Doporučení pro dietu snižující koncentraci cholesterolu v séru (Keys 1952)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
B.Procházka Poděbrady 16. –
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
JÁTRA.
Antihyperlipidemika.
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKY (LIPIDY).
Lipidy přítomnost MK a alkoholů nerozpustnost v H2O syntéza acetyl-CoA
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Zdravý životní styl základní principy.
Látkové složení lidského těla- prvky
Poruchy metabolismu lipoproteinů
stravovací režim školáků
PLAZMATICKÉ LIPIDY A TRANSPORT LIPIDŮ
Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová
METABOLICKÝ KARDIOVASKULÁRNÍ SYNDROM
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Projekt ATRACTIV: design, cíle, výsledky
Abdominální tuk a metabolické riziko
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Obezita a pohybová aktivita Kulatý stůl „Sport a kvalita života“ FSpS MU - Brno 2007.
Patofyziologie obezity
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Pohybová aktivita a obezita
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
ZÁKLADY PRESKRIPCE PROGRAMU POHYBOVÉ AKTIVITY
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Vliv rizikových faktorů na různá tepenná řečiště Piťha Jan, Auzký Ondřej.
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
Doporučení pro dietu snižující koncentraci cholesterolu v séru (Keys 1952) Snížit spotřebu cholesterolu na 500 mg/den Vyloučit obezitu a udržovat standardní.
Inzulin a tak Carbolová Markéta.
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
 2013 Biochemický ústav LF MU (E.T.)
Výživa I..
Význam výživy ve sportu
Obezita. Diabetes mellitus Obezita: příčiny dramatického nárůstu prevalence v současné populaci:  Zvýšený energetický příjem z potravy 
MUDr. Tomáš Doležal Farmakologie 3. LF UK
METABOLISMUS TUKOVÉ TKÁNĚ
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
METABOLISMUS TUKOVÉ TKÁNĚ 2. LF UK Prof. Rudolf Poledne, CSc.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
PREVENCE ŠKODLIVÝCH ÚČINKŮ KONZUMACE ALKOHOLU Bohumil Fišer Simon Jirát.
TUKY (LIPIDY).
Kardiovaskulární nemoci: epidemiologie, etiologie, prevence
Buňka  organismy Látkové složení.
Osteoporóza.
PESTROST STRAVY.
Lipidy obecný popis.
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Prevence metabolického syndromu
Metabolismus acylglycerolů a sfingolipidů
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Doporučení pro dietu snižující koncentraci cholesterolu v séru (Keys 1952) Snížit spotřebu cholesterolu na 500 mg/den Vyloučit obezitu a udržovat standardní vztah hmotnosti a výšky Snížit celkovou spotřebu tuku na 30 % celkové energie

Další doporučení pro životní styl (Keys 1952) Nekouřit Pravidelně cvičit a chodit

Δ sérového cholesterolu = 0.026 x (2.16 Δ S–1.65 Δ P + 6.66 Δ d.chol.–0.53)

Nedostatky Keysovy rovnice neodpovídá zcela individuální genetické determinaci nezahrnuje rozdíl mezi jednotlivými nasycenými mastnými kyselinami nebere v úvahu mírně rozdílné vlivy kyseliny olejové jen s jednou dvojnou vazbou mírně přeceňuje vliv alimentárního cholesterolu (který se např. u nízkotukové diety uplatňuje málo)

Doporučení AHA (2006) pro zdravý životní styl Celková spotřeba tuku 25-35 % z toho nasycených mastných kyselin 7.5 % Spotřeba zeleniny a ovoce 400-500 g/den Spotřeba Na 100 mmol/den 2 rybí jídla/týden Udržovat normální BMI (<25) 30 min fyzické aktivity téměř denně

BMI a riziko IM BMI RR Signif. 21 – 22 1.0 23 – 25 1.3 * (US Nurses Study) BMI RR Signif. 21 – 22 1.0 23 – 25 1.3 * 25 – 27 1.6 ** 27 – 30 1.8 *** > 30 2.7 ***

environment Obesity genes (Leptin) ? X

Method 40 healthy women, 25–35 years of age BMI  28 (28–44,5) Abdominal type obesity Duration of 9 weeks Controlled physical activity Dietary intervention

Průběh studie: Soubor: 40 žen ve věku 25-35 let BMI nad 28 9 týdnů dietní intervence (energet. příjem do 8000 kJ) 9 týdnů dozorované fyzické aktivity (tepová frekvence 65% max. TF) Měření: Lipidové spektrum, glykemie, insulin nalačno TK, TF Váha, výška, obvod pasu a boků CRP, IL-6 Magnetická rezonance: objem viscerálního tuku (provedeno u 29 žen)

Energy and fat intake [mmol/l] 90 12000 80 10000 * 70 ns 60 8000 ns baseline 50 6000 after int. 40 30 4000 ns 20 2000 10 Energy animal vegetable total fat fat fat

Changes in anthropometric parameters [cm] 120 110 **** 100 baseline after intervention **** 90 ns 80 70 WHR waist hips

Changes in lipoprotein parameters [mmol/l] 6 ns 5 4 ns baseline 3 after int. 2 ns * 1 Trigycerides total LDL HDL cholesterol cholesterol cholesterol

