajiny a životní prostředí
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
GEOLOGICKÉ VĚDY z řeckého geos (Země) a logos (věda) vědy o Zemi
Práce geologa v terénu.
GEOLOGIE, GEOLOGICKÉ VĚDY
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Vedoucí projektu: Doc. Ing. Petr Rapant CSc. G 562 Petr Svoboda
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Zatopená území Jan Langhans.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s s jednotlivými geologickými.
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
GEOLOGIE – VĚDA O ZEMI.
CVIČENÍ Z HODNOCENÍ KRAJINY CHÁPÁNÍ KRAJINNÉHO RÁZU V POJETÍ BRITSKÉ KRAJINÁŘSKÉ ŠKOLY Mgr. Ondřej Herzán.
Mapové podklady Vyhláška č. 500/2006 Sb. Mapovými podklady pro zpracování územně analytických podkladů a územně plánovací dokumentace (dále jen "mapové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
PŮDY.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
ZÁKLADY HYDROGEOLOGIE
Fyzická geografie Zdeněk Máčka
její znečištění a důsledky
Nauka o krajině. Nauka o krajině se stala fundamentem na jehož základě se formovala geoekologie jako komplexní fyzická geografie, která se orientuje na.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Lekce 1 Úvod - základní pojmy a koncepce v geomorfologii
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Jaro 2012 Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ 2.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
Geofyzikální ústav AV ČR, v.v.i.. Obecné informace  Vznikl jako pracoviště ČSAV r  Je přímým pokračovatelem Státního ústavu geofyzikálního, založeného.
Přírodní činitelé.
1 Výdejní aplikace pro územně analytické podklady České geologické služby Vít Štrupl.
Myšlení ve fyzické geografii A.Hynek, Geografický ústav PřF MU, březen 2004.
Pedosféra.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Průzkumy území a staveb
Geologické vědy zkoumají neživou přírodu = základní podmínky pro život organismů, zdroj nerostných surovin Mineralogie – nauka o nerostech.
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK /3
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK 2016
Ekonomika životního prostředí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK 2016
Mgr. Josef Havíř, Dr., RNDr. Libor Vejmělek, PhD.
Geografická kartografie
Geografie Krajinná sféra
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Vulkanické a tektonické tvary
Znečištěné místa na Slovácku
Transkript prezentace:

Hodnocení krajiny z hlediska geověd V. Kachlík, Ústav geologie a paleontologie PřF UK Praha, Albertov 6, Praha 2

Tvářnost krajiny – co ji ovlivňuje ? Tvářnost krajiny je výsledkem činnosti: Endogenních geologických faktorů (působících relativně dlouhodobě z hlediska našeho času, ale i krátkodobé procesy) – pohyby litosférických desek a jimi vyvolávaná napětí mění tvářnost povrchu Země, změny morfologie, paleogeografie, výbuchy sopek, zemětřesení), Exogenní činitelé (geol. , zvětrávání, činnost tekoucí vody, ledu, větru, vlnění v mořských pánvích a velkých jezerech, svahové pohyby, atd., impakty geologických těles) Činnost člověka a organismů (v geologické minulosti i současnosti), člověk se stává jedním z nejvýznamnějších geologických činitelů, organismy jsou součástí globálních procesů – zvyšování a snižování obsahu skleníkových plynů, kyslíku, koloběhy biogenních prvků, uhlík) Výsledkem jejich krátkodobé i dlouhodobé činnosti jsou určité typy reliéfu (vznikají působením převážně geol. činitelů, v případě, že zahrneme působení živých organismů a člověka – pak můžeme mluvit o charakteru, tvářnosti krajiny)

Discipliny, které studují tvářnost krajiny – její funkce atd. Fyzická geografie, Geomorfologie Geologie (zejména kvartérní, ale i jiné discipliny, Krajinná ekologie Land use (využití krajiny, územní plánování), GIS ve službách různých disciplin

Cíle přednášky: charakterizovat geologické procesy, které vytvářejí základní rysy zemského reliéfu, v různých velikostních škálách - od globálních procesů po procesy lokální, nejen vývoj reliéfu, ale celé zemské kůry Charakterizovat výsledné typy reliéfu, které vznikají v určitých geologických kontextech, Stručně charakterizovat geologický vývoj ČR a změny krajiny v čase a prostoru, včetně rozšíření základních horninových komplexů, podmíněnost reliéfu geologickou stavbou, tektonikou, exogenními faktory podmíněnými procesy, Regionální přehled základních geologických jednotek ČR s ohledem na využití surovinové základny, vodních zdrojů, exodynamických a endodynamických rizik, antropogenního znečištění, radioaktivity hornin, ochrany horninového prostředí a půd, potenciálního nebezpečí šíření kontaminantů aj.

Literatura: Všeobecná geologie: Kachlík, Chlupáč (1996) – Základy geologie, Historická geologie – Univerzita Karlova. Starší učebnice – Prof. Kettner – Všeobecná geologie, Kumpera a kol. - Angl. Učebnice: např. Skinner, Porter – The dynamic Earth, Fowler: The Solid Earth, Kearey, Vine: Global Tectonics, atd.

