Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo ochlazování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM NAPĚTÍ A ODPOR.
ALKANY. DEFINICE ● Alkany jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku pouze jednoduché vazby.
F YZIKA Vzájemné působení těles. Síla. Vypracoval: Lukáš Karlík.
Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo ochlazování Jednoduchým pokusem se můžeme přesvědčit, že kovová kulička po zahřátí zvětšila svůj objem, neprošla.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače teploty, tlaku a výfukových plynů Tematická oblast:Zapalování Ročník:2.
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Alternátor – konstrukce Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_F6-003 Předmět FYZIKA 6.ROČNÍK.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceDrážkový.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_3 Měření proudu a napětí Šablona číslo: IXSada číslo: 1Pořadové číslo DUM:3 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín,
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Fyzikální vlastnosti vlasu
Deformace tělesa Mgr. Kamil Kučera.
Zařízení k uchování hotových pokrmů během výdeje
Mechanika VY_32_INOVACE_05-02 Ročník: VII. r. Vzdělávací oblast:
BRZDY Mgr. Martin Tichý. BRZDY Mgr. Martin Tichý.
„Řemesla s techniky začneme od píky“
Elektrické vodiče a izolanty
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Objem a povrch kvádru a krychle
VY_32_INOVACE_F.6.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_F.6.A.07_MĚŘENÍ OBJEMU Název:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Změna objemu při změně teploty těles
VY_32_INOVACE_
Vlastnosti plynů.
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_AUT1_17 Rámy.
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pístové spalovací motory
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Zavedení pojmu přímá úměrnost.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Objemové změny těles s teplotou
Zpracování drátu II Háček na tabuli
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
2. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Skupenství látek.
Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_
Vlastnosti plynů.
Zavedení pojmu přímá úměrnost.
VY_32_INOVACE_20_ Jednotky objemu
VLASTNOSTI KAPALIN
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vztlaková síla.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
MĚŘENÍ OBJEMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jednoduché stroje Tercie.
Transkript prezentace:

Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo ochlazování Obr.2 – foto autor Obr.1 – foto autor Jednoduchým pokusem se můžeme přesvědčit, že kovová kulička po zahřátí zvětšila svůj objem, neprošla již kovovým kroužkem.

Pevná tělesa při zahřívání svůj objem zvětšují, při ochlazování zase zmenšují. Tělesa z různých materiálů se roztahují různě. S touto vlastností je třeba velmi často počítat v praxi, např. dráty venkovního elektrického nebo telefonního vedení se upevňují vždy s jistým průvěsem teplovodní potrubí musí mít pružné části nosníky ocelových mostů jsou uloženy na pohyblivých válcích mezi betonové panely silnic se umísťuje pružný asfalt.

Změna objemu kapalin a plynů při zahřívání nebo ochlazování Také u kapalin nám jednoduchý pokus ukáže, co se děje s kapalinou po zahřátí. Na držáku jsou upevněny čtyři baňky s různými kapalinami. Situaci před zahřátím ukazuje obrázek číslo 3. Situaci po krátkodobém umístění baněk v horké vodní lázni ukazuje obrázek číslo 4.

Obr.3 – foto autor Obr.4 – foto autor

Kapaliny při zahřívání svůj objem zvětšují a při ochlazování zmenšují Kapaliny při zahřívání svůj objem zvětšují a při ochlazování zmenšují. Různé druhy kapalin se rozpínají různě. Obdobně se chovají také plyny. S touto vlastností kapalin a plynů je třeba počítat v praxi, např. výrobci nápojů neplní láhve s minerálkami či limonádami zcela po okraj nádrž cisterny či automobilu se nesmí plnit až po okraj plnicího otvoru jízdní kolo nesmíme nechat v létě dlouho stát na sluníčku.