Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pardubický kraj.
Advertisements

VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm Boženy Němcové Rožnov pod Radhoštěm Předmět: Vlastivěda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_16_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: ČESKO - SEVEROVÝCHOD Základní škola Libina, příspěvková.
STŘEDOČESKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_08_Středočeský kraj Téma: Vlastivěda.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Česká republika – Ústecký kraj VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS_Česká republika Ústecký kraj Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov, Školní 1, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR. EVA PÍSKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_12_29_ KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Pardubický kraj Jméno autora: Mgr.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ZEMĚPIS Téma: Zlínský kraj Ročník: 9. Číslo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_5_Procvičování pravopisu vlastních jmen.
Česká republika Olomoucký kraj.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Královéhradecký kraj Rozloha:4759 km2 Počet obyvatel:
Pardubický kraj Kraj perníku.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
zpracovaný v rámci projektu
ČR-test pro 4. třídu první čtvrtletí
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Česká republika – Pardubický kraj
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ Kraj spisovatelů: Alois Jirásek (Hronov)
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Středočeský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Člověk a jeho svět VY_12_INOVACE_274 Název projektu:
Pardubický kraj.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-33 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
OLOMOUCKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 12 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
KRAJ VYSOČINA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Středočeský kraj Pravidla soutěže = poznávací soutěž = START!
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Česká republika Pardubický kraj.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_11_VLASTIVĚDA
TÉMA: Karlovarský kraj
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_LIBERCKY_KRAJ.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Pardubický kraj
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Sever Moravy Vyhledávejte ve své příruční mapě.
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_52_INOVACE_21_02_Pardubický kraj
Královéhradecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Název školy: ZŠ Pardubice - Spořilov
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Z - 8. ročník
Transkript prezentace:

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3459 Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa 7.1. Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Člověk a jeho svět Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_261 Ročník: 5. Sada: Vlastivěda Druh: prezentace Autor: Mgr. Gregorová Vladana Název: Pardubický kraj Anotace: Seznámení žáků s Pardubickým krajem jako celku ( povrch, vodstvo, zemědělství,..) + doplňující zajímavosti o přírodních a historických památkách. Doporučená práce s mapou, rozvíjená čtenářská gramotnost. Datum vytvoření: 25.1.2013 Datum ověření:

PARDUBICKÝ KRAJ

PARDUBICE - krajským městem Pardubického kraje Pojmy na mapě – vyhledej: města: Svitavy, Ústí nad Orlicí, Česká Třebová, Litomyšl, Chrudim, povrch: Orlické hory,Hrubý Jeseník, Českomoravská vrchovina, Žďárské vrchy, Železné hory, Polabská nížina, Kralický Sněžník, vodstvo: nádrž Seč, Svitava, Chrudimka, Morava PARDUBICE - krajským městem Pardubického kraje - proslulé jako město perníku - každoročně se zde koná koňský dostihový závod Velká pardubická - dominantou města je renesanční zámek

Nejvyšším bodem je Králický Sněžník – 1423 m.n.m. POVRCH Orlické hory, Hrubý Jeseník, Českomoravská vrchovina, Žďárské vrchy, Železné hory, Polabská nížina. Nejvyšším bodem je Králický Sněžník – 1423 m.n.m. Symbolem Kralického Sněžníku je socha slona.

VODSTVO Labe, řeka Morava – pramení na svazích Kralického Sněžníku, Svitava, Chrudimka, nádrž Seč postavena na řece Chrudimce – rekreační účely a energetická funkce

ZEMĚDĚLSTVÍ - příznivé podmínky - Polabí - řepka olejka brambory - - obiloviny, řepa

PRŮMYSL Pardubice - perník Opatovice, Chvaletice - tepelné elektrárny

Česká Třebová Vysoké Mýto Hlinsko – železniční křižovatka – výroba autobusů Hlinsko – ETA domácí spotřebiče

muzeum lidových staveb a řemesel PAMÁTKY A ZAJÍMAVOSTI Skanzen Vysočina muzeum lidových staveb a řemesel v přírodě

