Tvar molekuly je dán polohou všech atomů molekulu tvořících

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V S E P R VSEPR = Valence-shell electron-pair repulsion
Advertisements

Chemická vazba Podmínky vzniku:
TVAR MOLEKUL.
Sloučeniny Chemická vazba Názvosloví a tvorba vzorců
V S E P R VSEPR = Valence-Shell Electron-Pair Repulsion
Geometrické uspořádání molekuly je charakterizováno:
Metoda pro určení tvaru kovalentních molekul nepřechodných prvků -
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
VY_32_INOVACE_19_1_7 Ing. Jan Voříšek  Téma: Práce s molekulovými modely  Pomůcky: Molekulové modely – stavebnice I výrobce – VD DISK Říčany  Zadání:
HALOGENOVÉ DERIVÁTY. DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ DEFINICE Deriváty uhlovodíků jsou organické sloučeniny, jejichž molekuly obsahují vedle uhlíku a vodíku i jiné.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
OXIDY. OXID SIŘIČITÝ ● Bezbarvý, jedovatý plyn ● Štiplavě zapáchá ● Vzniká při hoření síry ve vzduchu ● Vykytuje se v sopečných plynech ● Základní surovina.
K LASIFIKACE CHEMICKÉ VAZBY Mgr. Jaroslav Najbert.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová NÁZEV: VY_32_INOVACE_303_Trojúhelník – výpočty Téma: Geometrie.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
VY_32_INOVACE_3_1_7 Ing. Jan Voříšek  Při probírání učiva z anorganické chemie jsme vyjadřovali složení jednotlivých sloučenin pomocí chemických vzorců.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Vznik molekul Jakou strukturu má atom? Co je to molekula? Jak vzniká molekula?
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sčítání a odčítání mnohočlenů jednočlen 3x 2 4y5z 3 4x 2 y + -5x 3 x.
Bezpečnostní systém ČR
Lichoběžník VY_42_INOVACE_25_02.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
Poměr.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ. 1
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Autor: Mgr. Simona Komárková
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Six sigma – zkrácená verze
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Obecná a anorganická chemie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
Elementární částice uvnitř atomu
Tvar molekuly je dán polohou všech atomů molekulu tvořících
Periodická soustava - PSP
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
VY_32_INOVACE_G Chemická vazba
Vlastnosti dřeva jako lepeného materiálu
Stavba atomu.
Konstrukce trojúhelníku
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
(obsah a rozsah pojmu, klasifikace pojmů)
CHEMIE - Chemická vazba
Aromatické uhlovodíky
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Název: VY_32_INOVACE_CH_8A_15G
Tělesa –Pravidelný šestiboký hranol
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Úhly v kružnici Středový a obvodový úhel (vztah mezi nimi)
Lineární funkce a její vlastnosti
Z čeho jsou složeny látky?
7. Polohové vytyčovací sítě
Dvojosý stav napjatosti
7 základních strukturních typů
4.3 Typy chemické vazby Elektronegativita - schopnost atomu přitahovat vazebný elektronový pár. (Značíme X, najdeme ji v periodické tabulce prvků) např.
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Chemická vazba = přitažlivé síly působící mezi atomy v molekulách
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Tvar molekuly je dán polohou všech atomů molekulu tvořících VSEPR - Metoda pro určení tvaru kovalentních molekul nepřechodných prvků (Valence Shell Electron Pair Repulsion) Tvar molekuly je dán polohou všech atomů molekulu tvořících Pravidla pro aplikaci VSEPR: • tvar molekuly ovlivňují všechny elektronové páry (vazebné i nevazebné) vycházející ze středového atomu (jsou tzv. stereoaktivní) • jednotlivé páry (vazebné i nevazebné) z valenční vrstvy středového atomu se soustředí do prostoru tak, aby byly co nejdále od sebe a co nejméně se odpuzovaly • nevazebný elektronový pár odpuzuje ostatní elektronové páry více než pár vazebný, tj. odpuzování elektronových párů ve valenční vrstvě středového atomu klesá v pořadí: nevazebný – nevazebný > nevazebný - vazebný > vazebný – vazebný • dvojné a trojné vazby mají větší odpudivý účinek než vazby jednoduché • na odpuzování elektronových párů má vliv elektronegativita vázajících se partnerů

( x = počet vazebných párů, y = počet nevazebných párů) Postup při určování struktury pomocí VSEPR Napsat sumární nebo funkční vzorec sloučeniny (není nezbytně nutné), je-li zadání sloučeniny slovně Nakreslit správně strukturně-elektronový vzorec sloučeniny Spočítat elektronové páry v okolí centrálního atomu (tj. vazebné i nevazebné) – násobnost vazby se v tomto momentě neuvažuje Je dobré si napsat obecný vzorec sloučeniny - ABxEy ( x = počet vazebných párů, y = počet nevazebných párů) Na základě počtu párů učit základní „VSEPR“ polyedr a ten nakreslit Počet párů 2 3 4 5 6 7 VSEPR tvar přímka trojúhelník tetraedr trigonální bipyramida tetragonání bipyramida, (oktaedr) pentagonální bipyramida

V polyedru nejprve zdůraznit centrální a strukturu určující atom, a podle pravidel VSEPR umístit do polyedru vazby vedoucí k jednotlivým sousedním atomům. V nákresu struktury VSEPR se tlustě nebo barevně zvýrazní skutečné vazby vedoucí od centrálního atomu ke skutečným atomům. Volné (nevazebné) elektronové páry se do této struktury rovněž v příslušném směru naznačí, nejlépe formou protáhlého obláčku. Nevazebné páry se na konečné struktuře sloučeniny projevují pouze deformací základní struktury. Pokud má molekula VSEPR tvar v podobě trigonální bipyramidy, pak se všechny volné elektronové páry umísťují do ekvatoriální roviny. Na výsledný tvar struktury molekuly má také vliv násobnost vazby a elektronegativita atomů vázajících se na centrální atom. Z této struktury při pohledu z odstupu vynikne skutečný tvar molekuly, který pojmenujeme. Příklady: SnCl2, H2O, NH3, BrF3, BrF5, I3-, IF7, SF4