Typy vazeb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

Chemické reakce III. díl
V. CHEMICKÁ VAZBA a mezimolekulární síly
Jak se atomy spojují.
Chemická vazba.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Chemická vazba Potenciálová křivka Co je to vazba ?
Chemická vazba.
Chemická vazba v látkách II
Chemická vazba VAZBA = VALENCE Atomy se sdružují do útvarů = MOLEKULY
kovalentní koordinačně - kovalentní polarita vazby iontová vazba
Chemická vazba v látkách I
Sloučeniny Chemická vazba Názvosloví a tvorba vzorců
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
Chemie anorganická a organická Chemická vazba
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická vazba.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
CHEMICKÁ VAZBA.
VZNIK CHEMICKÉ VAZBY atomy chtějí se slučovat vytváří vazebný elektronový pár: samotné atomy jsou nestálé, chtějí se slučovat (kromě vzácných plynů - ty.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_Ch_OB Ročník: I. Vzdělávací oblast : Přírodovědné vzdělávání.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
CHEMIE CHEMICKÁ VAZBA.
Chemická vazba Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0118.
Chemická vazba a výpočty
Chemická vazba.
Typy chemické vazby Mgr. Helena Roubalová
Sloučeniny Chemická vazba Názvosloví a tvorba vzorců
Kovalentní vazby H Atomy vodíku - chybí 1 elektron do plného zaplnění elektronové slupky.
Chemická vazba v látkách III
Chemická vazba.
Elektronegativita VY_32_INOVACE_G1 - 15
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
ŠablonaIII/2číslo materiálu391 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Geometrické uspořádání molekuly je charakterizováno:
Slabé vazebné interakce
PaedDr. Ivana Töpferová
Chemická vazba = soudržnost sloučených atomů v molekule
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Mezimolekulové síly.
Mezimolekulové síly.
„RISKUJ “ CHEMICKÁ VAZBA
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
FS kombinované Mezimolekulové síly
Struktura atomu a chemická vazba
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Chemická vazba II. část – typy vazeb Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/4 Šablona: III/2 Inovace.
CHEMICKÉ VAZBY. CHEMICKÁ VAZBA je to interakce, která k sobě navzájem poutá sloučené atomy prvků v molekule (nebo ionty v krystalu) prostřednictvím valenčních.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Chemická vazba I.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Chemická vazba 8.ročník.
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Vznik chemické vazby.
Název školy:. Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589-
V ä z b y Chemická väzba.
Chemická vazba. Chemická vazba Chemická vazba Spojování atomů Změna stavu valenčních elektronů Teorie chemické vazby: 1. Klasické elektrovalence- Kossel.
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
Mezimolekulové síly.
Tvary molekul Mezimolekulové síly.
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
4.3 Typy chemické vazby Elektronegativita - schopnost atomu přitahovat vazebný elektronový pár. (Značíme X, najdeme ji v periodické tabulce prvků) např.
Transkript prezentace:

Typy vazeb

H H2 Vazba v molekule vodíku: Aby mohla vzniknout vazba, musí nejprve dojít k PŘEKRYVU ATOMOVÝCH ORBITALŮ. 1s H H H H2 Vzniká tak nové uspořádaní atomových jader a elektronů kolem nich. Nově vzniklý prostor, ve kterém se elektrony vyskytují s velkou pravděpodobností se nazývá MOLEKULOVÝ ORBITAL. Modely molekuly vodíku:

Vznik molekulového orbitalu: Dva s-orbitaly se přibližují: Dojde k překryvu s-orbitalů: Vzniká molekulový orbital:

F F F Překryv orbitalů a vznik molekuly F2: 2s 2px 2pY 2pZ X Y Z X Y Z Nyní můžeme znázornit překryv orbitalů vedoucí ke vzniku vazby. Nejprve si znázorníme orbitaly valenční vrstvy fluoru. F Modely molekuly fluoru: Lewisův vzorec molekuly fluoru: F

Překryv orbitalů a vznik molekuly vody - H2O: 2s 2px 2pY 2pZ X Y Z O H H Lewisův vzorec: H O H2O O H Modely molekuly vody:

Překryv orbitalů a vznik molekuly amoniaku – NH3: 2s 2px 2pY 2pZ X Y Z H N 3 x H Lewisův vzorec: H N NH3 N H Modely molekuly amoniaku:

VYSOKÁ ELEKTRONOVÁ HUSTOTA Vazba σ : MOLEKULOVÝ ORBITAL σ je takový, který má osu souměrnosti totožnou se spojnicí vázaných atomových jader a velkou elektronovou hustotu na této spojnici. Vznik molekulového orbitalu σ: Překryv dvou s orbitalů. Vznik jednoho σ orbitalu. OSA VYSOKÁ ELEKTRONOVÁ HUSTOTA Další možnosti překryvu: Překryv s a p orbitalu. Překryv dvou p orbitalů. Vznik VAZBY σ lze vysvětlit přechodem elektronů z atomových orbitalů do molekulového orbitalu σ.

