DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Optika Optika se zabývá zkoumáním podstaty světla a zákonitostí světelných jevů, které vznikají při šíření světla a při vzájemném působení světla a látky.
Advertisements

Elektromagnetické vlny (optika)
Vlnová optika Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Základy Optiky Fyzika Mikrosvěta
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Optické metody Metody využívající lom světla (refraktometrie)
O základních principech
Lom světla (Učebnice strana 172 – 174)
3 Elektromagnetické pole
Název úlohy: 8.6 Polarizace světla
Digitální učební materiál
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Zobrazení rovinným zrcadlem
Vlnová optika II Zdeněk Kubiš, 8. A.
OPTIKA.
18. Vlnové vlastnosti světla
Vlnová optika Ilustrace.
OPTIKA II.
Ohyb světla, Polarizace světla
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
37. Elekromagnetické vlny
3. Diferenciální interferenční kontrast (DIC)
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Jevy na rozhraní dvou prostředí
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Odraz světla Předmět: Fyzika.
Digitální učební materiál
Vlastnosti elektromagnetického vlnění
Polarizace světla Světlo je příčné elektromagnetické vlnění. Vektor intenzity E elektrického pole je vždy kolmý na směr, kterým se vlnění šíří. V rovině.
Polarizace světla Světlo – elektromagnetické vlnění.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Elektromagnetické záření
Geometrické znázornění kmitů Skládání kmitů 5.2 Vlnění Popis vlnění
Součástky a Systémy pro distribuci a ovládání optického svazku
Fyzika 8. ročník Světelné jevy Anotace
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Digitální učební materiál
OPTIKA 04. Šíření světla OPTICKÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Praktické i nepraktické využití lineárně polarizovaného světla
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Aktivní uhlík a polarizované světlo
VY_32_INOVACE_6C-7 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Vlastnosti elektromagnetické vlny Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012.
LOM A ODRAZ VLNĚNÍ.
Cože?.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
Chiroptické metody.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla – II.část
3. Diferenciální interferenční kontrast (DIC) Podzim 2015.
Fyzika - optika Zákon odrazu u zrcadel a zákon lomu u čoček.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Světlo jako elektromagnetické vlnění
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla I. část
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Polarizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jordánová Marcela 14. Mechanické vlnění
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla – II.část
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Optické jevy v atmosféře II
Základní vlastnosti světla
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_3_PAV_10_Polarizace Autor Mgr. Zuzana Pavlasová Tematický okruh Optika Ročník 3. ročník SŠ Datum tvorby leden 2013 Anotace Práce slouží k popisu světla a jeho elektromagnetických vlastností. Metodický pokyn prezentace je určena jako výklad do hodiny možnosti využití: promítání, práce studentů u PC

Polarizace světla

Polarizace Světlo je příčné elektromagnetické vlnění popsané vektorem elektrické intenzity E a vektorem magnetické indukce B. Oba vektory kmitají v rovině kolmé na směr šíření, zároveň jsou kolmé navzájem. Vektor E má ale v dané rovině nahodilý směr i velikost, mluvíme o tzv. nepolarizovaném světle. V případě, kmitá-li vektor E stále v jedné přímce, jedná se o vlnění lineárně polarizované.

Polarizace http://fyzika.gbn.cz/phprs/image/fyzika/optika/polar1.jpg

Polarizace Zařízení, kterým se nepolarizované světlo mění na polarizované se nazývá polarizátor. Ke zjištění, zda je světlo polarizované nebo není, slouží analyzátor (propouští polarizované světlo jen s určitou kmitovou rovinou).

Podstata funkce analyzátoru a polarizátoru: Polarizace Podstata funkce analyzátoru a polarizátoru: http://projektalfa.ic.cz/polarizace_svetla.htm Pokud jsou štěrbiny polarizátoru i analyzátoru rovnoběžné světlo prochází. Pokud nejsou štěrbiny rovnoběžné světlo neprochází a analyzátor se jeví jako temný. http://www.gymhol.cz/projekt/fyzika/10_polar/10_5.html

Polarizace Přirozené nepolarizované světlo lze polarizovat odrazem lomem dvojlomem absorpcí (pomocí polaroidů)

Polarizace odrazem a lomem Dopadá-li nepolarizované světlo na skleněnou desku, odráží se tak, že vektor E kmitá kolmo k rovině dopadu. http://fyzika.gbn.cz/phprs/image/fyzika/optika/polar2.jpg

Polarizace odrazem a lomem Při polarizaci odrazem je polarizace jen částečná. K úplné polarizaci dochází pouze při určitém úhlu dopadu; ten závisí na indexu lomu rozhraní a nazývá se Brewsterův (polarizační) úhel. Např.: při polarizaci na skle o indexu lomu 1,5 je tento úhel 57°.

Polarizace odrazem a lomem Při polarizaci lomem, kmitá vektor E polarizovaného světla rovnoběžně s rovinou dopadu. http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/463-polarizace-odrazem-a-lomem

Polarizace dvojlomem Dopadá-li světlo na anizotropní krystal (rychlost šíření světla závisí na směru), nastává dvojlom. Paprsek se při průchodu do krystalu dělí na dvě části paprsek řádný – platí pro něj zákon odrazu i lomu paprsek mimořádný – vzniká v důsledku anizotropního prostředí Oba paprsky jsou polarizované, vektory E kmitají v navzájem kolmých rovinách.

Polarizace dvojlomem Nejznámějším krystalem s touto vlastností je islandský vápenec. Položíme-li tento krystal na text, vidíme písmena zdvojeně – způsobují to odlišné úhly lomu obou paprsků. http://kvinta-html.wz.cz/fyzika/optika/vlnova_optika/polarizace_svetla.htm

Polarizace polaroidem Polaroid je speciální filtr. Tvoří ho dvě vrstvy plastického materiálu mezi nimiž jsou krystalky herapatitu (síran chininu s kyselinou sírovou, jodovodíkovou a jodem). Tato látka vykazuje dvojlom a různě polarizované vlny se v ní různě absorbují. Při vhodném uspořádání krystalů vychází pouze lineárně polarizované světlo mimořádného paprsku. http://kvinta-html.wz.cz/fyzika/optika/vlnova_optika/polarizace_svetla.htm

Zdroje: http://fyzika.gbn.cz/phprs/image/fyzika/optika/polar1.jpg http://projektalfa.ic.cz/polarizace_svetla.htm http://www.gymhol.cz/projekt/fyzika/10_polar/10_5.html http://fyzika.gbn.cz/phprs/image/fyzika/optika/polar2.jpg http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/463-polarizace-odrazem-a-lomem http://kvinta-html.wz.cz/fyzika/optika/vlnova_optika/polarizace_svetla.htm Není-li uveden zdroj, je použitý materiál z vlastních zdrojů autorky.