Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zaměstnání 2. ročník tříletého studia č. 272 Dana Kubelková
Advertisements

Pracovní smlouva VY_32_INOVACE_ 18 Pracovní smlouva.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Evropská soukromá společnost s r. o
Mezinárodní insolvenční právo– základní principy v EU
Úvodní pojmy Mobilita – typy a kritéria 3. Uvolňování pracovníků
Návrh směrnice Organizační změny a optimalizace systemizace Rozpory po projednání s OO.
Nutnost nové úpravy přenechávání pracovních sil v ČR Mgr. Pavel Čižinský Multikulturní centrum Praha.
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
Organizace sociální správy
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_227.
Zpracoval: Ing. Jiří Stonawský
ODBORY Vypracoval: Viktor Vodrážka. Co to jsou odbory? Odbory jsou sdružení zaměstnanců, založená s cílem prosazovat jejich pracovní, hospodářské, politické,
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
Návrh struktury personálního spisu
Vykonavatelé vlastnického práva státu
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
VY_32_INOVACE_SVF36060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
Pracovní doba, BOZP Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES – přednáška č. 4.
Právní procesy.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
JUDr. Jaroslav Stránský
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Uzavírání a opakování pracovních poměrů na dobu určitou JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Základy pracovního práva a sociálního zabepzečení v ES Přednáška č. 5.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání BEV802K přednáška č JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Pracovněprávní vztahy v organizaci Pracovní vztahy, prvky pracovních vztahů, přijímání do pracovního poměru Změny pracovního poměru.
Právní postavení zaměstnanců v institucích EU Referát na konferenci „ČR po rozšíření EU – personálně informatické souvislosti a dopady“ 13. – 14. září.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Aktivní politika zaměstnanosti – Modul III LEGISLATIVA.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Pracovní právo pro veřejné správu Prameny práva Vznik pracovního poměru.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Téma 7 Skončení pracovního poměru
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Pracovně právní vztahy
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Služební poměr státních zaměstnanců
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Ekonomika malých a středních podniků
Další vnitrostátní předpisy
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Zadávání veřejných zakázek na pomezí práva soukromého a veřejného
Transkript prezentace:

Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců

Program přednášky Obecné vymezení problematiky Ochrana zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele Ochrana zaměstnance při převodu podniku nebo části podniku Ochrana zaměstnanců při hrmadném propouštění

Sociální ochrana zaměstnanců Změny ve struktuře zaměstnavatele – dopad na větší počet zaměstnanců i na trh práce Rozdílná úprava ve členských státech měla dopad na fungování vnitřního trhu – v tzv. zlatém věku pracovního práva (70. léta 20.století) přijata úprava týkajících se ochrany zaměstnanců při: platební neschopnosti zaměstnavatele hromadném propouštění převodu zaměstnavatele (části zaměstnavatele)

Ochrana zaměstnanců při platební neschopnosti jejich zaměstnavatele Platební neschopnost zaměstnavatele – dopad do sociální sféry zaměstnanců i jejich rodin Současná úprava - směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/94/ES ze dne 22. října 2008 o ochraně zaměstnanců v případě platební neschopnosti zaměstnavatele – nahradila předchozí úpravu

Základní pojmy Platebně neschopný zaměstnavatel - pokud bylo na základě platební neschopnosti zaměstnavatele požádáno o zahájení kolektivního řízení podle příslušných právních a správních předpisů členského státu, jehož součástí je částečné nebo úplné zabavení aktiv zaměstnavatele a jmenování likvidátora nebo osoby s podobnou funkcí, pokud orgán, který je příslušný na základě zmíněných právních a správních předpisů, a) buď rozhodl o zahájení řízení; nebo b) konstatoval konečné zavření podniku nebo provozovny zaměstnavatele a nedostatek volných aktiv opravňujících k zahájení řízení.

Účel úpravy a rozsah Zajistit nesplacené pohledávky zaměstnanců vůči zaměstnavateli alespoň v minimální výši Pohledávky zaměstnanců vznikající z pracovních smluv nebo pracovních poměrů

Nemožnost vyloučení ochrany zaměstnance na částečný pracovní úvazek ve smyslu směrnice 97/81/ES; zaměstnance v pracovním poměru na dobu určitou ve smyslu směrnice 1999/70/ES; zaměstnance v dočasném pracovním poměru ve smyslu čl. 1 bodu 2 směrnice 91/383/EHS. členské státy nesmějí stanovit minimální dobu trvání pracovní smlouvy nebo pracovního poměru jako podmínku pro to, aby zaměstnanci mohli uplatnit své nároky podle této směrnice.