Changes in glycemia, insulin and leptin [%] 150 * 140 130 120 110 baseline ns 100 after int. * 90 80 70 ** 60 Glycemia Insulin Leptin Leptin rec

Changes in blood pressure and pulses [%] 105 ns 100 **** *** 95 90 baseline 85 after int. 80 75 70 65 60 systolic BP diastolic BP pulses

Subcutaneous fat Visceral fat 12 % 18 % n=29 [cm3] [cm3] 1400 4000 3500 1200 3000 1000 2500 800 2000 600 1500 400 1000 200 500 723±183 640±189 1119±743 936±662 baseline after intervention baseline after intervention p < 0,001 p < 0,001 12 % n=29 18 %

Relativní riziko prvního infarktu myokardu dle kvartilů koncentrace CRP Ridker, 1997

BMI and CRP

Změna koncentrace CRP [mg/l] p < 0,001 4.31 ± 3.71 3.01 ±3.12

C-reactive protein p < 0,0002 4,31 ± 3,71 3,01 ± 3,12

Změna koncentrace IL-6 [pg/l] p = 0,249 9,01 ± 6,47 11,25 ± 7,21

Free fatty acids [mmol/l] p < 0,001 0,85 ± 0,18 0,54 ± 0,12

Posun cholesterolémie v české populaci [mmol/l]

Metabolismus lipoproteinů EXTRAHEPATÁLNÍ TKÁNĚ

Mechanismus hypercholesterolémie  zvýšená produkce VLDL v játrech  snížený počet LDL receptorů

Regulace počtu LDL receptorů Genetické vlivy cholesterol Dietní vlivy - cholesterol - satur.MK - polyen. MK SREBP2 LDL rec. mRNA -LDL rec. buněčné jádro chylomikrony cholesterol remnantní lipoproteiny remnantní rec.

Kandidátní geny hypercholesterolémie: Receptory LDL R LRP VLDL R Ligandy apoprotein B apoprotein C apoprotein A apoprotein CI Katalyzátory apoprotein CII apoprotein CIII Proteiny intravazálního metabolismu LP CETP LPL PTP Enzymy syntézy cholesterolu a intracelulárního transportu HMG-CoA reduktáza SREBP ABC transportéry CYP 7A1

Distribuční křivka cholesterolu

KS a VCS se neliší: V koncentraci inzulínu V koncentraci thyroxinu V BMI Ve složení diety (3-denní záznam) Ve spektru mastných kyselin VLDL

Koncentrace lipoproteinů [mmol/l] *** *** NS *

Frekvence apoE 4+ genotypů Český populační vzorek Frekvence apoE 4+ genotypů [mmol/l] [%] 5,18 ± 0,75 5,08 ± 0,40 5,59 ± 0,22 5,42 ± 0,18 6,11 ± 0,52 6,08 ± 0,55 9,8 14,2 19,6

Kandidátní geny polygenní hypercholesterolémie GEN (varianta) Rozdíl ve frekvencích genotypů ApoE e3, e2, e4 Ano ApoCI I/D –317 Ne LDL receptor PvuII ApoB XbaI ApoB I/D Ano, jako haplotyp ApoB c/t-516 HMGCoAr (TTA)a ApoAII (CA)a CYP-7A1 CETP TaqI GEN (varianta) Rozdíl ve frekvencích genotypů poCIII C3238G Ne LPL Asp291Ser Ano ApoAV C-131T ApoAV Ser19Trp ApoAV Val 153Met ABCG5 Gln604Glu ABCG8 Asp19His ABCG8 Tyr54Cys ABCG8 Thr400Lys ABCG8 Ala632Val

Prokázali jsme genetické vlivy u hypercholesterolémie Účast jednotlivých genů je velmi malá Intrauterinní podvýživa hraje roli při vzniku hypercholesterolémie

Distribuce porodní hmotnosti 0,3 1,5 2,5 3,5 4,5 [kg] VCS KS relativní frekvence [%] 0,2 VCS 0,1 apo E4+ VCS 8 7 KS 2 relativní frekvence [%] 1,5 2,5 3,5 4,5 [kg] 0,1 KS 0,2 0,3

Koncentrace lipoproteinů porodní hmotnost Ł 3,00 kg [mmol/l] *** *** *

Spotřeba zeleniny a riziko IM (US Nurses Study) Quintily RR Signif. I 1.00 II 0.92 ns III 0.84 * IV 0.78 * V 0.61 ***

Vitamíny: A B1 B2 B6 B12 D C E Niacin Kyselina listová Suplementy jsou neúčinné! Pět porcí ovoce a zeleniny denně!

Minerální látky: Na. K Fe Ca Minerální látky: Na K Fe Ca fosfáty Mg Zn Mn stopové prvky Pět porcí ovoce a zeleniny denně!

Závěry: Hlavním problémem výživy je vyšší příjem energie než její výdej a vznikající obezita Současná naše dieta má stále vyšší podíl živočišných tuků – zdravá výživa nevyžaduje máslo Pět porcí zeleniny a ovoce je nutností – suplementace vitamíny nepomáhá Spotřeba soli do 6 g/den

Conclusions: The main problem of human nutrition is overnutrition Contemporary diet is still too rich in animal fat Five portions of vegetable and fruit per day – supplements are not effective Salt consumption max. 6 g/day