Co o velkém třesku víme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj vesmíru z hlediska fyziky
Advertisements

SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
GALAXIE.
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Speciální teorie relativity (STR)
VZNIK A VÝVOJ VESMÍRU.
Kosmologie.
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
Země ve vesmíru.
Vznik vesmíru.
Kosmologie Jiří Langer Ústav teoretické fyziky MFF UK.
Je kosmologie mytologií
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
O neutrinech a temné energii, mikrosvěta a makrosvěta Ray Davisovi a
Astronomie Vznik světa a vesmíru.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Vesmír.
Plný warp, pane Tuvoku!.
Edwin Powell Hubble Autor: Roman Splítek.
KOSMOLOGIE v zrcadle Nobelových cen ● 1978 Arno A. Penzias, Robert W. Wilson za objev kosmického mikrovlnného reliktního záření ● 2006 John C. Mather,
Vesmír v koncích.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Úvod do hvězdné astronomie
FII Exkurse do kosmologie Hlavní body Jak je starý čas? Hraje Bůh „v kostky“? Je ve vesmíru život?
Život hvězdy BIGY 2009.
Galaxie.
Reliktní záření a co nám říká?
FII-11 Úvod do moderní fyziky Hlavní body Nástin teorie relativity Pád klasické fyziky Principy kvantové mechaniky Základy.
FY_066_Vesmír_Vesmír Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
VESMÍR A HVĚZDY.
Co je to čas?? Šimon Zdvořák, Tomáš Gogár Čas je trik, kterým se příroda brání tomu, aby se vše stalo najednou. John A. Wheeler.
Vznikem a vývojem Vesmíru se zabývá věda zvaná kosmologie Během staletí lidského poznání se pohled na Vesmír a jeho vývoj neustále mění a mění se do dnes.
9. VZTAH MEZI ENERGIÍ A HMOTNOSTÍ
Z čeho a jak je poskládán svět a jak to zkoumáme
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_357
Vznik vesmíru 15 miliard let poté.
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Pohled na okraj nedohledna. Arbesova metoda v kosmologii v > c V pozemské historii nejde – v>c zakázáno V kosmologii funguje – vesmír všude stejný(kosmologický.
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Vesmír jako laboratoř. Helium 1868 Pierre Jansen objevil na Slunci Termonukleární reakce Tajemství tmavé hmoty: neznámý druh částic?
Metriky Mariánská 2010.
Kosmologie I. Einsteinovy rovnice R  - 1/2 R +  =T  R  = R  ( g ,  g ,   g  ) p000 0p00 00p0 000-ρ T  =
Kam zmizela antihmota.
S velkým srážečem hadronů do nitra hmoty a k velkému třesku
Je kosmologie mytologií? aneb teorie a hypotézy o vzniku vesmíru z pohledu experimentálního fyzika “ Nobelova cena za fyziku pro rok 2006 je udělena John.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Galaxie.
Je možné cestovat v čase?
Zrod a vývoj vesmíru. Velký třesk George Gamow: V roce 1948 se pokoušel vysvětlit existenci stovek různých chemických prvků periodické soustavy, které.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_05 Název materiáluFotoelektrický.
Obecný přehled Reliktní záření Kosmologie Kosmologie Kosmologie
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Vesmír hranice – pomezí - mezera Symposion, ± po V.T.
MATFYZIN Samuel Brablenec.
Astrofyzika – dálkové studium
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Současnost starých otázek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Kosmologické kapitoly
Temná hmota.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Velký třesk Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
Úvod do moderní fyziky Co je to „moderní“ fyzika?
VESMÍR.
Hmota Částice Interakce
Kvantová fyzika.
Transkript prezentace:

Co o velkém třesku víme

1927: G. Lemaitre: vesmír vznikl při výbuchu primordiál- ního atomu, prostor se rozpíná, formuloval „Hubbleův“ zákon 2 roky před Hubblem. 1929: E. Hubble: spirální mlhoviny jsou extragalaktické, nalezl a prosadil empirický vztah (Hubbleův zákon) mezi rychlostí vzdalování galaxií a jejich vzdáleností. 1934: Zwicky: v galaxiích musí být temná hmota 1946: Gamow, Alpher, Herman: syntéza lehkých prvků v raném vesmíru, předpověď reliktního mikrovlného záření 1964: Penzias, Wilson: objevili reliktní mikrovlné záření (Nobelova cena 1978) 1979: hypotéza inflačního stádia vývoje vesmíru (Guth) 1992: COBE pozorovala anizotropii reliktního záření 1998: expanze vesmíru se zrychluje!!!

