Dinosauři Klára Marie Lohniská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ročníková práce Přírodopis
Advertisements

Pravěk První lidé. Pravěk První lidé Člověk zručný (Homo habilis) je jedna z linií rodu Homo a hypotetický předchůdce dnešního člověka, který žil.
Druhohory Mesozoikum.
Lichokopytníci.
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání.
Plazi Plazi jsou obratlovci
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: ROZDĚLENÍ ŽIVOČICHŮ
BĚŽCI.
Krajina a životní prostředí
Moje první prezentace Panda velká ŽIRAFA AFRICKÁ ŽIRAFA AFRICKÁ
Archeopteryx Vojtěch Smolík.
Neandrtálci (Homo neanderthalensis)
Potápky.
Želvy.
Trávicí soustava obratlovců
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Informace a fotografie
Zjednodušený přehled třídění savců
Moje první prezentace. Téma : zvířata.
Jak jsem pozorovala krkavcovité ve svém okolí
VY_32_INOVACE_Př – ž 6., 7.20 Anotace: Prezentace charakterizuje rozdíly mezi sudokopytníky a lichokopytníky. Podle obrázků popisuje jednotlivé zástupce.
MAMUT Antonín Hejtmánek.
Žirafa.
Lukeš 9.B. Lama Známá jako,,Velbloud Jižní Ameriky,, V posledních 40 letech se Lama šíří do celého světa jako chovny dobytek Výskyt:Peru,Vysoké Andy,Bollivie.
Dinosauři Znaky Dinosaurů Znaky Dinosaurů Rozměry Rozměry Historie objevů dinosaurů Historie objevů dinosaurů Proč dinosauři vymřeli Proč dinosauři vymřeli.
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM SAVCI ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Autoři: David Slapnička Jiří Štrincl
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Tyrannosaurus rex Tyrannosaurus rex Tyrannosaurus rex
Vačnatcy Vačnatcy vývoj mláďat probíhá ve vakuu vývoj mláďat probíhá ve vakuu nedochází ke vzniku složité placenty, pouze jednoduchá nedochází ke vzniku.
KROKODÝLI.
Vačnatci Marie Fialová.
CHOBOTNATCI Adéla Kohoutová 3.G.
Savci 1 VEJCORODÍ A ŽIVORODÍ Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Zoo Praha - Hadi
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: VÝVOJ ZEMĚ ŽIVOTA A ČLOVĚKA
Klokani.
DINOSAUŘI Vojtěch Wolfel ″.
Jakub Pikal 7.A VELEJEŠTĚŘI
Dinosauři Klára Marie Lohniská.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ŽIVOČICHOVÉ - PROCVIČOVÁNÍ
Dinosauři Dinosauři.
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Dinosauři.
Živočichové Společné znaky: Přijímají vodu a potravu, vylučují.
Vypracoval David Holub
Polární pustiny a jejich živočichové Polární pustiny zaledněné území či mrazová poušť trvale kryty ledem a sněhem.
6. ročník Michaela Hantková
Dinosauři Co vše o nich víme…? Vojtěch Kopřiva.
Natálie Poláková, ZŠ Dobrovského Lanškroun
REKORDY ZVÍŘAT.
Dinosauři RADIM ZAVORAL.
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_16 Chudozubí
Dinosauři Petr Kaška.
Chobotnatci a damani Martina Koubová 3.C.
Vypracoval David Holub
VOMBATI.
Ichtyosauři RYBOJEŠTĚŘI.
Ploutvonožci a sirény Lucie Machovská 3.C.
PTÁCI – LETCI (DRAVCI) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu
Plazi – druhohorní předchůdci
TANY CHUDOZUBÍ LUSKOUNI ZAJÍCOVCI
Živočichové.
Dinosauři Co vše o nich víme…? Vojtěch Kopřiva.
Zoologická zahrada U kasy najdete občerstvení (k za koupení je např. párek v rohlíku) Cena zoo: dítě (do 15ti let) 120kč dospělí 180kč vyrobili:
Druhohory Mezozoikum.
Transkript prezentace:

Dinosauři Klára Marie Lohniská

OBSAH Co jsou to vlastně dinosauři ? Masožravci Býložravci Rohatci Doba a výskyt dinosaurů Rekordy Zdroje Konec

Co jsou to vlastně dinosauři ? Dinosauři obří, inteligentní plazi. Někteří jedinci vážili více než 80 tun. Výška některých přesahovala 50 metrů. Nějací nebyli ani v dospělosti větší než slepice. OBSAH

Masožravci Aktivní lovci byli vybaveni svalnatým tělem a mohutnými, silnými končetinami. Někteří byli vysocí jako dům a patřili mezi největší obratlovce. Typické pro tyto dravé masožravce byly ostré zuby a drápy, jimiž lovili jiná zvířata nebo bojovali v soubojích. Jedním z nejrozšířenějších dinosaurů byl Allosaurus. OBSAH

Býložravci Mnoho dinosaurů patřilo právě mezi býložravce. OBSAH Mnoho dinosaurů patřilo právě mezi býložravce. Konzumace rostlin působila zvířatům mnohem víc problémů, než měla ta, jež se živila masem. Rostliny obsahují tuhé, nestravitelné materiály, jako je celulóza a lignin, které se musí nejdříve rozdrtit a teprve potom přijde na řadu trávení v žaludku. Hadrosauři neboli ptakopyskatí měli zvláštní zuby, které potravu rozdrtily a rozkousaly ještě před polknutím.

Rohatci OBSAH Tricetatops je pravděpodobně nejznámější z ceratopsidních, tedy rohy vyzbrojených dinosaurů. Patřili mezi poslední dinosaury, kteří na Zemi žili. Triceratops se vzdáleně podobal nosorožci. Paleontologové tyto plazy dělí do dvou skupin: zástupci první skupiny (např. rody Centrosaurus a Styracosaurus) měli malý hlavový štít, zatímco zástupci druhé skupiny (např. rody Torosaurus a Pentaceratops) měli štít velký.

Doba a výskyt dinosaurů Zbytky dinosaurů byly objeveny po celé Zemi. Žili v průběhu dlouhých 150 miliónů let. Výskyt : Severní Amerika Jižní Amerika Antarktida Evropa Asie Austrálie a Nový Zéland OBSAH

Rekordy Nejdelší - Seismosaurus Halli, který byl dlouhý až 54 m. OBSAH Nejdelší - Seismosaurus Halli, který byl dlouhý až 54 m. Nejvyšší - Ultrasaurus Macintoshi - 21 metrů. Nejtěžší - Ultrasaurus Macintoshi - 136 tun. Nejdelší dravec - Ceratosaurus Ingens - 17 až 20 m. Nejdelší dráp dravce - Baryonyx Walkeri - 35 cm. Nejdelší zuby - 15 až 20 cm dlouhé zuby měli - Tyrannosaurus Rex, Ceratosaurus Ingens.

Zdroje www.pravek.wz.cz www.wikipedia.org www.pixabay.com www.cliparts.co OBSAH

KONEC. Děkuju za pozornost. OBSAH