všechny animace a obrázky - archiv autora

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
Advertisements

Autor: MIROSLAV MAJCHER
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Spínací přístroje vysokého a velmi vysokého napětí
Přepětí 4. část přepěťové ochrany
Přepětí 4. část zapojení přepěťových ochran
Rozvodny a transformovny 1. část
Rozvodny a transformovny 3. část
Rozvodná elektrická síť
Fy_104_Elektromagnetické jevy_Vznik střídavého proudu
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Rozvodny a transformovny 1. část
Energetika.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Venkovní a kabelová vedení
Chránění transformátorové stanice 420 kV
Pojistky, přepěťové ochrany
z pohledu ČSN norem a PNE norem
Rozvodny NN a VN Střední odborná škola Otrokovice
Autor: MIROSLAV MAJCHER
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Jednoduché rozvodnice, rozvaděče a panely
Rozvodnice a rozvaděče
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE .
Tato prezentace byla vytvořena
Transformovny Střední odborná škola Otrokovice
Elektrický rozvod v budovách pro bydlení - rozdělení
AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující organizační a technologická opatření pro bezpečný provoz elektrotechnických zařízení. Na osmi snímcích rozebírá.
AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující základní informace o rozvodu elektrické energie. Na třinácti snímcích rozebírá základní problematiku rozvodu.
AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující test znalostí z elektrických přípojek. Na třinácti snímcích rozebírá základní problematiku stavby přípojky.
AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující základní informace z elektrické trakce. Na devíti snímcích rozebírá základní problematiku elektrických trakčních.
AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující základní informace o členění ochran v elektrotechnice. Na devíti snímcích rozebírá základní problematiku.
NÁZEV PROJEKTU:INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ AUTOR:ING. ZUZANA KERNDLOVÁ TEMATICKÁ SADA:ELEKTROENERGETIKA.
VY_52_INOVACE_05_17_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Elektřina Interaktivní elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 2.11 Přípojky NN Obor:Elektrikář.
AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující základní informace o částech venkovních vedení. Na sedmi snímcích rozebírá základní problematiku jednotlivých.
VY_52_INOVACE_05_11_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
Tato prezentace byla vytvořena
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Transformace napětí, proudu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_16 Značky.
ENERGETICKÁ MATURITA 2016 PROVOZOVÁNÍ SÍTÍ VN PRÁCE POD NAPĚTÍM – PPN
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
všechny animace a obrázky - archiv autora
všechny animace a obrázky - archiv autora
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_06 Zákony.
Tato prezentace byla vytvořena
všechny animace a obrázky - archiv autora
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
všechny animace a obrázky - archiv autora
ENERGETICKÁ MATURITA 2017 PROVOZOVÁNÍ SÍTÍ VN PRÁCE POD NAPĚTÍM – PPN
Energetická maturita úsek Síťové služby útvar měření
všechny animace a obrázky - archiv autora
Jištění vodičů s připojenými motory
Elektroenergetika úvod do předmětu.
všechny animace a obrázky - archiv autora
VENKOVNÍCH TRANSFORMÁTORŮ
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Ostatní přístroje nízkého napětí
Spínací přístroje vysokého a velmi vysokého napětí I.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

všechny animace a obrázky - archiv autora Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0891 Číslo materiálu VYS_32_INOVACE_07_Rozvodná zařízení_transformovny Název školy Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední odborná škola řemesel a služeb, Strakonice, Zvolenská 934 Autor Ing. Václav Opatrný Tematický celek Rozvodná zařízení Ročník 3. ročník Datum tvorby 23.11. 2012 Anotace Metodický pokyn Prezentace, obsahující základní informace o trafostanicích. Na sedmi snímcích rozebírá základní problematiku jednotlivých částí transformační stanice. Prezentace je doplněna několika snímky, které charakterizují celkové uspořádání sloupové trafostanice. Cílem je naučit žáky chápat význam trafostanic pro distribuci elektrické energie do sítí nn. Proto se v prezentaci vyskytuje jednoduché zadání pro zakreslení sítě nn napojené na sloupovou transformační stanici. V této elektronické podobě je kladen důraz na přehledné podání celé problematiky. Přezkoušení učiva je prováděno pomocí pracovního listu nebo testem. Materiál je určen žákům k výuce i opakování učiva. Jednotlivé snímky lze promítat na plátno, lépe však na interaktivní tabuli. Text je určen k výuce nebo pro bezprostřední opakování látky frontálně se všemi žáky nebo po skupinách. K vypracování otázek a zakreslení jednoduché sítě nn slouží upravené pracovní listy. všechny animace a obrázky - archiv autora

Přehled elektrických stanic Elektrické stanice Transformovny stožárové zděné jiné Zapouzdřené, provizorní, … Spínací stanice Rozvádění el. energie stejného napětí Měnírny Přeměna střídavého proudu na stejnosměrný Kompenzovny Vyrovnání jalových složek nebo jiných parametrů vedení Zajímají nás především stožárové a zděné transformovny: Popište proč jsou významné z hlediska odběratele elektrické energie Kde se nejčastěji umísťují?

Uspořádání sloupové transformovny 1 Přívod 22 kV Bleskojistka Odpojovač Pojistka vn Transformátor Jistič MTP Elektroměr celkové spotřeby Přípojnice 2 3 4 5 6 8 7 9 Obsah transformovny: Transformátory různých provedení s ruční nebo samočinnou regulací Rozvodná zařízení – úsečníkový odpojovač, pojistky, bleskojistky, izolátory, rozvaděče s měřením odběru, … Do pracovních listů překreslete schéma sloupové transformovny a popište jeho očíslované části.

Sloupová trafostanice Na obrázcích je několik snímků sloupové trafostanice. Napište, jak je zabezpečena ochrana proti přepětí a jaké podmínky musí splňovat. Napište, jak je jištěna primární a sekundární strana připojené sítě.

Zakreslení trafostanice 4 5 6 TR 1 2 3 Hranice pozemku Obrázek ukazuje situaci pro umístění venkovního a kabelového vedení nn, které je napájeno z trafostanice (TR) 22 / 0,4 kV, 250 kVA. Z TR vycházejí 2 vývody: Objekty č. 1, 2, 3…… jsou napájeny venkovním vedením AlFe 4x42mm2 Domky č. 4, 5, 6…… jsou napájeny kabelovým vedením CYKY 4B x 16mm2 Přípojky rodinných domků jsou provedeny závěsným kabelem CYKYz 4B x 16 Zakreslete do plánu předepsanými značkami všechny náležitosti potřebné pro správné označení vedení a jeho částí dle platných předpisů. Řešení

Všechny materiály a obrázky jsou z archivu autora. Konec prezentace Všechny materiály a obrázky jsou z archivu autora. © Ing. Václav Opatrný

Řešení 4 5 6 1 2 3 Hranice pozemku 5 W AlFe 4x42 CYKY 4Bx25 5 W 5 W TR 1 2 3 Hranice pozemku AYKYz 4x16 AYKYz 4x16 5 W AYKYz 4x16 AlFe 4x42 CYKY 4Bx25 5 W 5 W Zpět