Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM NAPĚTÍ A ODPOR.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ZAPOJENÍ REZISTORŮ ZA SEBOU.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_06_32_ELEKTRICKÉ SPOTŘEBIČE.
Generátor střídavého proudu. K primárním zdrojům elektrické energie řadíme uhlí, ropu, zemní plyn, vodu v přehradách a také jaderné palivo. Přeměna energie.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_12 Výkon a příkon Šablona číslo: IXSada číslo: IPořadové číslo DUM: 12 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín, Husova.
VY_52_INOVACE_05_03_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník, pro který.
Elektrotechnická měření Dimenzování sítí nn - PAVOUK 2.
DUM:VY_32_INOVACE_VIII_3_20 Jednoduchý elektrický obvod Šablona číslo: VIII. Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:20. Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní.
Potenciál, napětí, náboj, proud Základy elektrotechniky 1 Potenciál, napětí, náboj, proud Ing. Jaroslav Bernkopf.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_19 Název materiáluElektrický.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_18_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Elektřina v.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_3 Měření proudu a napětí Šablona číslo: IXSada číslo: 1Pořadové číslo DUM:3 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín,
Práce a výkon Základy elektrotechniky 1 Práce a výkon Ing. Jaroslav Bernkopf.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ohmův zákon Obor:Elektrikář Ročník:3.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Další součástky s jedním přechodem PN Autor: Lukáš Polák.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Elektrické stroje – transformátory Ing. Milan Krasl, Ph.D.
VY_32_INOVACE_07_32_VODIČE A NEVODIČE (IZOLANTY)
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Elektrický výkon Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Jednoduchý elektrický obvod je tvořen čtyřmi hlavními prvky:
Elektrické vodiče a izolanty
Vedení elektrického proudu v látkách
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Nerozvětvený a rozvětvený elektrický obvod
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Elektřina VY_32_INOVACE_05-25 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Elektromotor a jeho využití
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_11 Elektrická práce Šablona číslo: IX
Elektrický proud.
Základy elektrotechniky Výkony ve střídavém obvodu
Elektromotor.
38.1 elektromagnetická indukce
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
Příkon, výkon, práce, účinnost elektrického proudu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Elektrické spotřebiče
ŠABLONA III/2 Závěrečný test 8.ročník
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Další součástky s jedním přechodem PN
OHMŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_32.
Výkon, příkon VY_32_INOVACE_59_Vykon_elektrickeho_proudu
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
10. Elektromagnetické pole, střídavé obvody
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
AZ kvíz - opakování SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
Elektrické spotřebiče, vodiče, nevodiče
Elektromagnetická slučitelnost
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Magnetické ztráty.
Název prezentace (DUMu): Elektrický výkon
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Rezistory a jejich řazení.
ELEKTRICKÝ PROUD.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Interaktivní elektrický obvod
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Zapojování rezistorů SÉRIOVÉ PARALELNÍ ELEKTRICKÝ PROUD STEJNÝ
Transkript prezentace:

Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP TECHNICKÉ ČINNOSTI - STAVEBNICE Mgr. Petra Viktorová

1. Jednoduchý elektrický obvod 2. Uzavřený elektrický obvod s baterií a bez baterie 3. Velikost elektrického obvodu 4. Spojení více článků - baterie 5. Generátor 6. Elektromotor 7. Svítivka 8. Správné připojení zdroje a spotřebiče z hlediska velikosti napětí 9. Správné připojení zdroje a spotřebiče z hlediska záměny pólů 10. Zkoušečka vodivých a nevodivých látek

1. Jednoduchý elektrický obvod Elektrický proud prochází jen uzavřeným elektrickým obvodem. Pomocí žárovky přeměňujeme elektrickou energii ve světlo.

2. Uzavřený elektrický obvod s baterií a bez baterie V elektrickém obvodu musí být zapojen zdroj napětí. Bez baterie žárovka nesvítí, i když je obvod uzavřen.

3. Velikost elektrického obvodu Žárovka s větším proudem svítí více, ale baterie se dříve vybije. Hodnoty jsou v ampérech uvedeny na žárovkách.(0,05 A, 0,45 A)

4. Spojení více článků - baterie Spojení více článků se nazývá baterie. Celkové napětí je rovno součtu napětí jednotlivých článků.

5. Generátor Na řemeničku generátoru navineme asi 1 m dlouhou nit. Při zatáhnutí za volný konec nitě se hřídel generátoru roztočí a žárovka se rozsvítí. Pokus provádíme s různými žárovkami.

6. Elektromotor Je-li obvod uzavřen, pak elektromotorkem prochází elektrický proud. Elektromotor přeměňuje elektrickou energii na mechanickou práci.

7. Svítivka Svítivka přeměňuje elektrickou energii na světlo. Je nutno respektovat správné připojení vývodů označených +.

8. Správné připojení zdroje a spotřebiče z hlediska velikosti napětí Hodnoty napětí uvedené na spotřebiči musí souhlasit s napětím zdroje. Při nižším napětí zdroje většinou spotřebič nepracuje.

9. Správné připojení zdroje a spotřebiče z hlediska záměny pólů Žárovka svítí vždy, záměna pólů nemá vliv na činnost žárovky. Záměnou pólů zdroje se mění směr otáčení hřídele. Svítivka svítí jen při souhlasném spojení vývodů označených +.

10. Zkoušečka vodivých a nevodivých látek Látky dělíme na elektrické vodiče a nevodiče. Holé vodiče: Izolanty: Ocelový hřebík Papír Hliníkový drát Guma Tuha Dřevo Měděný pásek Textil

ZDROJE: Elektrotechnická stavebnice Z3/III; Otto Janda