Doma: Portál České geologické služby Internerové zdroje: Doma: Portál České geologické služby http://www.geology.cz/extranet (geol. Mapy, významné geologické lokality)

Geologie ČR (regionální problematika) Chlupáč I. a kol. Geologická minulost ČR, Cháb et al. 2008: Stručná geologie základu Českého masivu a jeho karbonského a permského pokryvu Mísař et al. 1983 Geologie ČM, velká kompendia: Svoboda et al. Regionální geologie ČSSR Kachlík, V., 2003. Geologický vývoj území České republiky. Doplněk k publikaci "Příprava hlubinného úložiště radioaktivního odpadu a vyhořelého jaderného paliva", SURAO Správa úložišť radioaktivních odpadů, Praha. Suk M. Geological history of the territory of the Czech Soc. Rep. Chlupáč et al. Paleozoikum Barrandienu Chlupáč I. (1999): Vycházky za geologickou minulostí Prahy a okolí. , Kříž J. : Geologické památky Prahy Kovanda J. Neživá příroda Prahy a jejího okolí Kukal, Z., Němec, J., Pošmourný, K. (2005): Geologická paměť krajiny. – Česká geologická služba.

Gelogické mapy a jejich využití v základním geologickém výzkumu

Co rozumíme pojmem geologická mapa ? plošný obraz zemského povrchu, jehož průmět je zmenšen a přenesen na vhodný topografický podklad

Co lze vyčíst z geologické mapy? Rozmístění různých typů hornin na zemském povrchu tj. geologickou stavbu určitého zájmového území Vzájemné vztahy geologických těles nejen v ploše, ale i v prostoru (na základě superpozice těles, protínání těles, paleontologických nálezů, radiometrického datování aj. Typy hornin, uložení geologických těles (vyjádřeno v mapě tektonickými znaménky) Časoprostorové vztahy geologických procesů tj. lze z ní vyčíst základní rysy geologického vývoje území (máme-li další údaje, strukturní, petrologické, sedimentologické aj.

Typy geologických map Zakryté – obsahují všechny typy hornin včetně nejmladších kvartérních sedimentů Odkryté – na určitou výškovou úroveň – většinou se dělají v našich podmínkách např. bez kvartéru, terciérního a kvartérního pokryvu, na úrovni krystalinického podloží (zde je nutno již ke konstrukci mapy využít sítě hlubokých vrtů a geofyzikálních metod (seismických, gravimetrických, magnetometrických aj.).

Odkryté Zakryté

Jak sestavujeme geologické mapy? V závislosti na jejich účelu se vychází nejčastěji: Leteckých a družicových snímků (tektonika, zlomy), Pěšího geologického mapování, spojeného s petrologickým výzkumem, strukturním výzkumem, odběrem vzorků pro studium geochemie hornin, datování hornin paleontologickými nebo geochronologickými metodami.

Zkoumání geol. stavby metodami DPZ (družicový snímek)

Geologické mapování Orientace pěších tůr – kolmo na předpokládané struktury Hustota Tektonické měření geologickým kompasem, Odběr vzorků a jejich studium různými metodami Využívají se přírodní okryvy, umělé odkryvy, sondy, vrty, šachtice, rýhy, důlní díla

Topografické podklady používané v ČR Mapy tzv. generálního štábu (Gaus-Krügerovo zobrazení (S42) – různá měřítka od map 1: 1000 000 až po mapy 1: 5 000, Mapy pro vnitřní potřebu státních organizací zobrazené v Křovákově kuželovém zobrazení (stejná měřítka)

Klad listů topografických map 1:50 000 na území Československa (S42)

Mapa 1: 10 000, krovákovo Kuželojevné zobrazení (JTSK

Listoklad map v Křovákově zobrazení Např. mapa měř. 1: 10 000 Odvozeny od mapy 1: 200 000 11, 1: 100 000 – 11-4, 1: 50 000 – 11-41 1: 25 000 – 11-411, 1: 10 000 – 11 41-01

Kde získat topografické podklady? Český úřad zeměřičský a katastrální http://www.cuzk.cz/Urady/Zememericky-urad/Zememericky-urad.aspx Prodejny map v každém bývalém krajském městě, všechny mapy se dají koupit na místě v Praze, v krajích jen příslušná území

Měřítka geologických map používaných u nás Dle měřítek: přehledné (velká měřítka – u nás např. 1: 1000 000, 1: 500 000, 1: 200 000), Podrobné: 1: 50 000 (pokryto celé území) Základní geologické mapy 1:25 000 (pokryta jen část území) 1: 10 000, 1: 5 000 (většinou jen malá území, která byla předmětem průzkumu surovin

Přehledná geologická mapa našeho území v měřítku 1: 500 000(digitální)

Typy geologických map Základní geologické mapy Účelové geologické mapy: Např. hydrogeologické, geofyzikální: (geomagnetické, gravimetrické, radiometrické), Důlní mapy, kvartérní mapy Strukturní mapy, Pedologické mapy Mapy geofaktorů životního prostředí Mapy inženýrsko-geologické Ložiskové mapy, metalogenetické Mapy bonity půd, půdní reaktivity, faciální mapy aj.

Gravimetrická mapa ČR

Radiometrická mapa

Kde koupit gelogické mapy http://www.cgu.cz/ Základní mapy ČR (digitální): http://obchod.geology.cz/ Geol. mapy 1:25 000 s vysvětlivkami http://obchod.geology.cz/katalog/160/geologicke-mapy/?TM=1-7-160

Zákl. geol. Mapa ČR 1: 25 000

„Mapa 1: 200 000 – tzv. generálka“

Přehledná mapa ČR v měřítku 1: 500 000

Kde je možno získat nepublikované mapy ? Geologická služba – Geofond (Kostelní ulice) Adresa www: http://www.geofond.cz/ Mimo to spravují: vrtnou databázi, nepublikované zprávy, posudky, evidenci průzkumných území vyhrazených nerostů, Fond zásob nerostných surovin, evidenci poddolovaných území, sesuvů aj.