Neurofyziologie a pohybový systém 8.seminář

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie- dýchací systém v zátěži
Advertisements

KARDIORESPIRAČNÍ ADAPTACE NA TRÉNINK
Reakce a adaptace oběhového systému na zatížení
Fyziologické aspekty PA dětí
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
ZÁTĚŽOVÉ VYŠETŘENÍ Robergs a Roberts – EXERCISE PHYSIOLOGY.
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
Fyziologie tělesné zátěže-oběhový systém
Pohybová aktivita všedního dne K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Dědičnost ukazatelů fyzické zdatnosti
Zásady tréninku pacientů v rekondičně rehabilitačním centru
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Zásady výživy sportovce
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
Dřeň nadledvin - katecholaminy
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
DIAGNOSTIKA AUTONOMNÍCH NEUROPATIÍ A DYSFUNKCÍ V NEUROLOGII -
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Regulace úzkosti ve sportu
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Kardiotokografie.
Regenerace ve sportu pedagogické prostředky MUDr.Kateřina Kapounková.
Autonomní nervový systém (ANS): diagnostika a aplikace
Implementace poznatků z diagnostiky autonomní
Centrální nervový systém
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Regenerace ve sportu I MUDr.Kateřina Kapounková
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Fyziologie zátěže CHR-test
Sportovní trénink jako proces bio-psychosociální adaptace
Hana Fialová Daniela Šlapáková Tereza Zemanová
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Regenerace ve sportu – biologické veličiny
Výkonnost srdečního oběhu Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Minutový srdeční výdej, jeho regulace a principy měření
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
TALENT ..
VARIABILITY SRDEČNÍ FREKVENCE
Regenerace ve sportu – biologické veličiny zatížení MUDr
Dýchací systém.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Autonomní nervový systém
Regenerace ve sportu - stres
Role fyzioterapeuta v realizačních týmech
Přetížení - přetrénování
MUDr.Kateřina Kapounková
Fyziologické okno do problematiky
Měření aerobní kapacity Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Fyziologie sportovních disciplín
PLÁNOVÁNÍ SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
ZAŘÍZENÍ KARDiVAR a HeartVue pro DIAGNOSTIKU NERVOVÉHO, HORMONÁLNÍHO a IMUNITNÍHO SYSTÉMU Jan Michael Kubín Jde o lékařská zařízení zabývající se - VZNIKEM.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
PLAVÁNÍ V KONDIČNÍCH PROGRAMECH Lekce č. 26 Irena Čechovská Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Variabilita srdeční frekvence a její analýza u sportovců a pacientů
MUDr. Zdeněk Pospíšil MUDr. Kateřina Kapounková. Detrénink je částečná nebo úplná ztráta fyziologických a morfologických mechanizmů,které vlastní trénink.
KARDiVAR metodika VSR Co se vlastně měří? Jak naše tělo zajišťuje vnitřní prostředí pro harmonickou dělbu práce orgánů až po jednotlivé buňky ? Jaké má.
TRANSPORTNÍ SYSTÉM. FUNKCE TRANSPORTNÍHO SYSTÉMU.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Regenerace Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Fyziologie dětí Mgr. Lukáš Cipryan.
jen pro vnitřní potřebu
ÚNAVA PŘI CVIČENÍ A SPORTU Analýza variability srdeční frekvence
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
PERIODIZACE Stanovení po sobě následujících tréninkových cyklů, jejichž obsah, velikost zatížení a opakování se podílejí v určitém časovém úseku na zvyšování.
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

Neurofyziologie a pohybový systém 8.seminář MUDr. Kateřina Kapounková

ANS sympatikus alarmující ( zvýšení TK, SF, dilatace bronchů, snížení motility střev, inhibice močení, zvýšené pocení Bradykardie, bronchokonstrikce, , zvýšená salivace, , vzestup motility střev, iniciace močení parasympatikus

Periferní části ANS ACh Ach Ach NA

PERIFERNÍ ODDÍLY ANS SYMPATIKUS PARASYMPATIKUS (n.vagus) SF=71 62 69 75 79 VARIABILITA SRDEČNÍ FREKVENCE (VSF)

VARIABILITY SRDEČNÍ FREKVENCE SPEKTRÁLNÍ ANALÝZA VARIABILITY SRDEČNÍ FREKVENCE neinvazivní metoda vyšetření aktivity obou větví ANS (primárně vagu, sekundárně sympatiku, resp. sympatovagové balance) transformací časových rozdílů mezi po sobě jdoucími R-R intervaly do frekvenčních hodnot

ANS – význam diagnostiky úroveň adaptace organismu na tělesné zatížení rychlost regenerace po intenzivní zátěži. Doba návratu aktivity ANS na původní hodnoty - individuální ( závisí na fyzické kondici, na relaxačních procedurách., genetice) Metabolické změny ( v průběhu tréninku a následném zotavení) - řízeny a kontrolovány ANS V průběhu tréninku - vychýlení aktivity ANS směrem k sympatiku v průběhu regenerace - nerovnováha se upravuje superkompenzace - zvýšení aktivity vagu vliv fyzické zátěže - výrazný pokles aktivity ANS

Stav ANS – rovnováha větví Ovlivněno: izdravotním stavem sportovce psychickým stresem délkou a kvalitou spánku excesy v životosprávě náročnou mimotréninkovou pohybovou aktivitou, atd. při regeneraci nedojde minimálně k vyrovnání aktivity obou větví ANS - adaptační kapacita (trénovatelnost) sportovce pro následující trénink je redukovaná opakovaní této situace - trénovatelnost sportovce klesá -přetížení a pokles sportovní formy První známky předtréninkové vegetativní dysbalance - intenzita následného tréninku snížena - pak se nerovnováha ANS obvykle rychle upravuje a trénovatelnost sportovce se vrací k normálu vegetativní dysbalance je velmi výrazná - trénink přerušit ( do doby kdy známky dysbalance ANS nezmizí )

Ukázka změn CS v průběhu 28 tréninkových dní šedý kruh – "mapování"“ aktivity ANS, světle modrý kruh – zvýšit intenzitu, zelený kruh - intenzita se jeví jako optimální, žlutý kruh – snížit intenzitu, červený kruh – přerušit trénink do dalšího vyšetření ANS

Jak vyšetřovat ? Vyšetření zornice TF TK

Zornice Mióza + ptóza víčka + enoftalmus = Hornerův syndrom ( defekt sympatiku) Vyšetření fotoreakce – oslabená = autonomní neuropatie Vyšetření akomodace – oslabená = autonomní neuropatie

Vyšetření TF test norma patologie V klidu 60 - 100 Tachykardie – abnormalita parasympatiku Reakce na dýchání – 10 dechů za min ≥ 15/ min Neměnné: abnormalita parasympatiku Reakce na postavení vzestup o víc než 11 tepů/min Bez reakce: abnormalita parasympatiku

Vyšetření TK test norma patologie V klidu v leže 120/80 Reakce na postavení pokles menší než 30/15 Pokles vyšší: abnormalita sympatiku