C7900 Lehká biotechnologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS ŠÁRKA VOPĚNKOVÁ 2012.
Advertisements

Katabolický = energetický metabolismus 3.1. Fermentace 3.2. Respirace
Dýchání rostlin Dýchání = respirace = soubor katabolických reakcí, které slouží k uvolnění energie potřebné např. pro syntetické pochody, příjem živin,
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Projekt biotechnologie
Biomonitoring volných vod Schrems Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach.
Nekovy ve vodách - sloučeniny chloru
Využití dialkylkarbonátů pro získávání alkoxybenzonitrilů z příslušných hydroxybenzaldoximů Tomáš Weidlich Skupina chemických technologií UECHI, FCHT,
Biotechnologické výroby organických kyselin Kyselina octová CH3COOH
3.2. Kontinuální kultivace 3.3. Další varianty
Metabolismus sacharidů
technologie využití biomasy
KYSELINA CITRÓNOVÁ běžně se vyskytující organická kyselina
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Metabolismus sacharidů
Biologie 1.E
Látkový a energetický metabolismus rostlin
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
MIKROBIOLOGIE KRMIV   Úvod Mikroflora objemných krmiv Mikroflora sena
SAPROFYTICKÁ MIKROFLÓRA
Metabolismus bakterií
BIOSYNTÉZA SACHARIDŮ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Molekulární biotechnologie č.11
Analýza a separace nukleových kyselin
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Mária Ol’hová, Veronika Frkalová, Petra Feberová
Saprofytická mikroflóra
Základy chemických technologií 2014 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
Mikroorganismy v životním prostředí
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Látkový metabolismus.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Biotechnologie 2015 ORGANICKÉ KYSELINY Jsou obvykle syntezovány jako extracelulární metabolity. Fermentační postupy nahrazují starší izolace z přírodních.
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Prokaryotní organismy charakteristika,
Biotechnologie - úvod BIOTECHNOLOGIE každá technologie, která využívá živé organismy nebo jejich součásti k výrobě nebo modifikaci nějakého produktu představuje.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Fotosyntéza.
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
Rozpustné soli v půdách
Prokaryotní organismy Archaea
Rozpustné soli v půdách
Základní hydrometalurgické operace
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
Sacharóza – výroba cukru
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
Výskyt a příprava karboxylových kyselin
Univerzita Hradec Králové Přírodovědecká fakulta Karel Kolář
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
BIOCHEMICKÁ ENERGETIKA
FERMENTACE (KVAŠENÍ) Petra Hiklová.
Srážecí metody.
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
20_Glykolýza a následný metabolizmus
BIOTECHNOLOGIE každá technologie, která využívá živé organismy nebo jejich součásti k výrobě nebo modifikaci nějakého produktu představuje integrované.
Pavel Mašín , Dekonta, a.s Pavel Krystyník, ÚCHP AV ČR
Půdy.
Transkript prezentace:

C7900 Lehká biotechnologie 03.4 – Vitamin B12 Petr Zbořil

Vitamin B12 Struktura Část kobaltporfyrinová (korinoidní, faktor B) Část nukleoidová (dimetylbenzimidazol, ribosa, P) Variace Ligandy Adenin místo DBI různě označovány

Vitamin B12 Struktura Část kobaltporfyrinová (korinoidní, faktor B) Část nukleoidová (dimetylbenzimidazol, ribosa, P) Variace Ligandy Adenin místo DBI různě označovány

Vitamin B12 Význam Výskyt – izolace Resorbce – dávkování (ca 1 mg/den) Biochemický – intramolekulární přesmyky, Oxidace MK, methioninový cyklus Fyziologický Perniciozní anemie Řada dalších, Alzheimer, nádorová onemocnění Výskyt – izolace Rybí vnitřnosti, kaly (ČOV), exkrementy přežvýkavcé Fermentační produjce – ca 15 t/rok Resorbce – dávkování (ca 1 mg/den) Potřeba vnitřního faktoru Další přenašeče

Vitamin B12 Resorbce – dávkování (ca 1 mg/den) Potřeba vnitřního faktoru Další přenašeče

Vitamin B12 Vnitřní faktor Glykoprotein produkovaný žaludeční sliznicí 417 AK, 2 domény Komplex s kobalaminem

Vitamin B12 Biosyntéza Není zcela objasněna Porfyrinová část – Gly, succ-CoA – 5-aminolevulinát Množství mikroorganizmů jej syntetizuje (bakterie, aktinomycety), významný výskyt ve výkalech přežvýkavců, aktivovaném kalu ČOV apod. 2 typy B12 – využitelný jen mikroorganizmem, druhý též živočichy

Vitamin B12 Biosyntetické dráhy Několik možností, podle mikroorganizmu Různý výtěžek, zastoupení variant

Vitamin B12 Producenti – jediný způsob výroby 1948 – izolace ze Str. griseus (Rickets a kol.) Stovky fermentačních postupů a modifikací vyzkoušeny Pokusy o izolaci z kalů (USA) Produkce specifická – přímá Řada mikroorganizmů, různé dráhy (syntéza DBI x prekurzor Streptomyces olivaceus, Bacillus megaterium Propionibacterium feudenreichii, P. shermanii Produkce nespecifická – nepřímá Vedlejší produkt při výrobě antibiotik Streptomycety – streptomycin, grisein, aureomycin Genetické modifikace nespecifických producentů Zvýšení produkce kobalaminu při výrobě ATB

Vitamin B12 Důležité podmínky a vlivy Není typický základní substrát (zdroj C) Většinou glukosa, též melasa Zdroj pro růst biomasy i B12, produkce je spojena s růstem Komplexní media Různé složení pro různé producenty Sojová mouka a olej, výpalky, rybí moučka, kasein apod. Další přídavky – anorganické soli – kovy Významná přítomnost Co Obecně vyšší koncentrace inhibují proces Nejlepší organické forma (kvasinky kultivované s Co – extrakt) Dostatečný obsah Co v některých surovinách – melasa, kukuřičný výluh – kontrola, doplnění

Vitamin B12 Důležité podmínky a vlivy – obecně Vzduchování Sterilizace Nezbytné, vliv na kvalitu (mírné, 90 hod. – adenylkobamid, intenzivní, 70 hod. – benzimidazolylkobamid) Asi 0,5 obj./min., nebezpečí pěnění Sterilizace Důležitá, kontaminace sníží výtěžek až na 0,1 mg/L Nežádoucí účinky (vznik inhibitorů?) – výběr vhodného způsobu Cu2+ inhibují (zdroj materiál zařízení), pH  7 sníží jejich produkci Teplota 28 oC (21 – 34) pH Produkce kyselin, pH-stat, ca 7 Vlastní procesy často předmětem utajení

Vitamin B12 Fermentační výroba – Streptomyces olivaceus Propagace 0,5% glukosa, 0,5% (sušina) kukuřičný výluh, 2 ppm CoCl2, 0,1% sojový olej, pH 7,0 Sterilizace 60-90min. Při 120 oC, 48 hod. při 28 oC za třepání Produkce 1% glukosa, 0,9 ppm CoCl2, 2% sojová mouka, 0,1% sojový olej, 0,5% CaCO3, pH 7,0 Inokulum 1 – 5% (malý vliv), vzduchování, kompenzace pH , doba ca 3 - 5 dnů, ca 3mg/L

Vitamin B12 Fermentační výroba – Propionibacterium freundenreichii Fakultativní anaerob Auxotrofie na některé růstové faktory Produkční podmínky Vliv vzduchování – anaerobně produkce pomalá, ale plynulá, aerobní rychlejší, roste pH, pak ubývá produktu a buňky lyzují Pozitivní přídavek laktátu, optimálně s glukosou Symbiosa s mléčnými bakteriemi (L. casei)

Vitamin B12 Fermentační výroba – Propionibacterium freundenreichii Produkční půdy – podle způsobu kultivace Kys. mléčná 2%, glukosa 0,2% - samotné P. f. Laktosa (syrovátka) – P. f. + L. casei, pak 1% kys. mléčné Melasa Ředění, úprava pH 5% kukuřičného extraktu, 10% obilných výpalků Přítokové kvašení Rozkvašení v nízkých koncentracích substrátu Po 48 hod. přídavky kontinuálně nebo dávkami po 12 hod. Využije 2x vyšší koncentraci sacharidu

Vitamin B12 Fermentační výroba – Propionibacterium freundenreichii Přítokové kvašení Rozkvašení v nízkých koncentracích substrátu Po 48 hod. přídavky kontinuálně nebo dávkami po 12 hod. Využije 2x vyšší koncentraci sacharidu Kontinuální fermentace Dvoufázový způsob – dva fermentory Anaerobní – syntéza faktoru B Aerobní fáze – prekurzorování 5,6-dimetylbenzimidazolem

Vitamin B12 Izolace Obecný postup – schéma Ukončení fermentace před rozpadem mycelia a destrukcí Variace dle účelu – léčivo, přísada do krmiva apod. Oddělení mycelia – krmivo, zpracování filtrátu Obecný postup – schéma Uvolnění – reakce s KCN – 1 hod. při 60 – 80 oC Adsorpce – C, bentonit, katex Desorpce – alkoholy, pyridin, vodný roztok NaCN Extrakce – fenol+butanol, CHCl3, krezol Rafinace adsorpční nebo IE chromatografií Zahušťovací kroky, okyselení aj. alternativní operace

Vitamin B12 Izolace – příklad 40 g KCN/100 L media, pH 8, 1 hod., pH 5, 2 hod., var, filtrace přes křemelinu Filtrát + C s křemelinou (2:1), filtrace, koláč promýt 9% fenolem Eluce 60% acetonem, další 90% fenolem, eluáty zahustit Extrakce butanolem s 33% síranu amonného Filtrace přes křemelinu, extrakce zřeď. HCl, pH 3 Zhuštění, extrakce fenol-benzen (1:2), promytí NaHCO3 Srážení aceton+eter (1:20), načervenalá sraženina Rozp. v etanolu, sražení vodou, příp. rekrystalizace z vodného acetonu

Vitamin B12 Děkuji za pozornost