VELKÁ ELEKTRONOVÁ HUSTOTA NULOVÁ ELEKTRONOVÁ HUSTOTA Vazba π: MOLEKULOVÝ ORBITAL π je takový, který má na ose souměrnosti totožné se spojnicí vázaných atomových jader nulovou elektronovou hustotu a naopak největší elektronová hustota je pod a nad touto osou. Vznik molekulového orbitalu π : VELKÁ ELEKTRONOVÁ HUSTOTA OSA NULOVÁ ELEKTRONOVÁ HUSTOTA Překryv dvou p orbitalů. Vznik molekulového π orbitalu. Prostorové ztvárnění π-orbitalu: Vznik VAZBY π lze vysvětlit přechodem elektronů z atomových orbitalů do molekulového orbitalu π.

Za stejných podmínek jsou násobné vazby pevnější než vazby jednoduché. Násobná vazba: Jednoduchá vazba: Je to téměř vždy vazba σ. Příklad: H2, F2, C2H6 Dvojná vazba: Příklad: O2, C2H4 Je zpravidla složena z vazby σ a vazby π. Trojná vazba: Příklad: N2, C2H2 Je tvořena jednou vazbou σ a dvěma vazbami π . Systém elektronů π je u trojné vazby válcově symetrický. Za stejných podmínek jsou násobné vazby pevnější než vazby jednoduché.

N Trojná vazba: (Příklad - molekula dusíku N2) 2px 2py 2pz Vazba σ Lewisův vzorec molekuly dusíku: Modely molekuly dusíku:

Sdílený elektronový pár – vzniká kovalentní vazba Polarita vazeb: Kovalentní nepolární vazba: Sdílením dvou elektronů dvěma atomy vzniká kovalentní vazba. Jsou-li oba atomy stejné, jsou přitahovány k oběma jádrům stejnou silou. Rozložení elektronové hustoty je souměrné. Příklad: molekula Cl2 XCl = 2,8 Vazba mezi stejnými atomy, se stejnou elektronegativitou. Mají tedy stejnou schopnost přitahovat vazebné elektrony. Cl Sdílený elektronový pár – vzniká kovalentní vazba při rozdílu elektronegativit nižším než 0,4

Polární vazba: V molekulách složených z různých atomů je elektronová hustota kolem jednoho atomu vyšší. Je to důsledek různé elektronové konfigurace a různé elektronegativity (rozdíl mezi 0,4 až 1,7). Příklad: molekula HCl Sdílený elektronový pár Vodík má nižší elektronegativitu. Chlor má vyšší elektronegativitu. Cl H XCl = 2,8 XH = 2,2 U chloru převládá ZÁPORNÝ NÁBOJ. Proto u vodíku převládá KLADNÝ NÁBOJ. - + Molekula je polární, to znamená, že má kladný a záporný pól. Říkáme, že tvoří DIPÓL.

Nabité částice jsou přitahovány elektrostatickými silami Vazba iontová: Přechod od kovalentní k iontové vazbě je plynulý. Za iontovou považujeme vazbu při rozdílu elektronegativit vyšším než 1,7. Při této hodnotě má vazba z 50 % IONTOVÝ CHARAKTER . Příklad: molekula NaCl XCl = 2,8 XNa = 1,0 Rozdíl elektronegativit je 1,8. Převažuje tedy iontový charakter vazby. Cl- Na+ Nabité částice jsou přitahovány elektrostatickými silami

Kovalentní vazba nepolární Vazba kovalentní polární Shrnutí: Kovalentní vazba nepolární Vazba kovalentní polární Mezní případ polární vazby vazba iontové Cl- Cl H Cl Na+ Souměrné rozdělení elektronové hustoty. Opačně nabité ionty, přitahované elektrostatickými silami. Elektronová hustota u atomu s vyšší elektronegativitou je větší. Atomy mají stejnou elektronegativitu Rozdíl elektronegativit je výrazný.

Závěr: Podmínkou pro vznik vazby je překryv atomových orbitalů vázaných atomů. Vzniká tak nové, energeticky výhodnější uspořádání. Nově vzniklý orbital, kterému přísluší určitá energie a rozložení elektronové hustoty se nazývá molekulový orbital. Podle typu překryvu rozlišujeme: vazbu σ vazbu π Podle různého rozložení elektronové hustoty rozlišujeme vazbu kovalentní nepolární, kovalentní polární a mezní případ polární vazby – vazbu iontovou.