Litomyšl muzeum, rodný dům Bedřicha Smetany renesanční zámek

Pověst o hašteřivé hraběnce Na zámku v Litomyšli žila před mnoha a mnoha lety zlá a hašteřivá hraběnka. Lidé ve městě ji neměli příliš rádi kvůli její nehezké povaze a také jejímu chování. Zámecká paní se častokrát procházela po zahradě tak, aby ji každý viděl. Nejraději tudy chodila v nových šatech a vystavovala se všem na obdiv jako pávice. Hraběnce však zakrátko nejen nestačily šaty šité z drahých látek, ale ani šaty vyšívané zlatou nití. Jednoho dne dostala prapodivný nápad. Hned si proto nechala zavolat všechny pekaře z celého okolí. Mladí i staří mistři pekařského umění museli všeho nechat a hned druhý den spěchat na zámek. Žádný z nich neměl sebemenší tušení, co jim paní může chtít. Někteří se dokonce obávali, aby jim hraběnka nezpůsobila nějaké příkoří. Zámecká paní vplula do zaplněného sálu a pravila: „Moji pekaři, nechala jsem si vás zavolat proto, že mám pro vás zvláštní úkol. Ten z vás, kdo mi do tří dnů přinese šaty ušité ze samého pečiva, toho bohatě odměním.“ Po těchto slovech zase odešla a v sále zavládl podivný ruch.

Třetího dne hraběnka netrpělivě očekávala příchod alespoň jednoho pekaře. A opravdu, jeden jediný přišel na zámek a nesl šaty ze samých housek a koláčů. Hraběnce se tuze zalíbily. „Takové nikdo jiný nemá,“ radovala se v duchu a pekaři za jeho dílo skutečně dobře zaplatila. Šaty ale nepřinesly své paní moc radosti a štěstí. Hned na první procházce potkala stařičkou žebračku, která ji požádala o trochu jídla. Paní se však na ni ani nepodívala a pyšně kráčela dál. A její pýcha se jí stala osudnou. Stařena hraběnku navždy proklela. V té chvíli se země rozestoupila a hraběnka zmizela v jejím nitru. To vše se odehrálo na zámeckém nádvoří. Od těch dob se na zámku zjevuje přízrak této zlé a pyšné ženy, pocházející ze vznešeného rodu. Hraběnčin duch vždy obejde nádvoří a zmizí v místě, kde se tenkrát, toho osudného dne, hraběnka propadla do země.

hrad na hoře sopečného původu Kunětická hora hrad na hoře sopečného původu

Opakování učiva: Úkol : spoj k sobě správné dvojice Litomyšl a, město perníku Pardubice b, tepelná elektrárna Kunětická hora c, muzeum B.Smetany Chvaletice d, železniční křižovatka Česká Třebová e, hrad

Opakování učiva: ŘEŠENÍ c a e b d

Použité odkazy: obrázky: http://www.e-kramek.cz/cti-zbozi.php?id=Chaloupka_nova http://www.ivelo.cz/cyklo-trasy/podel-ceskych-rek-chrudimka/ http://www.turistik.cz/cz/kraje/pardubicky-kraj/okres-chrudim/sec-okres-chrudim/ prehrada-sec/ http://www.aros.cz/cs/krmiva/repka-olejka/ http://www.fiftyfifty.cz/Vite-jak-zdrave-jsou-brambory-5023081.php http://www.e-kramek.cz/cti-zbozi.php?id=Pardubicky_pernik&ozn= http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektr%C3%A1rna_Opatovice_nad_Labem#mediaviewer/ File:Opatovice_power_plant_from_air_K2_-2.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%A1lick%C3%BD_Sn%C4%9B%C5%BEn%C3%ADk_%28hora%29#mediaviewer/File:Statue_of_elephant_on_the_top_of_mountain_Kralicky_Sneznik.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Skanzen_lidov%C3%BDch_staveb_Vyso%C4%8Dina#mediaviewer/File:Vesel%C3%BDKopec2008g.jpg http://reprezentace.florbal.cz/2012/04/ceska-trebova-hosti-juniorske-vybery-finska-a-cr/ http://www.busportal.cz/modules.php?name=article&sid=10344 http://www.nazeleno.cz/stavba/drevostavby/moderni-drevostavby-nejsou-novinkou-slavi http://www.hotel-pension.cz/tipy/Pardubicky_kraj/Litomysl/turistika/muzea/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Litomy%C5%A1l#mediaviewer/File:Litomysl_zamek_od_JZ_DSCN0628.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Kun%C4%9Btick%C3%A1_hora_%28hrad%29#mediaviewer/File:Kun%C4%9Btick%C3%A1_Hora_from_air_M1_-2.jpg