Záruka splacení pohledávek zaměstnanců Povinnost členských států zajistit vyplacení pohledávek zaměstnanců vůči platebně neschopnému zaměstnavateli provedla záruční instituce Možnost stanovit horní hranici úhrady prováděné záruční institucí (sociální účel směrnice)

Zásady organizace záručních institucí a) majetek institucí musí být nezávislý na provozním jmění zaměstnavatelů a musí být vytvořen tak, aby nemohl být v úpadkovém řízení zabaven; b) zaměstnavatelé musí přispívat na financování, ledaže je plně zajištěno orgány veřejné moci; c) povinnost institucí uhradit pohledávky je nezávislá na splnění povinnosti přispívat na financování.

Implementace v ČR Zákon č. 118/2000 Sb., o ochraně zaměstnanců v případě platební neschopnosti jejich zaměstnavatele Mzdové nároky zaměstnanců Z pracovního poměru Z dohody o pracovní činnosti Vylouční zaměstnanců pracujících na základě dohod o provedení práce

Úprava Záruční instituce – Úřad práce Zaměstnanec může požádat kterýkoli úřad práce Maximální výše vyplacené Úřadem práce je 1,5 násobek průměrné mzdy v národním hospodářství

Ochrana zaměstnanců při převodu podniku nebo části podniku Úprava obsažena ve směrnici Rady 2001/23/ES ze dne 12. března 2001 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se zachování práv zaměstnanců v případě převodů podniků, závodů nebo části podniků nebo závodů

Rozsah působnosti Smluvní převod nebo sloučení Veřejné i soukromé podniky, které vykonávají hospodářskou činnost s cílem dosáhnout zisku nebo bez tohoto cíle Převodem není správní reorganizace orgánů veřejné správy nebo převod správních funkcí mezi orgány veřejné správy Převod – převod hospodářské jednotky, která si zachovává svoji identitu, považované za organizované seskupení prostředků, jehož cílem je vykonávat hospodářskou činnost jako činnost hlavn ínebo doplňkovou

Důsledky převodu Ochrana zaměstnanců spočívá v zachování jejích práv – přechod práv a povinností z pracovněprávních vztahů existujících ke dni převodu Právo na stejné pracovní podmínky a podmínky odměňování Zachování rovněž práv vyplývajících z kolektivních smluv Samotný převod podniku nebo části podniku nesmí být důvodem propouštění

Ochrana zaměstnanců při hromadném propouštění Hromadné propouštění – dopad na existenci pracovněprávních vztahů zaměstnanců i na trh práce Úprava - směrnice Rady 98/59/ES ze dne 20. července 1998 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se hromadného propouštění

Hromadné propouštění Možnost členského státu definovat: 1. buď v období 30 dnů alespoň 10 v podnicích, které obvykle zaměstnávají více než 20 a méně než 100 zaměstnanců, - alespoň 10 % z počtu zaměstnanců v podnicích, které obvykle zaměstnávají alespoň 100, ale méně než 300 zaměstnanců, alespoň 30 v podnicích, které obvykle zaměstnávají alespoň 300 zaměstnanců 2. v období 90 dnů alespoň 20 bez ohledu na počet zaměstnanců, kteří jsou obvykle zaměstnáni v dotyčných podnicích

Povinnosti zaměstnavatele Informovat zaměstnance o: Důvodech plánovaného propouštění, Počtu a kategoriích zaměstnanců, kteří mají být propuštěni, Počtu a kategoriích zaměstnanců, kteří jsou obvykle zaměstnáni, Době, kdy se má propouštění uskutečnit, Kritéria výběru hromadně propuštěných zaměstnanců

Povinnosti zaměstnavatele Konzultovat se zaměstnanci (zástupci zaměstnanců) Možnost předcházení hromadného propouštění Omezení počtu zaměstnanců, kteří mají být hromadně propuštění Zmírnění důsledků hromadného propouštění

Implementace v ČR Zákoník práce – případy, kdy dochází k výpovědi dle ust. 52 písm. a) až c) a) Zrušení zaměstnavatele nebo jeho části b) Přemístění zaměstnavatele nebo jeho části c) Nadbytečnost zaměstnance