Georges Lemaitre (1894 – 1966) katolický kněz a nedoceněný génius, byl po Einsteinovi, Fridmanovi a de Sitterovi čtvrtým fyzikem, jenž aplikoval Einsteinovu obecnou teorii relativity v kosmologii.

jeho představa o rozpínání vesmíru: Singularita čas Dnešní vesmír Horká polévka, v níž byly přítomny všechny částice standardního modelu, ale i částice, o nichž nemáme ani tušení. Všechny ovliv- nily další vývoj vesmíru do dnešní podoby

Hubble měřil závislost rudého posuvu (rychlosti vzdalování) galaxií na jejich vzdálenosti, určené ze zdánlivé svítivosti. Původní Hubbleův graf vzdálenost v Mpc Časový vývoj hodnoty H0 ! v=H(t)D(t) t0 =1/H0: Hubbleův čas udává zhruba stáří vesmíru Na rozpínání prostoru však nevěřil!

To co expanduje je sám prostor, nikoliv předměty do již existujícího prostoru. Naopak, předměty se primárně vzdalují proto, že se prostor rozpíná. Rychlost tohoto rozepínání může být větší než rychlost světla. Existují tělesa, která jsou „vázaná“ a jež se s expanzí nerozpínají (například Brooklyn ve filmu Woodyho Allena Annie Hall). Jedině díky nim můžeme expanzi pozorovat. Rozpínání vesmíru definuje pro každého pozorovatele preferovaný systém, v němž se všechny galaxie od sebe vzdalují. Takový existuje jenom jeden. Pohyb vůči tomuto systému lze detegovat. Například náš sluneční systém se vůči němu pohybuje rychlostí 370 km/sec.

Velký třesk je velmi netriviální hypotéza, kterou si nelze plně představit, ale lze ji jen přiblížit různými analogiemi jako je rozpínající se míč rychlost vzdálenost či kynoucí těsto

škálovací parametr popisuje rozpínání vesmíru fyzikální vzdálenost „comoving“ souřadnice škálovací parametr popisuje rozpínání vesmíru popisuje křivost Z Einsteinových rovnic plynou Fridmanovy rovnice Pro vakuum platí: Vakuum se chová jako antigravitující materiál přičemž

Temná hmota Již od 30. let 20. století astronomové získávali svědectví o tom, že ve vesmíru je více hmotnosti, než pozorujeme: 1933 Fritz Zwitzky: rychlosti galaxií na okraji klastru Coma neodpovídaly viditelné hmotnosti. Pro vysvětlení pohybu galaxií bylo třeba cca 400 krát více hmotnosti. 1975: Vera Rubin: rotační křivky spirálních galaxií jsou ploché až na samý okraj.

Spirální galaxie Messier 101

velký třesk 1965: Penzias a Wilson (náhodně) objevili mikrovlnné reliktní záření a tím přinesli druhé a klíčové experimentální svědec- tví ve prospěch hypotézy rozpínán vesmíru, která se již tehdy (Hoylem posměšně) nazývala velký třesk

Prvotní teorie velkého třesku a její problémy kde se vzala převaha hmoty nad antihmotou? vesmíru je příliš homogenní vesmír je příliš izotropní (hvězdy a CMB) vesmír se zdá být příliš plochý co tvoří temnou hmotu? jak vznikly nehomogenity? a především: odkud se vzala hmota a co a proč třesklo? Teorie velkého třesku by se tedy měla správně nazývat Teorie vesmíru krátce po velkém třesku

Charakteristické rozměry Rozdíl 45 řádů!