Vlastnosti látek − hustota

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úhel Převody jednotek velikosti úhlů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radomír Macháň. Dostupné z Metodického portálu.
Advertisements

ČAS A JEHO MĚŘENÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák naváže na znalosti, které získal o hustotě v prvouce a přírodovědě.
Kolmé hranoly, jejich objem a povrch
Objem a povrch kvádru a krychle
Kolmé hranoly, jejich objem a povrch
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Obsahy rovinných útvarů
Převody – jednotky délky
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Podobnost trojúhelníků
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Pracovní listy zvířata
Hustota-výpočet objemu
Násobilka se zvířaty 9x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Násobilka se zvířaty 7x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Hra ke zopakování nebo procvičení učiva Test k ověření znalostí z fyziky tělesa a látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
Obst und Gemüse Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu
Fyzika – měření objemu a převody jednotek objemu
Skládání sil, rovnováha sil
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
Hustota 8. ročník.
Najdi rozdíl II. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Barvy a tvary A Pracovní list určený pro rozvoj zrakového vnímání a abstraktně vizuálního myšlení Postup práce: Spoj čarou stejné trička – jedno je barevné,
Násobilka se zvířaty 5x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
FYZIKÁLNÍ KUFR Fyzikální veličiny (6. ročník)
PROVĚRKY Převody jednotek délky - 2.část
Převody délky MATEMATIKA
Pracovní list - pocity a emoce Jméno: …………………………
Porovnávání obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Ruský obrázkový slovník IV Rodina − семья
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Hustota-výpočet objemu
Shodnost rovinných útvarů Shodnost trojúhelníků
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Ruský obrázkový slovník XL Kontinenty a oceány – Континенты и океаны
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Najdi a přiřaď tělo k hlavě zvířete
Představujeme a sestavujeme krychli
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
SČÍTÁME A ODČÍTÁME DO 5 S KAMARÁDEM
Převody – jednotky délky
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Ruský obrázkový slovník XIX Místnosti – комнату
Vlastnosti látek − hustota
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
MLÁĎATA ZVÍŘAT PREZENTACE
M O T Ý L Í L O T O 3 Najdi stejného motýla!
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Kvadratická rovnice Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice
Převody jednotek obsahu - 2.část
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Hra Znáš některé dopravní značky?
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Transkript prezentace:

Vlastnosti látek − hustota Obr. 1 – Digitální hustoměr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Co je to hustota? hustota (látky) je fyzikální veličina, která vyjadřuje poměr hmotnosti a objemu dané látky hodnoty hustoty některých látek najdeme v MFCH tabulkách označujeme ji řeckým písmenem ρ (ró) měříme ji v jednotkách: (kg/m3), (g/cm3) Obr. 2 – Kapaliny s rozdílnou hustotou

Výpočet hustoty hmotnost látky měřená v kg nebo g převodový trojúhelník objem látky měřený v m3 nebo cm3 hustota látky měřená v kg/m3 nebo v g/cm3

Výsledná hustota odpovídá přibližně hustotě vody. Řešené příklady (1) Zadání: Vypočtěte hustotu dané látky, když víte, že její hmotnost byla 250 g a objem byl 250 ml. V tabulkách najděte, o jakou látku pravděpodobně jde. Zápis: V = 250ml m = 250g ρ = ? Výpočet: ρ = m/V ρ = 250/250 ρ = 1g/cm3 = 1 000 kg/m3 Odpověď: Výsledná hustota 1 000 kg/m3 odpovídá přibližně hustotě vody. Výsledná hustota odpovídá přibližně hustotě vody.

Řešené příklady (2) Zadání: Zápis: Výpočet: V = 8cm3 = 0,000 008 m3 Jaká bude hmotnost krychličky zlata, která má objem 8 cm3? Hustotu zlata najděte v MFCH tabulkách! Zápis: V = 8cm3 = 0,000 008 m3 m = ? ρ = 19 300 kg/m3 Výpočet: ρ = m/V --- m = ρ*V m = 0,000 008*19 300 ρ = 0,1544 kg = 154,4 g Krychlička zlata o objemu 8 cm3 bude vážit 154,4 g.

Řešené příklady (3) Zadání: Zadání: V = ? m = 14 g = 0,014 kg Jaký bude objem kapky rtuti v teploměru o hmotnosti 14 g? Hustotu si vyhledejte v MFCH tabulkách. Zadání: V = ? m = 14 g = 0,014 kg ρ = 13 500 kg/m3 = 13,5 g/cm3 Výpočet: ρ = m/V --- V = m/ρ V = 14/13,500 V = 1,037 ml Objem kapky rtuti o hmotnosti 14 g je přibližně 1,037 ml.

Co ovlivňuje hustotu látky? Obr. 3 – Hustoměr hustotu látky lze ovlivnit: snížením nebo zvýšením teploty nebo tlaku jejím znečištěním (tzn. přidáním jiných látek) měření hustoty látek: u kapalin: pomocí přístroje, který se nazývá hustoměr u pevných látek: látku nejprve zvážíme vložíme ji do kapaliny o známém objemu a odečtením známého a výsledného objemu zjistíme její objem hmotnost a objem dosadíme do vzorce pro výpočet hustoty

Spojte, co k sobě náleží: 100 dm3 100 kg 100 m3 100 kg/m3 10 dm3 10 kg 10 m3 10 kg/m3 0,01 g/cm3 100 000 dm3 0,1 g/cm3 100 000 g 100 000 cm3 10 000 000 cm3 10 000 cm3 10 000 g

Použité zdroje informací Použité zdroje obrázků [cit. 2010-09-23]. Dostupné pod licencí CREATIVE COMMONS na WWW: Obr. 1 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Digital_Density_Meter_DMA_5000_M.jpg> Obr. 2 –< http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Density_column.JPG> Použité zdroje obrázků [cit. 2010-09-23]. Dostupné pod licencí Public Domain: Obr. 3 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hydrometer.jpg> Ostatní informace byly vytvořeny z vlastních zdrojů. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.