ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moc výkonná I Prezident VY_32_INOVACE_ 07 - Moc výkonná I.
Advertisements

VÝKONNÁ MOC Mgr. Michal Oblouk EXEKUTIVA.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Občanská výchova 9. ročník
Dělba moci.
Česká republika-demokratický stát
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI OBLASTI PODPORY 1.5 „EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Anotace Parlament, úřad prezidenta, vláda Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák pochopí, které činnosti má v gesci parlament, prezident.
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Česká republika – demokratický stát
Moc zákonodárná VY_32_INOVACE_ 06 - Moc zákonodárná.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Kontrola veřejné správy
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc zákonodárná
VY_32_INOVACE_02_SVP_073_Zrn
Dělba moci.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc zákonodárná
MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc zákonodárná
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ PREZIDENT ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
VY_32_INOVACE_SVF32760DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Základy práva 14. Moc výkonná Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Dělba moci Moc soudní.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc soudní v ČR
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ III.14 Vláda a jiné orgány výkonné moci
Exekutiva a justice VkO 9.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR III.12 Moc zákonodárná a tvorba práva Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Prezident ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc soudní v ČR JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Přímá volba prezidenta. Náš tým  Bartochová Lucie  Dvořáková Tereza  Jelínková Petra  Jursíková Adéla  Kopáčiková Gabriela  Matušková Barbora 
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, zkr. PSP ČR, PS PČR, v Ústavě České republiky označovaná jen jako Poslanecká.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
JÁ JAKO OBČAN ČESKÉ REPUBLIKY ZS1BP_PIV4, jaro 2015 Mgr. Kateřina Mrázková, Ph.D.
PREZIDENT. Prezident České republiky  je hlava České republiky  od roku 2013 volen přímo občany ČR  skládá slib do rukou předsedy Senátu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ8_03.
Právní základy státu.
ZÁKONODÁRNÁ MOC Jana Karásková.
VÝKONNÁ MOC Mgr. Michal Oblouk EXEKUTIVA.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Politický systém České republiky
Výchova k občanství Moc výkonná
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Veterinární a potravinářská legislativa
Výchova k občanství Moc soudní
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Výchova k občanství Moc zákonodárná
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc soudní v ČR
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
MOC ZÁKONODÁRNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Volby prezidenta
Česká republika Srdce Evropy.
Veřejný ochránce práv.
Ústavní systém České republiky
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz

Hlava třetí Ústavy (Moc výkonná) - čl. 54 – 66 Ústavy Prezident republiky Hlava třetí Ústavy (Moc výkonná) - čl. 54 – 66 Ústavy - hlava státu (čl. 54 odst. 1 Ústavy) - reprezentativní úloha (ČR je parlamentní republika) - poměrně silné postavení v některých pravomocech (to se týká zejména nekontrasignačních pravomocí prezidenta) Volitelný: bezúhonný občan ČR, který již dosáhl věku 40 let Prezident volen - prostřednictvím přímé volby - na funkční období 5 let - maximálně dvakrát po sobě Prezident není z výkonu funkce odpovědný (čl. 54/3 Ústavy) (za výkon kontrasignačních pravomocí odpovídá vláda) JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

Prezident se ujímá funkce složením slibu Prezident republiky Prezident se ujímá funkce složením slibu při odmítnutí slibu či jeho složení s výhradou se hledí na prezidenta, jako by nebyl zvolen (čl. 60 Ústavy) Část kompetencí prezidenta může převzít předseda vlády a předseda PS (nebo předseda Senátu) (čl. 66 Ústavy) To je možné v situaci, kdy: a) funkce prezidenta není obsazena b) prezident není způsobilý vykonávat svůj mandát a zároveň se na tom usnesení komor prezident se může obrátit na ÚS, aby usnesení zrušil JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

Hmotněprávní exempce prezidenta republiky Prezident republiky Hmotněprávní exempce prezidenta republiky po dobu výkonu funkce nelze jej zadržet ani stíhat pro trestný čin či jiný delikt (omezení přinesl ústavní zákon č. 71/2012 Sb.) Ústavní žaloba na prezidenta (čl. 65 Ústavy) - může podat pouze Senát ČR se souhlasem PS a) pro velezradu (jednání proti svrchovanosti a celistvosti republiky či jejímu demokratickému řádu) b) pro hrubé porušení Ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku - rozhoduje o ní Ústavní soud v rámci zvláštního procesu - sankcí pouze ztráta úřadu a způsobilosti jej znovu nabýt JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

Přímá volba prezidenta republiky Prezident republiky Přímá volba prezidenta republiky všeobecné, přímé a tajné volby (právo volit občané od 18 let) dvoukolové volby (obdobně jako u voleb do Senátu) již v 1. kole je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu platných hlasů do 14 dní druhé kolo, postupují dva kandidáti s nejvíce hlasy kandidáta musí navrhnout 10 senátorů, 20 poslanců nebo 50 000 občanů ČR s právem volit prezidenta JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz

Kontrasignační pravomoci prezidenta Prezident republiky Kontrasignační pravomoci prezidenta - podmínkou platnosti spolupodpis předsedy vlády (za výkon těchto pravomocí odpovídá vláda) Výčet v čl. 63 odst. 1 Ústavy – další může založit běžný zákon a) prezident zastupuje stát navenek (přijímá cizí a pověřuje naše vyslance, vede za ČR politická jednání) b) sjednává a ratifikuje mezinárodní smlouvy (tuto pravomoc může přenést na vlády či jednotlivého jejího člena) c) je vrchním velitelem ozbrojených sil (jmenuje a povyšuje generály, schvaluje vojenské řády aj.) d) vyhlašuje volby do PS a do Senátu e) jmenuje soudce g) abolice - trestní stíhání nezačne, popř. nepokračuje (má povahu individuální milosti) f) vyhlašuje amnestii (má povahu „kolektivní“ milosti) JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz

Nekontrasignační pravomoci prezidenta Prezident republiky Nekontrasignační pravomoci prezidenta - vykonává prezident republiky na základě svého uvážení (není zde podmínka návrhu nebo spolupodpisu) Taxativní výčet v čl. 62 Ústavy a) jmenuje předsedu a členy vlády, odvolává přijímá demisi vlády a jednotlivých jejích členů b) svolává PS – do 30 dnů od voleb c) rozpouští PS, jsou-li splněny podmínky, d) vládu v demisi pověřuje prozatímním výkonem funkce e) jmenuje soudce ÚS, předs. a místopředs. NS a NSS f) agraciace - odpuštění či zmírnění trestu ulož. soudem rehabilitace - zahlazení odsouzení g) podepisuje zákony, příp. je vrací Parlamentu h) jmenuje prezidenta a viceprezidenta NKÚ i) jmenuje členy Bankovní rady ČNB JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz