PBSNPB2: Úvodní informace o předmětu Vymezení nestátního neziskového sektoru Historie neziskového sektoru v ČR Jakub Pejcal jakubpejcal@mail.muni.cz ESF.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Navštivte hlavní město České republiky
Advertisements

SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
Občanská nauka Politické strany ; VY_32_INOVACE_D2_16
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Osvícenství.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
ÚVOD Management a marketing
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
KOMUNISMUS Michal Hess.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
VY_32_INOVACE_ 18_ Praha (1) (2) (SADA ČÍSLO 6). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém.
České země v první polovině 19. století
Úvod do učiva občanské výchovy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Organizace tělesné výchovy a sportu v ČR
Typologie neziskových organizací v ČR
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Česká literatura mezi válkami
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Sociální ekonomika v ČR v ČR třetí sektor tradičně spojován s občanským sektorem omezené užívání názvu sociální ekonomika o obsahu SE panuje všeobecně.
Český stát za vlády Lucemburků
Česká republika Hlavní město Praha
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
VY_32_INOVACE_SVF33160DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Seminář město v dějinách Aktivita č. 1 Královské vinohrady
VY_32_INOVACE_51_18 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Téma: KULTURA A VĚDA V PRVNÍ REPUBLICE Předmět: Dějepis
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA 1 Pojem a předmět státovědy
Politický systém Rakouska
1 Neziskové organizace Neziskovky jsou nedělitelnou součástí občanské společnosti a jako takové mají nezastupitelnou roli v rozvoji demokracie a řešení.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Jakub Alexa Zita Dostálová
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
Osvícenské reformy a proměny Duchovní kultura Evropy ZS 2014 Pátek, sudý, 8:45 Barbora Beňová.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Vývoj TIC po roce 1989 a jejich současné postavení v systému cestovního ruchu Ostrava, Ing. Pavel Attl, Ph.D., katedra cestovního ruchu, VŠH.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
Místní akční plány vzdělávání a Přemyslovské střední Čechy o.p.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno
Úvod do problematiky neziskového sektoru 1.Historie 2.Svoboda sdružování 3.Charita a filantropie 4.Pojetí v ekonomických teoriích 5.Definice.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Neziskový sektor. Neziskový sektor Cílem neziskových organizací je uspokojení řady lidských potřeb: Ochrana lidských práv Ochrana přírodního prostředí.
VY_32_INOVACE_447 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
PBSNPB2: Fundace: nadace a nadační fondy, (fondy), (obecně prospěšné společnosti), ústavy Organizace na pomezí: sociální družstva, církevní právnické.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_09 Název Májovci, Ruchovci, Lumírovci Téma.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Subjekty a objekty veřejných politik
Stát Definice, funkce, typy.
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Za vlády přemyslovských králů 1
3. Fáze Národního obrození
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Kubismus Název školy: Zš Karla klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_02_Státy_hlavní_města_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
Transkript prezentace:

PBSNPB2: Úvodní informace o předmětu Vymezení nestátního neziskového sektoru Historie neziskového sektoru v ČR Jakub Pejcal jakubpejcal@mail.muni.cz ESF MU, Katedra veřejné ekonomie (kancelář č. 416) Centrum pro výzkum neziskového sektoru http://cvns.econ.muni.cz/ https://www.facebook.com/CVNS PBSNPB2: Jakub Pejcal, 1. 10. 2015: Historie neziskového sektoru v ČR

Obsah přednášky středověk – „prehistorie“ osvícenství a národní obrození fenomén mecenášství formování novodobé občanské společnosti období první Československé republiky období „útisku“ „nový dech“ PBSNPB2: Jakub Pejcal, 1. 10. 2015: Historie neziskového sektoru v ČR

středověk – „prehistorie“ Povinné členství na základě určitého znaku příslušnosti k řemeslu nebo činnosti Dobrovolné členství spíše minimálně, charakteristické pro následující období laická náboženská bratrstva, literátská bratrstva, mariánské družiny… Výrazná úloha církve již ve 13. století činěny pokusy o ustavení řemeslných cechů (z německého „Zeche“ – řád, společenství) některé skupiny (např. pražští řezníci) měly svá privilegia sdružovací již z doby Přemysla Otakara II., jiné si je získávají později - privilegia malířů (tzv. Bratrstvo malířů) z roku 1348, Karel IV. podobné cechy vznikají v Evropě později: 1401 Paříž, 1403 Londýn, 1502 Štrasburk. PBSNPB2: Jakub Pejcal, 1. 10. 2015: Historie neziskového sektoru v ČR

osvícenství a národní obrození (18. stol.) důraz na dobrovolné členství, cechy však zůstávají myšlenky obecného prospěchu, vzdělání, zlepšování duchovního stavu lidstva a schopnosti lidského poznání 1746 (až 1751) - Societas Incognitorum Eruditorum (Společnost neznámých) (učená společnost při olomoucké univerzitě, vědecký časopis) 1770 (až 1952) - Ignác Born a vznik Soukromé učené společnosti (později Královské české společnosti nauk) (sdružení při pražském Klementinu, týdeník Učené zvěsti) PBSNPB2: Jakub Pejcal, 1. 10. 2015: Historie neziskového sektoru v ČR

Fenomén mecenášství v rámci Osvícenství se začíná objevovat fenomén mecenášství zakládány první mecenášské spolky 1796 – Společnost vlasteneckých přátel umění v Čechách (po roce 1918 základ pro Národní galerii) (sbírka umění, obrazárna, založení vlastní Akademie) mecenášství není znakem pouze spolků, ale i jednotlivců později architekt Josefa Hlávka (1831 – 1908) stál u zrodu České akademie věd a umění (1891 – 1952) zajistil překlad Shakespeara do češtiny; odkup uměleckých předmětů neznámých autorů; podpora básníků, malířů a hudebníků (Vrchlický, Zeyer, Aleš, Dvořák…); zřídil Fond na postavení sochy sv. Václava na Václavském náměstí. PBSNPB2: Jakub Pejcal, 1. 10. 2015: Historie neziskového sektoru v ČR

Formování nové občanské společnosti 2. pol. 19. století se začíná formovat moderní občanská společnost další rozvoj mecenášství a filantropie státní podpora je netransparentní, proto je nezbytná konkrétní adresná podpora občanů, která je předpokladem účelného využití podporovatelům se dostává značného společenského uznání důležitá role církve (spolky s širší platností) vzniká řada nových a významných: Společnost pro lidská práva (1835 - Francie); Spolek Evropa (1854), Spolek ctnostných, Spolek pro péči o propuštěné vězně, Sokol (1862), Klub českých turistů (1888), Junák (1911). PBSNPB2: Jakub Pejcal, 1. 10. 2015: Historie neziskového sektoru v ČR

období první Československé republiky spolky pochopitelně pokračují v činnosti mimo tradičních se objevují i nová sdružení a dochází ke značnému rozšíření činnosti mezinárodní spolky (odbočky Pan Klubů, Rotariánů…), často se základem na našem území - hnutí Panevropské (s podporou TGM) organizace nabývají na členech: Sokol - 1929 – 629.136 členů Junák – 1930 – 34.253 výrazným rysem byla dobrovolnická práce: Československý Červený kříž, 1930 – 35.000 samaritánů (dorost ČsČK – 483000 členů) tisíce drobných spolků – hasičské, čtenářské, pěvecké… (běžné, že v obci s 5.000 obyvateli bylo více jak 30 spolků) PBSNPB2: Jakub Pejcal, 1. 10. 2015: Historie neziskového sektoru v ČR

OBDOBÍ „ÚTISKU“ A „NOVÝ DECH“ prvorepublikové prolínání spolkového a politického života má vliv na heterogenitu neziskového sektoru, příklad skautů: pravicoví skauti – Švehlovi junáci skauti Československa židovští skauti levicoví skauti – Spartakovi skauti práce… předzvěst dalších období? – nástup totality Období protektorátu – útisk občanských aktivit Socialismus – poroba a kontrola občanských aktivit, skrytá činnost „polistopadová éra“ – znovuobnovení občanských aktivit, rozkvět PBSNPB2: Jakub Pejcal, 1. 10. 2015: Historie neziskového sektoru v ČR

Vymezení nestátního neziskového sektoru Základní literatura: HYÁNEK, Vladimír. Ekonomika neziskových organizací. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2004, 96 s. ISBN 8021035013. ŠKARABELOVÁ, Simona. Když se řekne nezisková organizace: příručka pro zastupitele krajů, měst a obcí. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2002, 129 s. ISBN 8021030313. Pro náročnější: POSPÍŠIL, Miroslav. History of The Czech Nonprofit Sector. http://cvns.econ.muni.cz/prenos_souboru/is/soubory/web/97-scan2-history-cz-update09.pdf PBSNPB2: Jakub Pejcal, 1. 10. 2015: Historie neziskového sektoru v ČR