Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Člověk a jeho svět Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_262 Ročník: 5. Sada: Vlastivěda Druh: prezentace Autor: Mgr. Gregorová Vladana Název: Plzeňský kraj Anotace: Seznámení žáků s Plzeňským krajem jako celku ( povrch, vodstvo, zemědělství,..) + doplňující zajímavosti o přírodních a historických památkách. Doporučená práce s mapou, rozvíjená čtenářská gramotnost. Datum vytvoření: Datum ověření:

2 PLZEŇSKÝ KRAJ

3 v roce 2010 byla Plzeň prohlášena Evropským hlavním městem kultury
Pojmy na mapě: města: Klatovy, Domažlice, Tachov, Rokycany, povrch: Šumava – Plechý, Český les, Plzeňská pahorkatina, vodstvo: Berounka, Černé jezero, PLZEň leží na soutoku řek Mže, Radbuza, Úhlava a Úslava, z nichž vzniká řeka Berounka v jádru města se nachází obdélníkové náměstí, které v době založení bylo jedno z největších v Evropě v roce 2010 byla Plzeň prohlášena Evropským hlavním městem kultury

4 POVRCH Šumava -Plechý Český les, Plzeňská pahorkatina

5 – vzniklo ledovcovou činností
Vodstvo Černé jezero – vzniklo ledovcovou činností Berounka - soutok Mže, Úslavy, Úhlavy, Radbúzy

6 pěstování brambor, obilovin PLZEŇ– ložiska kaolinu
ZEMĚDĚLSTVÍ pěstování brambor, obilovin chov skotu Klatovy - karafiáty průmysl PLZEŇ– ložiska kaolinu – keramický průmysl

7 parní lokomotivy, zbraně, pivo Prazdroj potravinářský průmysl
PLZEŇ Škodovy závody parní lokomotivy, zbraně, dnes lodní šrouby PLZEŇ pivo Prazdroj potravinářský průmysl

8 a dopravní křižovatka na trase
PLZEŇ důležitá železniční a dopravní křižovatka na trase z Prahy do Německa

9 PAMÁTKY A ZAJÍMAVOSTI Zřícenina Hradu rábí

10 největší hradní zřícenina u nás
podle pověsti zde Jan Žižka přišel o své pravé oko: Při útoku na hradní bránu se šíp, vystřelený obránci hradu, zaryl do kmene staré hrušky vedle brány a vyrazil z něj třísku, jež se zapíchla Žižkovi do zdravého oka.

11 vzniklo ledovcovou činností
Černé jezero nejhlubší a největší jezero u nás vzniklo ledovcovou činností

12 O Černém jezeře se tvrdí, že je bezedné
O Černém jezeře se tvrdí, že je bezedné. Hodíš–li tam kámen, dopadne prý na věčnost. Když se právě o tomhle chtěli přesvědčit tři mládenci, vyrobili si vor, naložili na něj těžký balvan přivázaný na dlouhém laně. Poté pádlovali doprostřed té velké vody. Tam balvan pomalu spouštěli do hlubiny. Ovšem kámen dna nedosáhl. Zato se náhle hladina jezera vzedmula, jako by se začala vařit, a ozval se ohlušující bublavý hlas: „Kde je dno mé, jen já sám vím, vás tu ale hned utopím!“ Mládenci strachy bez sebe se po těch slovech dali ze všech sil do pádlování a taktak, že se v tak rozbouřené vodě dostali ke břehu živi. Nikomu z obavy neprozradili, co se jim na voru stalo. A nikdy se už k černému jezeru nepřiblížili.

13 je naším nejrozsáhlejším najdeme tři ledovcová jezera
NP ŠUMAVA je naším nejrozsáhlejším národním parkem najdeme tři ledovcová jezera rašeliniště, horské smrčiny

14 Úkol: podle krátké ukázky, přiřaď ke správnému obrázku text
Opakování učiva: Úkol: podle krátké ukázky, přiřaď ke správnému obrázku text 1….Podle pověsti zde Jan Žižka přišel o své pravé oko. 2……Mládenci strachy bez sebe se po těch slovech dali ze všech sil do pádlování a taktak, že se v tak rozbouřené vodě dostali ke břehu živi. 3……Najdeme zde tři ledovcová jezera, rašeliniště a horské smrčiny. A. B. C.

15 Správné řešení: 1. C 2. A 3. B

16 Použité odkazy: obrázky


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google