Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DĚLENÍ ZELENINY Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Šárka Vašinová Datum:
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
1)Zdravý životní styl 2)Zdravá výživa 3)Výživová doporučení.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
VY_32_INOVACE_02_20_zdravá výživa. Co by měla obsahovat?
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_03 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVýživa – základní složky potravy.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Nutriční rizika chudoby
Alternativní výživové směry
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Základní škola a mateřská škola Bukovec
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
OVOCE a jeho plody.
autor: Helena Petrůvová název: VY_52_INOVACE_10_PRVOUKA_OVOCE
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_35_PRVOUKA
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 10 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
Diferencované stravování
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace autor: Helena Petrůvová název: VY_52_INOVACE_09_PRVOUKA_ZELENINA.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_17_Ekosystém_pole_plodiny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Vitamíny rozpustné ve vodě
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
U lovců a sběračů potravy, zemědělci
Užitkové rostliny Opakování učiva Foto archiv autorky.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
ZELENINA A JEJÍ DRUHY LISTOVÁ KOŠŤÁLOVÁ CIBULOVÁ PLODOVÁ KOŘENOVÁ
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_33_ ZDRAVÁ VÝŽIVA
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Transkript prezentace:

Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační číslo: cz.1.07/1.4.00/21.0559 Mgr. Ladislava Hofmanová

Zdravá výživa obstarává důležité minerály pro lidské buňky v organismu pro podporu života. Mnoho běžných zdravotních problémů můžou být předcházeny nebo zmírněny zdravou výživou.

Nedostatek potřebných látek může způsobit nemoci jako beriberi, obezitu, metabolický syndrom, cardiovaskulární nemoci, cukrovku či osteoporózu.

Doporučená denní dávka je pojem používaný v Česku pro vyjádření potřebného individuálního denního příjmu živin (vitamínů, minerálů a dalších látek).

Zásady zdravé výživy pestrá a vyvážená strava pravidelná strava oběd jako hlavní jídlo dne přiměřená konzumace bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny dostatek ovoce a zeleniny (obsah vlákniny, vitaminů a antioxidantů)

Zásady zdravé výživy Nízké množství nasycených tuků, rafinovaného cukru a slazených nápojů . (obsahují mnoho energie bez živin) potěšení z jídla, jíst v klidném a příjemném prostředí soustředit se na jídlo, pomalu žvýkat čerstvé, neohřívané a teplé pokrmy nepřejídat se.

Zásady zdravé výživy Zařadit jeden odlehčovací ovocně – zeleninový den jednou za dva týdny. Při jídle pít pouze doušky teplé vody nebo slabého teplého čaje, pít nejpozději hodinu před jídlem a nejdříve hodinu po jídle. Alkohol konzumovat pouze v malém množství.

Ovoce Jako ovoce označujeme zpravidla sladké jedlé plody, plodenství nebo semena víceletých semenných rostlin, nejčastěji dřevin.

Ovoce mírného pásu Broskev Švestka Meruňka Malina Jahoda Rybíz červený

Ovoce tropické a subtropické Pomeranč Citron Kiwi Mango Banán

Zelenina Jako zelenina jsou označovány jedlé části kulturních jednoletých nebo dvouletých rostlin. Zelenina je v potravě důležitým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny.

Listová zelenina Hlávkový salát Bílé hlávkové zelí

Kořenová zelenina Ředkvička setá Lilek brambor

Luštěniny Čočka jedlá Fazol obecný Hrách setý

Obiloviny Kukuřice setá Pšenice Obilniny jsou rostliny využívané a pěstované pro svá semena (zrna, zvaná též obilky nebo cereálie). Kukuřice setá Pšenice

Vitamíny Vitamín (někdy také vitamin) je látka, která spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. Lidský organismus si, až na některé výjimky, nedokáže vitamíny sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy. Při nedostatku vitamínů, tzv. hypovitaminóze, se mohou objevovat poruchy funkcí organismu, nebo i velmi vážná onemocnění.

Opakování Správná odpověď Co obsahuje nejvíce látek prospěšných pro naše tělo? Správná odpověď

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Autumn_Red_peaches.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:C5_plum_pox_resistant_plum.jpg?uselang=cs http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Apricots.jpg Dostupné pod licencí: Creative Commons Autor:Fir0002 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Smorodina-vetka.jpg Autor:PereslavlFoto http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Raspberries.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Strawberry_closeup.jpg Autor: Enochlau http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ambersweet_oranges.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lemon.jpg Autor: André Karwath http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Banana_and_cross_section.jpg Autor: Fir0002 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mangos_in_market.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kiwi_%28Actinidia_chinensis%29_1_Luc_Viatour.jpg Autor: Luc Viatour http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fruit_Stall_in_Barcelona_Market.jpg Autor: Ranveig http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/Vegetables.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Potato_plant.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Radish.jpg

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lactuca_sativa-whole_plant_top.JPG Dostupné pod licencí: Creative Commons Autor: Selena von Eichendorf http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cabbage.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:3_types_of_lentil.jpg Autor: Hohum http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Phaseolus_vulgaris_seed.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Doperwt_rijserwt_peulen_Pisum_sativum.jpg Autor: Rasbak http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kukurice1.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wheat_field.jpg Autor: Adrian.benko http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:La_Boqueria.JPG Autor: Dungodung http://www.zdravavyziva.cz/ http://vegetables.cz/ http://cyber-angel.blog.cz/rubrika/hubnuti-vse-o-hubnuti http://lucievandijk.blog.cz/0902/obed http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bowl_of_chicken_soup.jpg Autor: Snotty http://nadvaha-a-obezita.zdrave.cz/stop-prejidani/ http://mil-ley.blog.cz/1102/co-vsechno-dokaze-voda http://s-m-u-r-f.blog.cz/1107/alkohol